Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysev

    , Autor: Ninka22

    Dobrý deň ešte k tomu vysevu mám to prvýkrát v živote myslite ze ak by to bol naozaj herpes ublíži to babetku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je nepravdepodobné, že je to herpes, pri prvom výseve býva rozsah pomerne veľký na oboch stranách vulvy.
    Je potrebné vyšetrenie aby sa určilo, o čo sa jedná.

Podobné otázky

  • Kortikoidy

    , Autor: Mis 1993

    Dobrý den pan doktor. Som 21tt a uz skoro mesiac vyhadzana od hlavy po päty. Bohužiaľ, nikto nevie určiť, čo to vlastne je, vyzera to na žihlavku, no nikto to nevie potvrdiť. Užívam 5ty deň DESLORATADINE ACTIVIS 1-0-1,HELICID 1-0-0, MEDROL 1-0-0(od dnes uz len pol tabl. a postupne vylučujem) lokálne DEXALENIENS dost na velkej ploche. Nič nezaberá, je to neskutočne svrbenie. Uz mi bolo aj tak povedane,že to prejde az po pôrode. Chcem sa opýtať aky velky plyv maju tieto lieky na bábätko a tiez samotná choroba(žihľavka?)
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    existuje viacero kožných výsevov, ktoré sú úzko spojené s tehotenstvom. Často je to reakcia kože na hormonálne zmeny. Niektoré tieto ochorenia sú spojené aj s vyšším rizikom nepriaznivého výsledku tehotnosti, napríklad s predčasným pôrodom.
    Uvedené lieky sa považujú v tehotnosti za bezpečné, ale ak nepomáhajú, je otázka, či je vhodné ich dlhodobo brať.

  • Liečba herpesu v tehotenstve

    , Autor: Katik.M

    Dobrý deň, dlhé roky mám problémy s genitálnym herpesom, zvykne sa mi objaviť párkrát do roka, niekedy zmizne rýchlo, inokedy sa s ním trápim, je bolestivejší a trvá dlhšie. Momentálne som v 12. týždni tehotenstva a keďže sa blížia sviatky, chcela by som byť pripravená a vedieť čo mám robiť, v prípade, že by sa mi počas nich objavil. Bol mi predpísaný Herpesin 400mg, ktorý by mal byť v tehotenstve bezpečný, ale nikto mi nechce povedať, či môžem užívať štandardné dávkovanie, 5krát denne, alebo je lepšie dávku znížiť. Prípadne mám skúsiť pri prvých prejavoch vyskúšať lokálnu masť, alebo je lepšie rovno nasadiť tabletky? Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opakované výsevy herpesu sa nemusia nijako liečiť, pretože liečba nezmenšuje prejavy ani neskracuje dobu výsevu. Herpesin by ste mali užívať až po 36. týždni preventívne 3x1 tabletku, aby sa Vám nevyhodil výsev pred pôrodom, a aby ste mohli rodiť prirodzene. Mastička je úplne neúčinná na genitálny herpes.

  • Genitalny herpes

    , Autor: Ninka22

    Dobrý večer pán doktor, pri pošve sami urobil malý pľuzgier myslim že sa to volá genitalny herpes občas ma svrbi som v 22 tyždny a mám obavy o babetko myslite ze to zmizne samo alebo mam navštíviť svojho gynekológa?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak to máte opakovane, tak by sa naozaj mohlo jednať o genitálny herpes, ak máte prvý krát takýto výsev na vulve, tak je to málopravdepodobné. Bolo by dobré to odlíšiť, pretože ak trpíte herpesom opakovane, mala by ste v poslednom mesiaci brať lieky proti výsevu.

  • Genitálny herpes - prvýkrát

    , Autor: domi.nadaska

    Dobrý deň, pán doktor,
    v 27. týždni tehotenstva mi bol zistený genitálny herpes. Nebolí, ani ho necítim, len je vizuálne viditeľný. Mám ho na dvoch miestach - v záreze medzi stehnom a vaginou je celkom rozšírený a medzi zadkom a vaginou mám jednu vyrážku. Herpes mávam pravidelne na perách, no na vagíne prvýkrát, preto mám strach či to nejako môže ohroziť moje dieťa. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne sa jedná o tzv. postprimárny herpes, kedy Vy máte protilátky proti herpesu typu 1 (ústny typ) a dostala ste herpes typu 2 (genitálny typ), riziko ohrozenia plodu je minimálne.
    Ak je to naozaj prvý výsev v oblasti genitálu (nikdy ste ho nemala) tak je potrebné zvážiť vedenie pôrodu cisárskym rezom, pretože ešte nemusíte mať ochranné protilátky v čase pôrodu, ktorý by chránili plod pred prechodom infekcie.

  • intrahepatálna cholestáza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor,

    pisala som Vam pred casom kvoli neustalemu svrbeniu celeho tela. Poradil ste mi ze by bola najlepsia hospitalizacia a pripadne skorsi porod. Momentalne som uz tri tyzdne hospitalizovana v nemocnici, v piatok koncim 37 tyzden a doktori naozaj uvazuju o predcasnom porode. Chcem sa vsak spytat, vsetky hepatalne testy su v poriadku a taktiez aj zlcove kyseliny (okrem alkalyckej fosfatazy - ktora vsak bola iba mierne zvysena), momentalne ma liecia Ursosanom, mohli by ste mi prosim vysvetlit akym mechanozmom by mohli v tomto pripade zlcove kyseliny atakovat plod ked nie su zvysene? Mam totiz strach, ci to svrbenie nie je iba banalna vec, napr. nejaka zvlastna reakcia na zadrziavanie vody a nasledne opuchy, alebo alergia (nemam vsak ziaden vysev) a ze by mi vlastne vyvolali porod kvoli veci, ktora ani nemusi byt ochorenie. Uz vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žlčové kyseliny napríklad tu v Prahe stanovujú iba na jednom pracovisku, je to pomerne nákladné a zložité vyšetrenie. Preto som si nie celkom istý, či Vám skutočne stanovili hladinu žlčových kyselín.
    Ak by ste mala naozaj žlčové kysleiny v norme, tak predčasný porod nie je úplne nutný. my sa však riadime skor klinickým obrazom (svrbenie, a vek tehotnosti) pri indikovaní predčasného porodu. Hladinu žlčových kyselín stanovujeme hlavne pri úpornom svrbení v nižších gestačných vekoch (pred 36. týždňom) kedy je predčasný porod rizikový.