Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Trauma z pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred par dnami sa mi narodil syn, avšak po bezproblémovom tehotenstve bol jeho príchod na svet náročnejší. Ako prvorodicka som rodila krásnych 6 hodín, s EPA. Problém však nastal,keď som mala tlačiť. Pôrodnik mi povedal ze mam tlačiť, keď pocitim tlak na konečník,lenže ja som ten tlak cítila neustále a nevedela som v tej situácii vyhodnotiť kedy je ten peak..stále mi hovorili aby som tlačila ako na WC,..potom mi hovorili niečo o potápaní sa, ja som tlačila najviac ako som vedela a snažila sa prit počúvať personál, avšak malý začal strácať ozvy tak ma museli veľa nastrihnut a pani mi zatlačila na brucho aby nám pomohla. Našťastie malý vyšiel, museli mu odsavat vodu, našťastie bol vitálny a odvtedy bol stále somnou. Nikdy nezabudnem na slová porodnika "pani vy ste vôbec netlačili ešte chvíľu a použil by som vacumextraktor".. a pediatrička mi dala malého so slovami "síce je narodený v 39t,beriem ho akoby bol v 37..odvtedy sa obviňujem za všetko čo som pri pôrode pokazila, že som nevedela kedy mam tlačiť, že som nevedela ako mam tlačiť, že som ublížila svojmu dieťaťu. Prosím vás, je možné že som tak živočíšnu vec nevedela intuitívne vyhodnotiť a že som "vôbec netlačila" aj ked som mala pocit sama so seba že som dala do toho všetko? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    za tieto hlúpe a zbytočné traumatizujúce poznámky by som najradšej vraždil.
    Samozrejme, že ste dobre tlačili, veď ste krásne porodili. Pôrod vyžaduje dávku trpezlivosti od personálu a hlavne u prvorodičky.
    Prosím vôbec sa tým nezaoberajte, samozrejme to nie je Vaše chyba ani Vaša vina, dieťa je zdravé, nástrih sa krásne zhojí.
    Ak by Vás neustále prenasledovali zbytočné výčitky svedomia, určite vyhľadajte psychológa. Ale ešte raz, nádherne ste porodili zdravé dieťa. Pôrod prebiehal ako mal a iba netrpezlivosť personálu viedla k zásahom. Ste veľmi statočná a šikovná.