Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,549 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som len 11 dní po pôrode sekciou, uvedomujem si, že je to ešte veľmi skoro. Avšak znepokojilo ma, že krvácanie už ustalo, mala som už len žltkavý priesvitný výtok a včera a dnes ráno som sa zobudila s tým, že sa zo mňa "vyliala" krv. Vložka sa hneď premočila. Včera celý deň som mala vložku v podstate čistú, postrehla som len priesvitný výtok s prímesou niekoľkých krvavých vlákien po malej potrebe. Preto ma dnes to krvácanie opäť prekvapilo. Nemám žiadne bolesti brucha ani rany, a to ani na dotyk. Môže sa takéto silné krvácanie ešte počas šestonedelia znovu vyskytnúť? Alebo keď už zoslabne, resp. vymizne, už sa nemôže v takejto intenzite znovu objaviť? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v noci sa krv nahromadí v pošve a pri rannom vstávaní môže takto vytiecť väčšie množstvo. Stále je to normálny nález, pretože maternica sa čistí postupne a v dutine môžu byť ešte zrazeniny, aj v okolí jazvy na stene maternice.

Podobné otázky

  • Krvácanie po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.

    Som tri týždne po vaginálnom pôrode (19.7.), ktorý bol veľmi rýchly. Mala som mať pôrod vyvolavaný ale nakoľko som bola otvorená ráno už na 8cm, tak mi prepichli plodovú vodu a ja som za 15 minút porodila. Mám na vás dve otázky.

    1. Mám iba dva vnútorné stehy, ktoré ma nebolia, ale stále nevypadli (stále mi vytŕča nitka). V nemocnici mi povedali že do týždňa vypadnú alebo sa vstrebú. Je normálne, že ešte nevypadli aj keď prešli už tri týždne?

    2. Čo sa týka krvácania tak stále krvácam, aj keď krvácanie nie je také silné ako na začiatku. Predvčerom pri sprchovaní zo mňa vyšla väčšia zrazenina a včera tiež vo veľkosti asi golfovej loptičky. Znepokojilo ma, že v zrazeninach boli akoby kúsky sliznice (neviem presne ako to popísať). Od včera pociťujem miernu bolesť v podbrušku ako pri menštruácii. Ide stále o zavinovanie maternice? Iné problémy však nemám. Je potrebné navštíviť gynekológa alebo nemocnicu v ktorej som rodila? Alebo je takéto čistenie normálne aj keď prešiel už taký čas?

    Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    do konca šestonedelia patríte do pôrodnice, kde ste rodili, takže by ste sa v prípade komplikácii mali hlásiť tam.
    Čo sa týka stehov, údaj je trocha mätúci, oni za týždeň strácajú pevnosť, ale nemusí to znamenať, že sa úplne stratia - vstrebú alebo vypadnú. Nemusíte si to nijako všímať, skôr či neskôr tá nitka odpadne.
    Takéto krvácanie aj v zrazeninách tri týždne po pôrode už nemusí byť normálne. Ak by to prešlo, nie je potreba ďalšieho riešenia, ak by sa odchod zrazením a väčšieho množstva krvi opakoval, vyhľadajte pôrodnicu.

  • nizke krvne dosticky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, v 30TT mi robil lekar krvny obraz. Zistil, ze som chudokrvna a predpisal mi zelezo, no okrem toho som mala aj nizky pocet krvnych dosticiek (133 neviem akych jednotiek, ale interval pre normu bol od 155 ). Som treti krat tehotna a pri vsetkych tehotenstvach som mala tento isty jav, ktory nikto nijako neriesil a vzdy som po porode vela krvacala a museli mi davat infuzie s vitaminom K. Teraz to lekar tiez nechal bez povsimnutia. Tak by som Vas chcela poprosit o Vas nazor, ze ci sa to ma alebo vobec da nejako riesit vopred aby sa zabranilo prilisnemu krvacaniu. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    133 je normálna hodnota. Infúzie s vitamínom K sú naozaj strašný nezmysel a nič neriešia, viatmín K sa dáva iba ženám, ktoré ho nevstrebávajú a nejedia.
    Krvácanie po porode má svoje príčiny, a tie sa riešia inak ako vitamínom K.

  • šestonedelie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, do kedy trvá krvácanie po porode? u mna je to už 7 týždnov a mám aj bolesti na pravej strane podbruška.

  • stehy a krvácabie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den chcem sa spýtať či je normálne ked som dva týždne po pôrode už velmi málo krvácala mala som len hnedý výtok a zase som začal krvácať -kojím 8 až 10 krát denne a pri kojení cítim sťahovanie sa maternice a brucho už je takmer rovnaké ako pred otahotnením. A ešte sa chcem spýtať za ako dlho majú vypadnúť stehy po nástrihu ja ich mám ešte všetky.Po predošlých pôrodoch mi začali vypadávať na 5 den a toto sú už 2 týždne, poctivo sa niekolko krát sprchujem a ranu už necítim dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stehy vypadávajú postupne a individuálne, ale závisí aj na druhu materiálu, vačšinou do týždňa povolia.
    Krvácanie po porode býva rozne, aj s prestávami, to je normálne.