Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zvlastne chute v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Mam velmi zvlastnu otazku, mozno sa aj zasmejete ale...som druhykrat tehotna, teraz v 10tt. Aj v predoslom tehotenstve a aj teraz mavam hroznu chut na...radsej sa posadte...psie granule...samozrejme som ich nejedla, ale ked prideme k rodicom, co maju psov, zacitim tam tie granule....ja neviem aj doma mi to stale chuti. Je to prejav nedostatku niecoho? Uzivam kyselinu listovu, duphaston a zodac na alergiu. Stravu mam pestru, tak nerozumiem ze preco taketo chute....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti sa vďaka hormonálnym zmenám menia chute ale aj vnímanie vôní. Okrem hormónov má na to vplyv aj zmena bakteriálneho osídlenia dutiny ústnej. Nie je to žiadny problém, iba to môže byť občas bizardné, niekedy majú tehotné chuť na hlinu, alebo omietku, ja som zažil pacientku, ktorá jedla krajčírske mydlo. Vaše baženie po psích granulách je aspoň zamerané na poživatinu, a dokonca si myslím, že sa Vám nič nestane, ak by ste aj ochutnala.
    Nemusí to nijako súvisieť s nedostatkom nejakoj živiny, u nás majú tehotné ženy dostatok všetkých nutrientov v bežnej vyváženej strave.