Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • OCD v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    približne v 7tt sa mi spustili veľmi silné úzkosti. Psychiatrička mi hneď nasadila najnižšiu možnú dávku lieku Spitomin (anxiolytikum). Aktuálne som v 19tt a silnejúce úzkosti sa prehĺbili do OCD (konkrétne pure OCD verzia). Pravidelne absolvujem psychoterapiu. Obávam sa nasadenia silnejšej medikamentóznej liečby, vzhľadom na to, ako sú tehotné ženy neustále strašené užívaním akýchkoľvek liekov. Pri chorobe mi nechceli dovoliť ani sprej do nosa. Svojej psychiatričke plne dôverujem a ak uzná, že potrebujem silnejšiu dávku antibiotík, nebudem sa brániť, aj keď na psychickej pohode mi to asi nepridá. Chcem sa prosím spýtať či je možné, že môj aktuálny psychický stav spôsobili tehotenské hormóny a môžem sa upnúť na myšlienku, že po pôrode sa to zlepší alebo sa mám zmieriť s trvalým stavom. Hormóny mi dávajú zabrať od začiatku tehotenstva aj v podobe silných, doteraz pretrvávajúcich nevoľností.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno OCD môže byť spustená alebo zhoršená tehotnosťou. Obavy o dieťa, nadmerný strach z ohrozenia, napríklad infekciou môžu viesť až ku kompulzívnym prejavom. Psychoterapia je určite na mieste. Po pôrode je možné očakávať zlepšenie, ale nie hneď, pretože aj šestonedelie býva psychicky náročné. Potrebu liekov určí psychiater.