Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysev

    , Autor: Ninka22

    Dobrý deň ešte k tomu vysevu mám to prvýkrát v živote myslite ze ak by to bol naozaj herpes ublíži to babetku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je nepravdepodobné, že je to herpes, pri prvom výseve býva rozsah pomerne veľký na oboch stranách vulvy.
    Je potrebné vyšetrenie aby sa určilo, o čo sa jedná.

Podobné otázky

  • Virus herpes

    , Autor: Jul652

    Dobry den,
    pan doktor, momentalne som v 1. trimestri tehotenstva (10tt) a trpim genitalnym herpesom, ktory som uz od zaciatku tehotenstva mala dva krat, nejde o prvotnu infekciu, genitalny herpes mam uz niekolko rokov... (zvyknem mat herpes aj na pere, ale ten je menej casty) kedze sa mi takto opakuje, moze to znamenat, ze nemam dostatocny pocet protilatok a plod je ohrozeny a moze sa poskodit ?alebo protilatly mam vytvorene a opakuje sa z dovodu inych faktorov ako hormonalne zmeny, pokles imunity a pod. ? gyn. mi povedal, ze kazdy virus je nebezpecny...nerozumiem ci je teda plod dostatocne chraneny, alebo sa virus dostava aj k plodu, mam obavy, vopred dakujem za vysvetlenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte recidivujúci herpes, tak by mal byť plod chránený Vašimi protilátkami. V tehotnosti je celkovo mierne znížená imunita, preto sa Vám môžu opakovať recidívy.
    V 36. týždni by ste mali mať nasadený acyklovir 3x400 mg denne až do pôrodu, aby sa Vám nevyhodil výsev pred pôrodom.

  • presnosť HSV 1?

    , Autor: Simi232

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možný prenos HSV 1 na mňa ako tehotnú (jedná sa o kontakt kontaktu, bola som v kontakte s osobou, ktorá bola s daným dieťaťom s celotelovým výsevom), už je tomu asi 2týždne, som bez ťažkostí. Mám sa niečoho obávať?
    Ďakujem!

  • Piata choroba v tehotenstve

    , Autor: Denisa.g

    Dobrý deň pan doktor, chcela by som sa informovať, či by sa ku Vám nedalo ísť na odber krvi na protilátky parvovirus B19. Ide o to, že som tehotná momentálne v 22 týždni a od začiatku tehotenstva riešim len túto piatu chorobu ktorej sa veľmi bojím a u nás je už dlhu dobu rozšírená. V 14 týždni som bola 2x v kontakte s deťmi ktoré mali túto chorobu ( už boli len vyhadzane a neboli asi infekčné) a našťastie som to ja ani moja 2 ročná dcera nedostala. Keď som to hovorila svojmu gynekológovi a obvodnej či by mi nemohli vziať krv a zistiť či som to v detstve prekonala,odmietli lebo poriadne ani nevedeli o akú chorobu ide a že si mám len nasadiť vitamín C a nestresovat. Dala som si v 17 týždni na vlastnú žiadosť ako samoplatca spraviť odber v Topoľčanoch( som z Nitry) kde mi vyšlo že mám nulové protilátky a chorobu som nikdy neprekonala, teraz som momentálne chorá už týždeň, bolesť hrdla, dcera mala nádchu, crp som mala 20 a doktorka nič viac neriešila, opäť sa obavám o to či som túto chorobu nemohla niekde dostať, je potrebne znovu spraviť odber na protilátky ? Ak áno dalo by sa to realizovať aj u vás ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dá sa vyšetriť počas ochorenia aj priamo vírus v krvi, robia to komerčné laboratóriá, mali by Vám to odobrať.
    Ale v prvom rade je dôležitý typický klinický obraz s typickým výsevom u dieťaťa a u Vás.

  • Preventívna prehliadka

    , Autor: Katik.M

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je vhodné absolvovať preventívnu prehliadku u všeobecného lekára počas tehotenstva, alebo to nechať až na obdobie po pôrode. Aktuálne som 29tt.
    Zároveň by som chcela absolvovať očkovanie proti čiernemu kašľu, momentálne mám ale vrchol alergickej sezóny a do toho genitálny herpes, ktorý mávam opakovane, pri oslabení organizmu. Predpokladám, že bude vhodnejšie s očkovaním počkať, kým tieto problémy nezmiznú, alebo na to netreba brať ohľad?
    Je možné a vhodné spojiť očkovanie proti čiernemu kašľu aj s očkovaním proti tetanusu, alebo ich radšej rozdeliť?
    Za odpoveď vopred ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň
    uvedené očkovanie sa vysoko odporúča, či nemáte kontraindikáciu musí povedať Váš praktik, ja ako pôrodník Vám ho určite navrhujem.
    Pri genitálnom herpese by ste mali v poslednom mesiaci tehotnosti brať preventívne Herpesin 3x400 mg až do pôrodu, aby nedošlo k výsevu a nemuseli Vám robiť zbytočný cisársky rez.
    Očkovanie možno spoji´t.

  • Herpesin Teva 200mg tablety

    , Autor: Prebaz

    Dobrý deň, aktuálne 36tt+4dni a bol predpísaný Herpesin Teva 200mg (á 8h) pre opakujúci sa gen. herpes. Nejedna sa o prvoinfekciu počas tehotenstva.
    Rada by som sa opýtala:
    1) je tento liek bezpečný v tehotenstve a nemôže bábätku nijako uškodiť?
    2) ak ho matka užíva je dieťa chránené pred nákazou ak by došlo k prasknutiu plodovej vody/odteceniu plodovej vody ak je prítomný výsev v tom čase u matky?
    3) alebo liek bábätko nechráni a ma slúžiť výhradne ako profylaxia pred výsevom alebo teda zabranovat replikácii vírusu ak vypukne aj počas užívania lieku?

    Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v zahraničných odporučených postupoch sa píše, že by žena s recidivujúcim herpes genitalis mala posledný mesiac užívať 3x400 mg Herpesin ako preventívnu dávku proti výsevu počas pôrodu. Táto dávka zabráni výsevu a vylučovaniu vírusu v čase pôrodu a preto nie je indikvoaný cisársky rez a žena môže rodiť prirodzene. Liek je v tehotnosti bezpečný