Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prídavná prsná žľaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť ohľadne prídavnej prsnej žľazy, ktorá mi bola diagnostikovaná. Chirurg mi odporučil operáciu na oboch stranách, aj keď nemám žiadne problémy, len po pôrode sa mi obe prídavné žľazy zdurili, ale asi po troch dňoch masírovania sa to napravilo. Bola som na USG, kde je v správe uvedené: "Žľaza fertilného typu, miestami akustické tiene z tkaniva (ako pri BMD-nie výrazné zmeny). Bilat subaxillárne smerom do axillárneho výbežku prsníkov ostrovčeky žľazy cca do 2-3cm, v týchto miestach aj ojedinelá ductektázia -známky accesórnej žľazy bilat. Bez path zväčšených LU v axillách. Bez TU ložísk." Viem, že je to dosť rozsiahle, ale termín na operáciu už mám 6.10. a nikto ma neinformoval, či to musím podstúpiť, či to neovplyvní dojčenie v prípade ďalšieho bábätka a tiež z kozmetickej stránky, aké to bude mať následky.Rýchlo ma vyprevadili z ordinácie s hlavou plnou otázok. Niekde som čítala, že je to lepšie dať urobiť plastickému chirurgovi, ovšem za to sa asi bude dosť platiť. Ďakujem za radu, som už dosť zúfalá.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to počujem prvý krát, že by bolo potreba operovať prídatné žľazy ak nerobia problémy. Závisí však aj na ich veľkosti a umiestnení. Dojčenie to neovplyvní, lebo operácia sa nerobí na prsníkoch ale vedľa, čo sa týka kozmetickej stránky, rez sa dá urobiť, tak že bude prakticky neviditeľný.

Podobné otázky

  • Prídavná prsná žľaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem krásne za odpoveď. Doktorka ma strašila tým, že tieto prídavné žľazy zvyknú robiť problémy (môže tam vzniknúť rakovina, atď...), takže by bolo lepšie, keby sa to preventívne vybralo. A ten "neviditeľný rez" vie urobiť aj obyčajný chirurg alebo len plastický?