Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • užívanie antibiotík a tehotenstvo

    , Autor: evulka-k

    Prosím o radu s manželom sme velmi nepokojný. Už 2 roky sa pokúšame o druhé babätko, a až teraz sa nám to podarilo. Lenže za akých okolností. Posledný menzes som mala 6.6.2010 a odvtedy som bola chorá. Užívala som antibiotiká unisan, robittusin na kašel a 24.6. som bola na rengen prínosových dutín. Do toho prišla hnačka a užila som asi 7 tabliet endiex. Teraz v piatok 9.7. som si robila test a vyšiel pozitívne, tak som hneď bežala ku gynekologovi, ale ten mi odobral krv, že výsledky budú v piatok, lebo na ultrazvuku ešte tehotnosť nevidno. Moja obvodná lekárka tvrdí jednoznačne potrat a gynekolog, že bud sa to samovolne potratí, ak by mali tabletky ublížiť, alebo to ukončíme porodom. Strašne sa s manželom bojíme, ak by to malo mať nejaké následky koli antibiotikám a rentgenu, tak sa toho radšej vzdáme. To je že mám bolesti, až velké, riadka stolica, a včera večer som mala také vetry, že so mna vyšlo také čosi ako želé. Už som sa bála, že som potratila. Prosím Vás, čo mám robiť? Môže sa mi narodiť choré dieťatko? Prosím Vás o odpoveď, nakolko sme zúfalí. Ďakujem Evka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v žiadnom prípade nechoďte na potrat, ani Unasyn ani RTG plod nepoškodili.
    Okrem toho naozaj v tak malej tehotnosti plod reaguje všetko alebo nič, buď sa potratí alebo prežije. Ak prežije, nebol poškodený.
    A zvážte okamžite zmenu gynekologičky, vážne. Ak po 2 rokoch snahy má taký laxný vzťah k Vašej tehotnosti, tak nie je všetko o.k.