Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Paralen

    , Autor: Nika26

    Dobrý deň chcem sa informovať som v 5 týždni tehotenstva boli ma zub môžem užiť Paralen či mohlo by to uškodiť plodu ??

Podobné otázky

  • Zuvacky, Paralen

    , Autor: MajaKory

    Dobry den,

    mam hned dve otazky, prosim.
    Su zuvacky s obsahom aspartamu alebo xylitolu bezpecne v tehotenstve/pri dojceni? Myslim tak obcas.
    Tiez Paralen, obzvlast v prvom trimestri? Tiez bezne pouzitie.
    Dakujem,

  • Bolest

    , Autor: Mima98

    Dobrý deň. Mám zapálene ucho. Bolesti sú neznesiteľne a mám len uniflox ktorý mi predpísali na ORL. Potrebujem fungovať koli synovi no v noci ani cez deň koli bolesti sa nedá soat a fungovať. Čo najsil jedine si môžem dať od bolesti? Paralen nezabera som 29tt. Vdaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte naozaj takto výrazné bolesti, môže sa jednať aj o niečo závažnejšie a možno bude potrebné podať celkovo antibiotiká. Paralen je bezpečný, aj ibalgin do 400 mg denne. Ale zvážil by som opakované vyšetrenie na ORL.

  • Migréna

    , Autor: Denyi

    Dobrý deň, včerajšiu noc som mala strašne silnú migrénu, kedy som siahla najprv po matovom oleji na spánky a čelo a studenom obklade no bolest sa stupňovala a užila som paralen 500mg. Po 3 hodinách intenzívnej bolesti som užila ešte jeden nakoľko prvá tbl. nezabrala. Po ďalších 4h som užila ešte jednu tabletu, keďže bolest neprechadzala a bolest bola naozaj silná…..už ani po 3tabletke bolest neprechadzala, ale nakoniec som od únavy o 4rano zaspala a dnes fungujem už len na “dozvukoch migrény”, ale bez liekov. Dočítala som sa, že max dávka je 1000mg u tehotných……ja som užila 1500mg a teraz mám výčitky či to nieje veľký problém a či som dieťatku nejako neuškodila….momentalne som 32+2tt

  • Acylpirin, teplota a plánované tehotenstvo

    , Autor: Andy55

    Dobrý deň, pán doktor,
    s manželom sa snažíme o bábätko, meriame si cyklus, zdravo sa stravujem a užívam podporné vitamíny. Je možné, že by som mohla byť na začiatku 4 týždňa, (o 6 dní by mi mala prísť ďalšia menštruácia, ak by sa to tento mesiac nepodarilo.) Mám už pár dní bolesti v podbrušku. Včera mi prišlo veľmi zle, vyskočila mi teplota tak som poslala manžela kúpiť paralen, ale nevracal sa a teplota stále stúpala už nad 38.5 tak som siahla po Acylpiríne 500mg ako prvú pomoc. Potom som sa však dočítala, že by sa nemal užívať v tehotenstve, môže takáto jednorázová dávka ublížiť? Večer mi vyšiel pozitívny test na covid a teplotu mám konštantne okolo 37.8-38.3. Paralen mi zaberie len o pol stupňa. Robím si starosti, či aj táto vysoká teplota nemôže ublížiť v prípade tehotenstva?
    Ďakujem veľmi pekne za radu a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    acylpirín na začiatku tehotnosti sa nepovažuje za nebezpečný, a pokiaĺ tomu rozumiem, vy ešte nemáte graviditu potvrdenú. V prvom rade preliečte poriadne infekciu a potom sa uvidí. Ak sa takto budete fixovať na "otehotnenie" iba si vyrobíte psychogénnu neplodnosť.

  • Lieky

    , Autor: Denyi

    Dobrý deň pán doktor, ako ešte netehotna som trpela silnými migrenami, na ktoré minpomohol iba novalgin - ostatné lieky boli na mňa slabé. Myslela som, že tehotenstvom sa to možno zmierni, ale bohužiaľ nie…..migrény stále mávam. Raz za mesiac-dva to na mňa príde a je to na nevydržanie vtedy samozrejme siaham len po Paralene 500. No jedna tableta mi nikdy nepomoze, vždy užijem ešte jedno, aby to zabralo a ako tak fungujem. Aktuálne som 17+6tt momentálne bezproblémové tehotenstvo (iba DM II. na PAD, kompenz.)- zaujíma ma či takto časté užívanie nemôže nejako uškodiť plodu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Paralen sa považuje v tehotnosti za bezpečný. Novalgin je bezpečný v prvom a druhom trimestri, ku koncu gravidity sa neodporúča, hoci si myslím, že občasné podanie nie je pre plod nebezpečné.