Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prechladnutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by sa spýtať,či sa dajú používať v tehotenstve mentolové krémy?
    Stále mám upchatý nos a nosný spray s morskou solou mi nepomáha, preto som zyvkla pod nosom a ĉelo natierať mentolovým krémom.Môžem to používať aj počas tehotemstva.Som v 23týžd.
    Ďakujem

Podobné otázky

  • Bolest podbruska

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý podvečer už 3 dní ma trápia bolesti podbruska ako ked mam dostat MS a spodného chrbta . Dnes som spozorovala aj biely výtok nezapacha nič ma nesvrbi ani nepali. Myslíte že ide o prechladnutie ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia nemôžem zistiť, čo Vás trápi ale bolesti a výtok sú známkami zápalu (nie prechladnutia), ak sa situácia nezlepší, je potrebné vyšetrenie.

  • Prechladnutie v 6. týždni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    od začiatku 6. týždňa, čo je už týždeň, ma bolí hrdlo a mám hlieny v dutinách, no horúčku našťastie nemám a aj dýchacie cesty sú čisté. Čakám na výsledky CRP, či bude potrebné nasadiť antibiotiká. Chcela by som sa spýtať, či je riziko poškodenia plodu v tomto období tehotenstva pri silnejšom prechladnutí. Momentálne siaham len po inhalácii a hydropatilkách, ktoré sú voľno predajné v lekárňach pre tehotné ženy.
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor,
    s manželom sme sa začali pred týždňom začali pokušať o druhé bábätko, v priebehu snaženia som ochorela - klasické prechladnutie. Liečila som sa viacmenej po ,,domácky", ale pri bolesti hlavy som raz musela siahnuť aj po 1 tabletke paralenu a do nosa som si kvapkala Nasivin. Ďalej už cca 2 týždne (1 týždeň pred snažením a druhý týždeň počas snaženia) si natieram priestor medzi 2 palcami na nohach Batrafenom a teraz už 3 dni Lamisilom, objavila sa mi pleseň na nohe. Batrafen a aj Lamisil sú krémy, ktoré treba konzultovať s lekárom pri použití počas tehotenstva. Tieto krémy mali dátum spotreby 2/2011. Moje otázky sú nasledovné: Keďže by som podľa výpočtu mohla byť už tretí týždeň tehotná (menštruácia bola 10.4.2011), mohlo sa niečo stať bábätku pri mojom prechladnutí a následne pri potieraní si plesne na nohe uvedenými krémami? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Som veľmi nervozna z toho, lebo bojim sa, aby som neublizila babätku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite sa nestresujte, naprostá vačšina liekov a prípravkov ktoré používame sú v tehotnosti bezpečné. Lamisil a batrafen pri bežnom podaní tiež.

  • bolesti v bokoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Som v 12 týždni tehotenstva a mám jeden problém..Sem tam ma pobolieva v bokoch..raz v jednom a raz v druhom..a sem tam aj panva..hlavne keď sa postavím, alebo v noci keď sa otáčam..tak musím si najprv minútu poležať na chrbte a potom mi to prejde..Môže to byť zápal, prechladnutie..alebo čo to môže byť?.. A kde mám s tým ísť..Ku svojmu obvodnému lekárovi, alebo ku svojmu gynekológovi?


    S pozdravom

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je to nič, je to normálny prejav tehotnosti.
    Rastúca maternica ťahá svoje vazy a tie sú bolestivé, hormóny vplývajú na postavenie chrbtice a preto Vás to bolí.

  • prechladnutie počas tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    Potrebovala by som vašu radu. Som v 11 týž. tehotenstva. Momentálne som prechladnutá mám upchaný nos a kvôli tomu sa ani nemôžem poriadne vyspať. Nie je to kvôli tehotenstvu. Sliznicu som mala zdurenú podstate od začiatku a viem že to u niektorých žien počas tehotenstva býva. Teraz som však naozaj nachladnutá. Trvá to uč 4 dni a nezlepšuje sa to. Každý deň si robím lipový čaj a striekam si nosný sprej – Mar. Je top vlastne len soľný roztok. Chcem sa spýtať či môžem používať aj nejaké iné nosné kvapky, alebo radšej nie. A ak aké by to mohli byť? Myslím tým voľno dostupné.
    Ešte mám jednu otázku. Keď bývam prechladnutá a mám nádchu udiera mi to na nosné dutiny. S tým mám problém od útleho detstva. Vtedy mávam bolesti hlavy a teploty. Aj preto pijem v kuse lipový čaj aby mi náhodou nestúpla teplota. Nehovorím že teraz som na tom tak zle, ale tým že neberiem žiadne lieky ani len nejaké analgetikum ani antipyretikum nechcem aby mi to náhodou udrelo na nosné dutiny. Preto by som chcela vedieť či si môžem tieto dutiny nahrievať infračervenou lampou alebo nie. Neviem či toto žiarenie neškodí dieťatku .V prvom rade mi ide o to maličké, lebo to je najdôležitejšie. Takže ak nesiem tak to vydržím.