Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prolaps pupočníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Počas prvého pôrodu (sekcia) doktor povedal, že mám netradične dlhy pupočník, dieta v ňom bolo pomotané. Druhý pôrod som skúšala rodiť prirodzene, hodinu po puknuti vody doktor zistil, že dieťaťu prepadla ručička a pupocnik (rodila som pred 3tyzdnami v Ružinove). Pôrod bol ukončený urgentným cisárskym rezom. Tento krát som bola v celkovej anestéze keďže musel byt pôrod ukončený čo najrýchlejšie. Dieťa bolo v polohe hlavičkou dole. Zaujímalo by ma, či prolaps pupočníka je vždy len náhoda alebo to mohlo byt spôsobené dlhým pupočníkom. Môže sa dĺžka pupočníka opakovať v ďalších tehotenstvách (keď v prvom bol taký dlhy)? Ak som mala v jedinom tehotenstve prepadnutý pupocnik je vyššia šanca že sa to pri ďalšom pôrode bude opakovať? V prepúšťacej správe k tomu nič písané nebolo prečo pupocnik prepadol. Je možné sonom zistit polohu pupočníka pred pôrodom a tým predchádzať prepadu?
    Prirodzený pôrod môže byt aj po dvoch cisárskych rezoch, ak ale mám dlhé pupočníky a hrozí mi prelaps opäť, asi by som sa bála skúsiť to aby som neohrozila dieta v prípade ďalšieho tehotenstva… dieta prežilo a je zdravé, viem ale že som toľko šťastia mať nemusela…

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prolaps pupočníka je závislí predovšetkým na jeho dlžke, ak je príliš dlhý môže prepadnúť klučka pupočníka pred hlavičku. Rovnako ak je úpon pupočníka nízko v maternici, tak je prepad tiež viac pravdepodobný. Oba tieto faktory sú však skôr otázkou náhody a opakovanie je málo pravdepodobné.