Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chdela by som sa Vas opytat. Som v 21tt. a zatial mi okrem skriningu v 15tt. na dawnov syndrom nebolo robene ziadne vysetrenie okrem ultrazvuku. Je to bezny postup? Citam tu ze inym tehulkam robia vseliake vysetrenia, merania a tak. Dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Vyšetrenie

    , Autor: Florencia 5

    pán doktor chcem sa spýtať kvôli úpornemu zvracaniu a bolestiam až do rána som bola na pohotovosti som 26+0 tt a doktorka bola ochotna mala som bolesti tak mi robila sono brušné ale tým istým sonom pozrela aj potom žalúdok žlčník pečeň a dokonca aj obličky vraj kvôli tým bolestiam ktoré udávam chcela vidieť či je všetko v poriadku chcem sa spýtať či je to v poriadku takýto postup a či nevadí že mi sonovala aj iné orgány ako maternicu a či to nemôže mať na tehotenstvo vplyv? Ďakujem za odpoveď

  • Edem placenty

    , Autor: Stiewe

    Prosim o radu, lebo celkom som z toho nervozna. Lekar mi zistil edematoznu placentu - dieta prietoky OK, rastie. Dalsi postup kontrola o 3 tyzdne, mam sledovat pohyby, ci ich nie je vela/malo (co neviem ako odsledovat, kedze den co den je iny a hybe sa inak). Je to spravny postup? Nie je potrebne to viac sledovat alebo riesit to nejako? Som v 32tt. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko na toto odpovedať bez vyšetrenia, pretože posúdenie placenty môže byť individuálne a nemusí sa jednať rovno o edém. Edém placenty býva pri niektorých infekciách a niektorých iných ochoreniach plodu. Ak chcete istotu, objednajte sa na vyšetrenie u iného špecialistu pre second opinion. Alebo mi napíšte email, vybavím vyšetrenie u nás.

  • Žlčové kyseliny

    , Autor: zuzu0404

    Dobrý deň, pán profesor,
    som aktuálne 39+3. V 28.týždni gravidity som mala cca 3 násobne elevované ALT a AST, žlčové kyseliny sa hneď nevyšetrovali, vysadila som omeprazol. V 30.týždni som absolvovala hepatologické vyšetrenie, kde už boli výsledky hepat. aj obštrukčných enzýmov vrátane žlč.kyselín v norme, záverované ako intermitentná cytolytická hepatitída, ev. drug induced liver injury.
    Odvtedy boli výsledky vrátane žlčových kyselín opakovane v norme, až mi teraz v 38+6 (8.7.) vyliezli žlčové kyseliny na 12, ALT aj AST sú v norme. Nebola som nalačno, ale zjedla som hodinu pred odberom 1 pagáč, nič viac. Avšak, raz sa mi robili odbery tiež nie nalačno (ovocný jogurt) a hodnota žlč kyselín bola aj tak v norme = 6.
    Klinicky od polky druhého trimestra mávam pruritus, hlavne plosiek chodidiel a lýtok, som atopička, mam pocit že ten pruritus je stabilne intenzívny.


    Mala by som to prosím riešiť alebo sú hodnoty 12 po pagáči akceptovateľné?


    Ešte sa opýtam, posledné 3 týždne liečim vonkajšie hemoroidy, v druhom trimestri 2x krvácali, potom už nie, nesvrbia, nerobia ťažkosti, len sú hmatné a chcela som ich do pôrodu trochu zmenšiť. Užívam Detralex 500 mg 2-0, lokálne Proctoglyvenol čipky, dubovú kôru a Factu masť. Vzhľadom na to že mne aj omeprazol v tehotenstve pravdepodobne navodil hepatopatiu, nemôžem pri 3-4 týždňovom užívaní Detralexu ublížiť malému? (Tým že nekrvácam, len chcem hemoroid do pôrodu zmenšiť, je jeho užívanie ešte vhodné?)

    Ďakujem Vám ešte raz.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    práve je potreba napísať, že žlčové kyseliny sa majú vyšetrovať po jedle a nie nalačno, pretože oni práve stúpajú do kritických hodnôt až po záťaži jedlom. Hodnoty pod 40 však berieme ako v zóne bezpečnosti a neriešime ich. Detralex plodu neubližuje.

  • 3D/4D sono - 2x

    , Autor: 222NIKA222

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcem sa informovať ohľadom škodlivosti morfologického veľkého ultrazvuku v 2 trimestri. Som v 20 týždni a túto stredu som bola na kontrole u p. doktorky, ktorá sa ma spýtala, či nechcem ísť k nim na 2 trimestrálny screening, aj keď som objednaná na budúci týždeň na veľké sono k inej doktorke (skúšali nové sono), tak som povedala, že áno. Lenže teraz mám obavy či dve veľké sona hneď po sebe neuškodia bábätku, hneď po týždni. Na tom neofickálnom screeningu mi povedala pani doktorka, že je všetko v poriadku, ale keďže som bola následne objednaná k druhej doktorke na veľké sono, tak správu nerobila. Za Váš odborný názor ohľadom škodlivosti sona tohto druhu Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    má sa robiť iba také vyšetrenie, ktoré prináša užitok pre pacienta. Ultrazvuk v tehotnosti sa považuje za bezpečný ale nemá sa robiť zbytočne a navyše. Napríklad sa vie, že zvyšuje riziko ľavorukosti. O iných účinkoch nemáme dôkazy, ale neznanemná to že neexistujú.
    Okrem toho verím, že si toto nadbytočné vyšetrenie platíte a nie je hradené z verejného poistenia u oboch lekárok.

  • Hlísty a tehotenstvo

    , Autor: Petra P

    Dobrý deň pán profesor,

    som v 10. tt a dcéra má hlísty, dnes dostala od pediatričky aj Vermox na preliečenie. Ja žiadne príznaky nemám ale chcela som sa spýtať či v prípade ak by som sa od dcérky predsalen nakazila, či môžu hlísty nejakým spôsobom ohroziť plod, a či mám preventívne absolvovať vyšetrenie na parazity, nakoľko som sa dočítala, že v prípade výskytu škrkavky sa majú preliečiť aj rodinní príslušníci.

    Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Petra

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hlísty neohrozujú graviditu, kým nemáte problémy nie je potrebné žiadne opatrenie. Vermox je žiaľ v tehotnosti kontraindikovaný, preto ak budete mať hlísty odporúča sa konzumácia cesnaku vo väčšom množstve, ak si ho dáte aj preventívne, nič nepokazíte. Škrkavy a hlísty sú pomerne odlišné parazity.