Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stres

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam otazku. Skodi nejakym sposobom embryu,/zarodku resp.samotnemu tehotenstvu, ak v priebehu 3-4-5tt som zazivala stres ci v praci alebo kvoli vysetreniam ,mala som vypäte obdobie, ..teda hlavne este pred samotnym vynechanim MS..mam z toho vycitky a taktiez aj alkohol pocas ovulacie a 3tt ked som o tehotenstve este netusila boli sme na dovolenke tak ho bolo trocha viac ako bezne…malo toto vsetko nejaky vplyv?? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto bežné stresy zárodku neubližujú, nebezpečné sú vážne chronické stresy, ako napríklad vojnový konflikt, alebo hladomor.
    Alkohol je nebezpečný, ale ak by sa plod takto poškodil na začiatku, určite by sa potratil, ak sa nepotratil, nebol poškodený.

Podobné otázky

  • Cervikometria 25mm,21tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň Pán doktor,
    v 21tt mi bol nameraný krčok 25mm, daná liečba Progesteron,Magnerot,kľudový režim.
    T.č.24tt nález rovnaký,drží to zatiaľ.
    Viem, že každý organizmus ženy je iný, ale máte skúsenosti,aby nám to vydržalo aspon najbližšie 3m? Vyhli sa možnej hospit., kedže doma mam 10m dieťa. Každá kontrola je pre mňa riadny stres či sa to opäť neskrátilo alebo či stojíme na tom istom ;)
    Prvé teh.som mala to isté len vtedy sa krčok skrátil až v 30tt na 16-17, 2týž hospit.,tá istá liečba, dokonca som prenášala,pôrod mi vyvolávali a skončilo to akút.sekciou.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste prvý pôrod neporodila predčasne tak riziko že by ste rodili predčasne teraz je pomerne malé. 25 mm je hraničný nález.
    Hlavne Vás chcem varovať pred kľudovým režimom, nikde nie je dokázané, že by znižoval riziko predčasného pôrodu ale spôsobuje rednutie kostí a zvyšuje riziko trombozy. Samozrejme vynechajte namáhavé aktivity ale žite pomerne normálny život s prechádzkami.

  • Dojčenie a doplnok na stres

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je možné pri dojčení užívať voľno predajný doplnok stressfix? Pred tehotenstvom mi výborne zaberal na tetaniu teraz po pôrode sa bojim depresie tak chcem byt vopred prípravená keby náhodou.
    Obsah rastlín a vitamínov v 1tb za deň užívania (plna dávka je 4 ale vždy mi stačili max. 2tb.) sem píšem rozsah látok v 1 tb :
    Medovka lekárska 625mg
    Levanduľa 375mg
    Valeriana 100mg
    Slncovka kalifornská 250mg
    Mučenka opletavá 250mg
    B2- 0,3mg
    B6- 0,55mg
    B9- 100μg
    B12- 1 μg
    D3 -150IU
    E-2,5mg
    Magnezium 50mg
    Zinok 3 mg
    Železo 1,5mg
    Toto mám naozaj osvedčené že mi zaberá nerada by som sa dostala na niečo silné na predpis. Pokiaľ bude všetko ok nebudem brať nič teraz v tehotenstve som nezobrala nič no niekedy som mala pocit že skôr by bábätku menej ublížila 1 tb ako ten stres ktorý silnel a naťahoval sa na dlhšiu dobu.
    Pripadne ak by toto nebolo možné užívať vedeli by ste mi poradiť nejaký iný výživový doplnok ?sedatif PC (nezaberá mi)….
    Alebo bude teda možné v prípade potreby užívať liek stressfix v zložení aký som napísala aby nešli do mlieka látky ktoré sa nemôžu?
    Ďakujem veľmi pekne

  • Jednorazový stres

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, včera som bola na kontrole všetko v poriadku krčok 32mm uzavretý (koniec 30tt) taktiež včera sme mali rodinný konflikt ktorý sa vyostril. Dnes už všetko v poriadku len mám strach z následkov pre bábätko mohol takýto jednorázový stres ublížiť bábätku alebo by ešte mohol spustiť predčasný pôrod?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto každodenný stres neubližuje plodu a nespúšťa predčasný pôrod. Prestavte si ukrajinské tehotné ženy denne vystavené odpornej russkej vražednej agresii, tam je stres na úplne inej intenzity.

  • Vyvolanie pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtať na názor. Momentálne som 38+2, a som otvorená na 5-6cm, ešte som doma nie som v nemocnici ale moj doktor minpovedal že to bude rýchly pôrod tým že aj bábätko bude mať do 3 kg od by mi praskla voda by som nemusela stihnúť docestovat do pôrodnice nakoľko to mám z domu cca 40min autom. Navrhol mi že ak nechcem riskovať mám sa tento týždeň zastaviť v pôrodnici na podanie infúzie aby mi tak praskla voda a mohla by som porodiť. Zvažujem že radšej aj pôjdem nakoľko mám fakt stres aby som stihla prísť do pôrodnice, nakoľko mi povedal že keď mi praskne voda je dosť možné že jemu rovno vyjde hlavička keďže už teraz mu dosť tlači nadol, len sa chcem opýtať že to mi vlastne podajú oxytocín? A cca do koľko by mi mala prasknúť voda aspoň orientačne? Že praskne pomocou oxytocínu sama alebo ocytocin bude lm aby som sa otvorila na 8-10 cm a vodu budú musieť prasknúť? Keďže hlavičkou už dosť tlači nadol že vlastne mu už akoby trčí tak vodu asi prasknúť nebudú môcť ci? A myslite že môžu nastať nejaké komplikácie? Že by pôrod mohol prebiehat dlho a podobne? Dakujem za vás názor a radu :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    záleží na tom, či sa jedná o prvý pôrod, a či je hrdlo úplne spotrebované.
    Ak ste viacrodička, naozaj je reálny veľmi rýchly pôrod aj s tým, že nestithnete prísť do pôrodnice. Ale ak ste prvorodička, je takto rýchly pôrod málo pravdepodobný, okrem toho záleží aj na tom, či je krčok vyhladený a či je bránka poddajná.
    Osobne by som neodporúčal vyvolanie pôrodu pred 39+0.
    Ak by sa mal pôrod vyvolávať, prvé opatrenie by malo byť umelé pretrhnutie vaku blán aby Vám odtiekla plodová voda a pôrod by mohol začať aj samovoľne bez liekov.

  • Stres v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Doteraz som mala tehotenstvo viac menej v poriadku no posledný týždeň bol hlavne psychicky náročný (rodinné problémy) môže tento stres nejako uškodiť bábätku alebo vyvolať predčasný pôrod ?(od 19tt do 20tt). Na mierne tvrdnutia brucha som brala magnezium.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predstavte si tehotné ženy na Ukrajine, kam im denne russkí teroristi hádžu na domy a nemocnice bomby. To je stres, a napriek tomu sa tam rodia väčšinou zdravé deti.
    Naše bežné životné situácie, ktoré sa javia pre nás ako zaťažujúce sú oproti tomu "rajská záhrada" a naše telo sa s nimi bez problémov vyrovná.