Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Neskorsia ovulacia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Chcela by som poznat Vas nazor. Som po 1 potrate a pred dvoma rokmi sa mi sekciou narodil zdravy chlapcek. 9.12. som mala posl menzes, cykly mavam dlhe 33 az 35 dni. Dako pred Vianocami sme sa zacali snazit o druhe babatko. Este 9.1.som mala negativny test a pozitivny mi vysiel az 11.1. Moja gynekologicka mi robila sono 30.1. s CRL 0.39mm (6+1tt,srdiecko uz bilo) a nasledne dnes s CRL 11.11mm, co zodpoveda 7+2tt. Vobec sa neznepokojovala, ze ved rastie pekne a ovulku som zrejme mala skutocne posunutu. Navyse, byva mi teda dost zle a to je podla vsetkeho dobre znamenie. Je to podla Vas v poriadku? Mam obavy, ci rastie spravne, no, po potrate sa uz bojim asi vsetkeho... Dr vravela aj ze mam nejak vzadu maternicu (ale tiez sa neznepokojovala), moze to byt nasledok sekcie? Dakujem Vam velmi pekne za Vas cas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku v takto skorej fáze gravidity môžu byť merania trocha nepresné, lebo každý milimeter znamená dosť podstatný rozdiel vo veku plodu. Netreba sa nijako znepokojovať, alebo ak je plod zdravý, donosí sa, ak nie potratí sa. Stačí UZV kontrola v 10. týždni, aby sa zbytočne na plodík nesvietilo ultrazvukom.