Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • krvna skupina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor chcem sa vas spytat aku krvnu skupinu by malo mat nase dieta ked ja-buduca matka mam AB- positiv a otec dietata 0-positiv.dakujem

Podobné otázky

  • Rh negativ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na riziko potratu pri druhom tehotentstve, alebo z postihnutia dieťaťa. Moja krvná skupina je Rh negativ, manžel Rh pozitiv a dcéra Rh pozitiv. Tehotenstvo bolo ukončené cisárskym rezom z dôvodu nerozbiehajúceho sa pôrodu po termíne. Podľa zdravotnej dokumentácie ktorú dôkladne prezeral môj gynekológ mi anti-d-protilátky po pôrode pichnuté neboli. Po pôrode ma nenapadlo upozorniť lekárov, brala som to ako samozrejmosť. Boli mi podávané antibiotiká v infúzii, neskôr injekčne kvôli infekcii ( už si nepamatám akej). Myslela som si že mi injekcia pichnutá bola. Chela by som dalšie dieťa, ale mám strach z možných komplikácií. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrřý deň,
    presné riziko neviem, ale ak ste sa senzibilizovala, tak hrozí, že ak bude dieťa Rh pozitívne, budete tvoriť protilátky, ktoré poškodia plod. Možno by bolo vhodné sa informovať priamo v nemocnici a trochu ich postrašiť súdnou dohrou. Ak Vám nepodali anti D ide o postup non lege artis.

  • Rovnaka krvna skupina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.profesor!
    Doteraz sme si mysleli, ze mam krvnu skup.A,Rh pozitiv. Manzel 00, Rh.pozitiv. Mame 3 rocnu dcerku, tehotenstvo prebehlo bez problemov, akurat som dostala bacil. Porod sa zacal spontanne, neotvarala som sa, nakoniec urobili sekciu. Momentalne planujem druhe babatko asi tak 4 mesiace. Podarilo sa, radost netrvala dlho, v 6t. som zacala krvacat - spontanny potrat. Teraz bol manzel darovat krv, zistilo sa, ze mame rovnaku krvnu skup.A, Rh.pozitiv. Nasleduje moja otazka: vela ludi vravi, ze ked maju manzelia rovnaku skup., zena tazsie otehotnie, este tazsie donosi dietatko a nakoniec, ze moze byt dietatko postihnute, alebo skor nachylne na choroby, alergie,.... Co je na tom pravdy? Kde by som sa mohla viac docitat o krvnych skup. manzelov a s tym suvisiacimi problemami. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie som profesor, ale ďakujem, tak pekne ma ešte žiadna neoslovila :).
    To s krvnou skupinou sú fámy, vobec sa tým nezaoberajte, potrat s tým nesúvisí ani postihnutie dieťaťa, je to celé nezmysel.
    Nestresujte sa, otehotnite a basta fidli.

  • RH faktor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať lebo ja mám krvnú skupinu B- a partner 0+ . Som tehotná v 16 týžni je to moje prvé tehotenstvo a doktor mi tvrdiť že to nieje až také hrozné keďže je to prvé tehotenstvo. Chcem vedieť čo to bude pre nás znamenať ak by sme chceli ešte jedno dieťatko čo to môže spôsobiť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    budete mať sledované protilátky a po porode sa stanoví krvná skupina plodu. Ak bude mať Rh pozitívne po otcovi dostanete injekciu, po ktorej si nebudete tvoriť protilátky a preto možete potom bez problémov znovu otehotnieť.

  • krvná skupina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DObrý deň pán doktor. Chcem sa vás niečo opýtať. Len čisto teoreticky lebo pre mňa to už nie je aktuálne, keďže synček má už 17 mesiacov. Ale často si na to spomeniem a tak by ma to aspoň teoreticky zaujímalo. Čo by sa stalo bábätku ak by žene v 29 tt omylom pichli injekciu RHEGA (neviem či som to správne napísala, ale mám na mysli tú čo sa pichá matkám s Rh neg.) pričom by, ale matka mala RH pozit. Mne sa to takmer stalo. Ja mám 0 poz. a vedľa ležiaca pac. mala 0 neg. a nejako nám pomiešali dokumentáciu a len vďaka tomu, že poznám svoju krvnú skupinu a že som injekciu poznala od kamarátky, ktorá ju dostala, som v tom doktorovi zabránila. Inak by mi ju pichol.
    A ak môžem tak ešte jednu otázočku. Ja som teda 0 poz. a aj môj manžel a náš syn je 0 neg. Je to možné aby bolo dieťa RH neg. keď obaja rodičia sú Rh poz.?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podanie anti D v tehotnosti aj mimo nej je plne bezpečné, ani matke ani plodu nič nehrozí bez ohľadu na ich krvnú skupinu. Ak by Vám ju podali, jediná škoda je, že zbytočne podali injekciu za cca. 30 euro.
    Na to aby človek bol RH pozitívny stačí, ak od jedného s rodičou zdedí Rh pozitívny gén. Znamná to, že asi vy aj Váš manžel ste zmiešaní - každý z Vás dostal od svojho rodiča jeden Rh pozitívny a jeden Rh negatívny gén. A svojmu synovi ste predali obaja ten Rh negatívny gén, pravdepodnosť je 25%.

  • krvna skupina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat, ci moze sposobit v tehotenstve komplikacie aj krvna skupina. Som druhorodicka, v 12.t.t., 5.12. som bola u mojej gynekologicky a ta mi povedala, ze mam krvnu skupinu O Rh pozitivnu, to ze je pozitivna, ma tak trochu ukludnilo, no ona povedala, ze musi prist na odbery aj manzel. Pri prvom tehotenstve nic take lekarka nepotrebovala, pri prvom tehotenstve som mala inu lekarku. Este jedna vec, tento rok v maji som mala spontanny potrat v 11.t.t., suvisi to nejako s tou krvnou skupinou?
    Za odpoved Vam pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    ak ste pozitívna tak manžel na odber nemusí, dokonca u nás nekontrolujeme skupinu partnera ani pri Rh negatívnej matke, pretože otec je vždy neistý.