Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesť zospodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    začínam 32. týždeň (31+0) a posledné dva dni mam bolesti zospodu. Mám pocit, ze citim kazdy pohyb babatka dost bolestivo. Vcera som pocas chodze musela niekolkokrat zastavit, mala som pocit stipania v mocovom mechure. Nemohla som zaspat, z postele som vstala este 8 krat na wc, aby som sa po trochach vycikala. Maly bol vtedy velmi aktivny a nutkanie som mala najma pri kopancoch. Preventivne beriem kazdy den D-manosu, palenie pri moceni mam len rano ked je moc uplne zlty a koncentrovany. Taktiez mam skoro cele tehotenstvo mykozu,viackrat preliecovany lomexinom a nystatinom, momentalne uzivam len od multigyn - actigel. Taketo iste bolesti som mala uz pred cca mesiacom, trvalo to vtedy len den a potom to preslo. Takisto aj okolo 20 tyzdna, vtedy som tiez isla na wc 7krat za pol hodiny. Moja otazka teda znie, ci moze babatko takto neprijemne tlacit na mechur a na cely spodok, az nevladzem chodit? Dnes sa velakrat musim prikrcit, ked som dlhsie na nohach, co ma dole zacne stipat a pichat a nevladzem sa pohnut. Krcok som mala kontrolovany pred dvomi tyzdnami, aj pred tromi, vzdy bol tuhy, uzatvoreny, prvykrat 3cm, potom 3,5cm podla utz. Bojim sa, ci sa nemohol nalez zmenit a ak ano, ci by sa to prejavilo takymito bolestami. Babatko je hadam od zaciatku v polohe KP, kopance citim vzdy len uplne dole, ale dr ani raz nehovoril, ze by bol moc nizko, zatial bolo vsetko v poriadku.

    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše potiaže sú zrejme spôsobené naliehaním plodu koncom panvovým, čím tlačí nožičkami dole smerom na mechúr.
    Ale štípanie pri močení je známka infekcie, bolo by dobré vyšetriť moč, a prípadnú infekciu preliečiť, aby nehrozil prechod zápalu na obličky.
    Plod by sa mohol ešte otočiť, ak by ostával koncom panvovým aj v 36. týždni, zahraničné odborné spoločnosti odporúčajú obrat plodu vonkajšími hmatmi.