Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysoké hodnoty NT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Momentálne som v 16tt. V 14. mi doktor robil NT- záver Gravid. hebd. 13+3, CRL 83,4mm, NT pozit 4,3- 5,02mm, separované amnion.O dva dni robený skríning DS: poziívny 1:130, na prednej strane hrubými písmenami: skríning neinterpretovateľný. Doktor mi na to povedal, že ked mi odbery spraví o týžden, dva tri, skkrining bude stále pozitívny..Je to pravda???
    Ked som sa pýtala sestry, ako mám dalej postupovať, jej odpoved bola: mali ste si to dať zobrať do 12tt...
    Nakoniec ma doktor poslal na odber plodovej vody- nedal sa spraviť, mám jej málo, kontrola o dva týždne. Na výsledky budem čakať ďaľšie tri..
    Nikto mi nepovedal, aké mám vobec šance, čo mám zatial robiť ( napr pomohol by v diagnostike 3D UZV???)
    Doktorovi som povedala, že v čase, ked bolo bábo splodené, moj 1,5 ročný syn mal skoro 3 týždne afty..zaujímalo ma, či to može byť spôsobené vírusom..jeho odpoveď: načo to riešim, podstatný je nález, nie príčina...
    Ja neviem, či čakám veľa, len som chcela,aby mi niekto normálne vysvetlil, čo mám robiť, ako postupovať, vlastne od 14tt viem, že to nie je ok, nič viac..Nepotrebujem útechu, že všetko bude ok, ale názor kompetentnej osoby čo a ako ďalej..
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    ak je všetko pravda, čo píšete, okamžite zmeňte lekára aj sestru. Je potrebné dokladné vyšetrenie a sledovanie plodu, je tu isté riziko poškodenia plodu, určite je potrebné vyšetrenie plodovej vody po 16. týždni.
    Vyjadrenie sestry, ak je to naozaj pravda je pre mňa neakceptovateľné, človek s jej vzdelaním nemá právo sa takto vyjadriť.
    Určite navštívte vyššie pracovisko, nájdite si novhé lekára. Napíšte ako to dopadlo.