Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,865 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Mimizav

    Dobry den, mam za sebou 3 potraty v skorych stadiach tehotenstva a momentalne som 4x tehotna. Uzivam fraxiparine a vsetko ide tak ako ma. Som v 22 tt a na poslednej kontrole mi doktor povedal, ze mam vnutornu porodnu branku otvorenu. Krcok je vsak v poriadku, ma 4cm. Pred tymto zistenim som chodila denne do prace v ktorej som sa velmi namahala kedze pracujem v materskej skole a vtedy mi zacalo aj obcas tvrdnut brucho.
    Dostala som magnerot 4x2 denne a nariadeny kludovy rezim. Prosim Vas je tam sanca ze sa predc.porod nezacne? Da sa to zachranit tymito opatreniami? Momentalne mi brucho tvrdne uz len 1x denne a aj to iba na par sekund. Kontrolu mam o 2 tyzdne a ked to nebude ok doktor ma posle do nemocnice prip. na cerklage.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležitá je dlžka tzv. funkčnej časti krčka, ak je vnútorná bránka otvorená, vzniká tzv. funneling, alebo lievik, a dôležitá je dlžka tej uzavretej časti. Ak je 40 mm, tak je to úplne v poriadku.
    Hoci som odporcom zbytočných PN v tehotnosti vo Vašom prípade by som ju zvážil, pretože ak ste mala opakované potraty a nedajbože aj s kyretážou /čo bolo u nás v minulosti bežné/, tak máte zvýšené riziko predčasného pôrodu aj kvôli dilatácii krčka počas výkonu. Okrem toho deti v materskej škole sú zdrojom pomerne nebezpečných infekcii pre tehotné.

Podobné otázky

  • Krátky krcok (30+0tt)

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, čo môže byt príčinou skracovania krčka v tehotenstve (prvorodička, bez operácii, neužívam žiadne lieky). Bola som hospitalizovaná a prepustili ma do domácej liečby, kde mi do správy napísali: cervikometria UZV 18mm, pôrodnícky nález 2cm sakrálne, CK uzatvorený.
    Dali mi užívať magnosolv 2x1, v prípade potreby si mám dať magnezium tabletove, macmiror na 7 dni a následne užívať utrogestan 1 večer.
    Tvrdnutie brucha nepociťujem.
    Moja otázka je:
    - čo môže spôsobovať skracovanie krčka pri kľudovom režime ?
    - zafarbenie po macmirore na zltohnede až hnedé (akokeby spinenie) na pohotovosti mi povedali že krvácanie po vyšetrení nevidia a plod je v poriadku ?
    - ženy s takým krčkom v 31tt udržia bábätko do konca tehotenstva?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    18 mm naozaj predstavuje skrátený krčok a podávanie utrogestanu 200 mg do pošvy je plne indikované. Takéto skracovanie môže znamenať nedostatočnosř krčka maternice, tkanivá krčka sú mäkké a krčok neudrží tehotenostvo. Našťastie veľká väčšina žien aj s takto skráteným krčkom rodí v termíne. Určite je potrebné opakvoané vyšetrenie, aby bola jasná dynamika nálezu.

  • Pôrod

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor,
    Momentálne dnes som v 37 tt(presne 36+5), týždeň dozadu na poradni mi lekár povedal ze mám krčok skrátený už ln na 1cm, ešte som užívala magnezium do dnes, dnes na poradni mi povedal že pomaly rodím lebo som otvorená už na 3-4cm. Bábätko ma podľa sona 2,45kg, povedal že aj na vahu bábätka aj na radikálnu zmenu v priebehu týždňa vyzerá že budem mať krásny a rýchly pôrod, a vlastne chcem sa opýtať ak by sa narodil do nedele kým ešte nebude ukončený 37 tt či môžeš mat nejaké problémy keďže je to ešte považované za predčasný pôrod a tiež keď nemá vahu ešte 2,5kg, nakoľko aj tie sona asi neukazujú presnú vahu, al ak by nemal ešte 2,5 kg môže mať problémy po narodení? Alebo žltačku alebo niečo? A ešte by ma zaujímalo podľa vašich skúsenosti, či neviete odhadnúť kedy by pôrod mohol nastať, či pár hodín, dni, pripadne aj týždňov? Ešte som zabudla dodať že kontrakcie zatiaľ nemam ani som nemala, cítila som posledný týžden akurát častejšie tvrdnutie brucha. Dakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba napísať, že aj s takto pokročilým nálezom ešte nemusíte porodiť v blízkej dobe a môžete tehotenstvo donosiť. Ak by ste však aj porodili, prognoza pre dieťa je veľmi dobrá a riziko komplikácií a problémov malé.

  • Krcok maternice

    , Autor: Johankaa7

    Dobry den pan doktor,

    Prosim o vas odborny nazor.
    V 18. Tyzdni som obcas zacala pocitovat mierne tvrdnutie brucha - vacsinou v noci pri nutkani na mocenie, alebo po vacsej fyzickej namahe. Bez bolesti.
    Na poradni mi doktorka prvy krat skontrolovala krcok a zmerala 31mm bez funnelingu. Nasadila mi progesteron na noc a magnerot 1 tabletu 3x denne. Fungovala som normalne s beznymi domacimi pracami, bez nejakej extremnej zataze. O dva tyzdne na kontrole (19+5) mi dr. zmerala krcok 27,4mm bez funnelingu a poslala ma hned do nemocnice s tym ze mi mozno budu robit cerklage.

    Na prijme mi na prehliadke bol zmerany krcok na 30,93mm bez funnelingu.
    Vag.: vulva, posva bpn, porcio konicke, branka jamka, hrdlo 1,5-2cm, mediosakrálne orientovane, tuhé, pôr. Cesty uzavreté, uterus velkosti grav. m. l. V. , palp. Nebolestivy, pocas vyš. normotonicky, oblast adnex bilat. bez palp. rezistencie a citlivosti, CD nevyklenuje.

    Lezala som v nemocnici 3 dni a dostala som magneziove infuzie.
    Potom mi znovu urobili cervikometriu (kde ma 1. Krat uporoznili aby som mala aj prazdny mocovy mechur) a vysledok bol 34mm, funneling negativny aj pri VM. Podla slov doktora: Vraj uplne normalny nalez. Hned ma pustili domov s tym, ze mam mat kludovy rezim a pokracovat v uzivani magnerotu a progestenonu na noc.

    Este podotknem, ze moja gynekologicka mi krcok merala v kresle v takom pololahu, a v nemocnici mi krcok merali v polohe na chrbte v uplnom lahu. Moze to ovplyvnit vysledok merania?

    Je mozne ze sa mi krcok predlzil?

    Nemam ziadne tazkosti, citim sa dobre. Tvrdnutie pocitujem len velmi zriedkavo (mozno 2x do tyzdna a vacsinou len v noci ked lezim na chrbte) a obcas pri chodzi citim mierny tlak v podbrusku.

    Co si o tom myslite? Je moj nalez kriticky? Aky rezim mam dalej dodrziavat? Je obcastne tvrdnutie v poriadku? Momentalne som v 21. Tyzdni tehotenstva.

    Vopred velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte úplne normálne nálezy na krčku a nemusíte ma´t ani kľudový režim ani užívať progesterón, ste normálna tehotná a riziko potratu či predčasného pôrodu máte rovnaké ako všetky zdravé tehotné.
    Všetkým tehotným občas tvrdne maternica.

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: Katuska322

    Dobrý deň pán doktor, momentálne som 33+2tt, už týždeň som hospitalizovaná v nemocnici, pri kontrole na rizikovej poradni minulý týždeň v stredu som bola otvorená na prst a krčok bol 30 mm, tým že som riziková tehotná, prvorodička, liečená na vysoký krvný tlak už pred tehotenstvom, momentálne sa však drží v norme, mám 37,po ivf,s vysokým rizikom preeklampsie plus mám gestačný diabetes, navrhla mi lekárka hospitalizáciu s tým, že sa to posleduje, všetky odbery, stery, kultivácie boli v poriadku, aj bielkovina klesla z hodnoty 338mg na niečo vyše 200mg, avšak v utorok mi ctg ukázal kontrakcie, mala som tvrdnutie brucha, niečo ako menštruačné bolesti a bolesť v krížoch. Lekárka ma opäť vyšetrila, že už bolo otvorenie viac ako na prst a krčok sa skrátil na 25 mm. Nasadili mi magneziove infúzie, utrogestan a preventívne pichli kortikoidy na dozretie pľúc. Dnes ráno primár povedal, že mi skúsia infúzie vysadiť a posleduje sa ako budem reagovať. Chcem sa opýtať, či opäť môžu po vysadení nastať kontrakcie a dôjsť k predčasnému pôrodu, tomu by som sa rada vyhla, či tých 6 infúzii bolo dostatočných, prip ich môžu nasadiť späť v prípade potreby.? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba povedať že magnéziové infúzie nepredlžujú graviditu, preto sa môžu vysadiť. Dávajú sa skôr na subjektívne skľudnenie rodičky, pretože ak pociťuje kontrakcie, často býva žena vystresovaná. Ale ak naozaj hrozí predčasný pôrod, magnézium sa dáva iba na ochranu mozgu plodu a nie na predlženie gravidity.
    Vaše tehotenstvo je z viacerých hladísk vysoko rizikové, ale hodnota cervikometrie 25 mm je hraničná a zatiaľ nie je potrebné nič riešiť. U nás by sme kortikoidy nepodali (iba ak by hrozil pôrod kvôli preeklampsii). V prvom rade by som sledoval stav plodu, pretože vysoké riziko preeklampsie je potrebné veľmi poctivo sledovať, aj z hľadiska vývoja a rastu plodu. Verím, že beriete Anopyrín, ten to riziko podstatne znižuje.
    Takže za mňa - sledovanie cervikometrie, sledovanie stavu plodu a byť pripravený na pôrod skôr, pretože naozaj máte pomerne vysoké riziká, že nedonosíte.

  • Ťažkosti v tehotenstve

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa od Vás poradiť ohľadne môjho zdravotného stavu, nakoľko moj lekár má momentálne dovolenku.
    Som v 24tt, pohyby bábätka som začala cítiť v 20tt, avsak za asi posledný týždeň som odsledovsla že bábätko cítim menej, zo začiatku som ho cítila vždy len vecer keď som sla spať, postupn vždy keď som si aj cez deň kvôli zavratom ľahla tak sa mrvilo a kopkalo. Za posledný týždne som spozorovala asi 3 dni že som ho necítila vôbec, a posledné dni ho cítim úplne máličko a tak akoby tlmene, že to nie sú také silne pohyby alebo apson ja ich neregistrujem také silne ako predtým. Chcem sa opýtať či to je v poriadku že keď bolo vždy aktívnejšie sa zrazu hýbe menej a cítim ho slabšie alebo niekedy deň, deň a pol vôbec.
    Tiež by som sa ešte chcela opýtať na bolestivé ťahanie brucha, ktoré je asi spojené s naťahovanim a rastom maternice, avsak v priebehu posledného mesiaca aj po kratšej prechádzke alebo po napríklad povysavani domu ma brucho ťahá často a hneď, vlstne som si to už odpozorovala ze po akejkoľvek fyzickej námahe aj slbsej ma to začne ťahať a tvrdnut mi brucho. Niekedy keď sa v noci otáčal na bok na to na pravej strane ťahá aj tak akoby do kŕču.
    A poslednú otázku čo mám je tvrdnutie brucha, ktoré som častejšie spozorovala teraz ako mi zacal 6mesiac, ako som spomínala mi stvrdne aj po upratovaní alebo prechádzke alebo keď oddychujem a ležím na chrbte s vylozenymi alebo aj nevylozenimi nohami, tak mi stvrdne a musím sa otočiť na bok, nedeľu som dokonca spozorovala že mi za hodinu stvrdlo 3x počas oddychu, je to prosím Vás v poriadku alebo to môže byt niečo vážne? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pociťovanie pohybov plodu sa môže meniť, závisí aj na jeho polohe a iných okolnostiach. V 24. týždni sa nedá nič robiť, treba počkať ako sa situácia bude vyvíjať, aj keby bol nejaký problém, riešiť sa nedá. Uvidíte na ďalšej kontrole.
    Lekár Vám bude merať aj dlžku krčka ultrazvukom, ak nebude skrátený, tak uvedené problémy neznamenajú žiadne ohrozenia a netreba sa stresovať.