Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pseudomonas

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,pan doktor,prosim vas o radu.Som v 37t.t.,robili mi vyter kultivaciu,vysledok pseudomonas a.Lekar mi dal Macmiror vag.tabl. a mast.Co je to ten pseudomonas,moze sposobit nejake komplikacie?Treba sa pocas liecby vyhnut sex.styku?Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pseudomonas je síce málo častá ale bežná pošvová flora, v pošve nerobí žiadne komplikácie. Osobne by som to ani neliečil. Sexu sa nevyhýbajte.

Podobné otázky

  • pseudomonas aeruginosa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, rada by som sa dozvedela niečo viac o baktérii pseudomonas aeruginosa. Sestra nedávno rodila, následne po porode jej z rany v pošve vyšiel pozitívny pseudomonas aeruginosa. Vraj sa táto baktéria nachádza najma v nemocničnom prostredí. Na nete je o nej popísané všeličo, no može táto baktéria nejak ohroziť novorodenca, keďže je s matkou v blízkom kontakte? Zaujíma ma to i z dovodu, že onedlho budem rodiť i ja, ponúkla mi nejakú kozmetiku, ktorú po porode používala, tak ma napadlo, či je nejaká možnosť, žeby tam tie baktérie prežili... Ak je tá baktéria v nemocnici bežne, ide o imunitu jednotlivca, alebo ako to s ňou je? ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pseudomonas je typický nemocničný kmeň, často sa nájde v ranách, prípadne i v moči. Novorodenca priamo neohrozuje, neprenáša sa takto kontaktom. Od sestry ste si to kozmetikou nemohla preniesť, nestresujte sa.

  • vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v poslednom dni 38. tt. Dnes som bola v poradni, posledný ultrazvuk - teda prietoky mi robili pred 3 týždňami, odvtedy ma dr. len raz vyšetrila. Dnes ma ani nevyšetrovala, povedala, že ma vyšetrí na budúci týždeň. U nás sa nechodí posledný mesiac na poradňu do pôrodnice. Myslela som, že dnes mi už urobí utz, tak som sa jej na to opýtala, či netreba prietoky, odpovedala mi, že nie, že minule (pred 3 týždňami) boli v poriadku. To znamená, že keď boli v poriadku, tak to tak automaticky ostane až do konca tehu? Trochu ma to znepokojilo, lebo minule bolo ešte bábo otočené šikmo, vraj vo veľmi zvláštnej polohe, tak vlastne ani dodnes neviem, či je už otočené správne a budem robiť normálne alebo je KP alebo je otočené nejako ináč.
    A ešte jedna otázka. V moči som rped týždňom mala hnis, kultivácia ukázala Es. coli 10na5. Problémy s močením nemám, nepociťujem žiadne nutkanie alebo pálenie. Dnes už v moči neboli stopy hnisu, napriek tomu som dostala atb Zinat. Asi pred mesiacom a pol som bola na urológii, tam som mala presne tieto výsledky a dr. vravel, že lieky netreba, keď tam nie je s močením žiadny problém. No a dnes mi moja dr. predpísala tieto lieky, tak som v pomykove, či ich brať alebo nie. V pošve mám aj streptococa aj pseudomonas ( o tom som vám už dávnejšie písala, užívam Lactovag ), Zinat na nich vôbec nezaberie, dostanem pri pôrode atb do žily. Len mám obavy, aby mi ten Zinat nespôsobil viac škody a nezničil úplne vnútorné prostredie, aby sa tam neobjavila ešte aj nejaká mykóza. Vďaka za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvuk Vám poisťovňa hradí iba 3 x za tehotnosť, nemáte na neho potom nárok, až po termíne porodu.
    Ak máte v moči E. coli určite je potrebné to preliečiť, zinnat je bezpečný.

  • Baktérie v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 36. tt. Počas celého tehotenstva trpím gyn. zápalmi a mykózami, ktoré boli lokálne preliečované čípkami Macmiror alebo Klotrimazol, Canestenom a probiotickými čípkami Floragyn. Žiaľ úľava vždy prišla len na krátky čas. Počas celého tehotenstva užívam probiotiká v tabletkách, jem veľa jogurtov, obmedzujem sladké, nenosím tangá, iba bavlnenú spodnú bielizeň, dodržujem hygienu (neužívam žiadne mydlá), sex s manželom je už len sen. No proste nezaberá nič. Pred týždňom mi robili výtery, v pošve je agalaktický streptokok - o tom viem od začiatku tehu, i to, že sa nelieči, len pred pôrodom sa podávajú atb do žily. Teraz tam však vyšiel aj Pseudomonas (tak nejak som si to zapamätala, lebo výsledky som overovala telefonicky, do poradne idem vo štvrtok). Moja lekárka mi povedala, že táto baktéria tam nemá čo robiť, v tehotenstve už vôbec nie, a keďže citlivosť na atb je veľmi zlá, tak mi nemôže na to nič dať. Vraj mám vydržať do pôrodu a pred pôrodom mi dajú atb aj na streptokoka aj na pseudo. Na svrbenie mám používať krém zvonku. Som z tohto nálezu nešťastná, lebo prvý pôrod pred 5 rokmi som napriek bezproblémovému tehotenstvu mala ťažký s veľkým poranením, doteraz mám jazvu hrubú a tkanivo veľmi pevné. Chcela som začať s masážou hrádze a Epinom, ale teraz sa bojím, že prítomnosť týchto baktérii je prekážkou. Je pravda, že môžu tieto baktérie spôsobiť, že dôjde znova k väčšiemu poraneniu pri pôrode? Nedá sa to fakt nejako preliečiť ešte teraz? Pociťujem mierne svrbenie zvonku, zvyčajne pomôže Canesten, ale len na krátko, mám žltkastý výtok. Aký je Váš názor na masáž hrádze a epinovanie pri takomto náleze? Resp. čo mám urobiť, aby sa to zlepšilo? Naozaj sa mám zmieriť s tým, že treba čakať do pôrodu? Nie je to nejaké riziko pre bábätko? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si lactovag čípky užívajte ich do porodu, na Pseudomonas zabudnite, dostal sa do výteru zrejme v ambulancii, nič nerobí.
    Hráz nechajte na pokoji, aby ste zbytočne pošvu nedráždili, lactovag určite pomože, ale ATB dostatene pri porode.