Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bušenie v 21tt a velkost babatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ja som uz citala rozne odpovede ze busenie je v tehotenstve normalne. Chcem sa opytat je to aj v poriadku ak napr. v praci sedim a z nicoho nic v klude sa mi na par sekund rychlejsie a velmi citelne rozbucha srdce a potom to prejde. Trva to len niekolko sekund. Mna to vzdy trosku vyplasi ale potom aj tlak aj tep mam v poriadku. Na zaciatku tehotenstva som mala tiez s tym problem poslali ma na EKG a srdce bolo v poriadku. Niekedy mavam len ze citima js i nameriam tep okolo 96/min. minule 106/min ale to prejde skor ma vyplasi take ze zrazu par sekund to srdce zabusi ovela rychlejsie.

    Este mam 1 otazku. Cakame druhe dietatko prve malo cez 4kg a mala som problem ju vytlacit (2 hodine na sale bez takmer ziadnych kontrakcii cca 1 slaba kontrakcia za 3 minuty) Vedia doktori uz presnejsie zistit velkost babatka pred porodom ?mam z toho dost velky strach ze druhe bude vacsie - mala sa narodila presne na termin neexistuje ze som skor otehotnela a mala cez 4kg a ja zelenu plodovu vodu. Brala som potom antibiotika nastastie mala je zdrava ale mala som obavy a strach pri porode ze sa mi zadusi.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto búšenie býva sposobené psychicky, alebo zmenou tlaku, dá sa zvážiť vyšetrenie pulzu za 24 hodín, ale to musí rozhodnúť kardiológ.
    Odhad hmotnosti plodu pomocou ultrazvuku je pomerne nepresný, a berie sa to naozaj iba ako odhad.