Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Anopyrin ako prevencia hypotrofie plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň.
    pred 2,5r som porodila dieťatko, ktoré sa narodilo v termíne hypotroficke 2280g /46cm. posledná poradňa ukázala, že bude vážiť 2900g.
    momentálne som tehotná 21tt a gynekológ na morfológickom ultrazvuku navrhol nasadiť anopyrin ako prevenciu proti plodu malého vzrastu. môj gynekológ sa s tým nestretol ale nemal námietky. chcela by som vedieť ešte jeden názor nakoľko pribalovy leták nie je veľmi naklonený užívaniu v tehotenstve. nemám žiadne zdravotné problémy. zatiaľ je bábätko +/- 4 dní rozdiel oproti termínu. ďakujem krásne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anopyrín sa používa ako prevencia poruchy funkcie placenty spojenej s preeklampsiou. Až 70% porúch rastu plodu je spojených práve s preeklampsiou, takže to má racionálny základ. Existujú aj dôkazy, že podávanie anopyrínu priamo ovplyvňuje výskyt rastového zaostávania plodu. Anamnéza hypotrofie plodu zvyšuje riziko výskytu aj v aktuálnej tehotnosti, preto je racionálne podávanie anopyrínu na zníženie rizika opakovania. Ale je otázka, či to má v 21. týždni význam, či to nie je neskoro. V každom prípade je to liečba bezpečná a odporúčaná.