Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    som v 5 mesiaci tehotenstva a budem rodit cisarskym rezom.nieje to moja volba,ale z lekarskeho hladiska.chcela by som vas poprosit,ci by ste mi nepopisali,co ma caka a ako to bude prebiehat a ci musim mat dake bolesti,az potom sa bude robbit zakrok.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na skúsenostiach pracoviska, najčastejšie sa cisárske rezy robia v lokálnej anestéze (spinálna alebo epidurálna). Mne trvá cisársky rez cca. 15-20 minút, robíme ho šetrnou metódou tak, že ženy už 3. deň po operácii možeme prepustiť domov.
    Avšak poznám lekárov, ktorí sú schopní robiť nekomplikovaný cisársky rez vyše hodiny a ženy držia v nemocnici týždeň aj viac.

Podobné otázky

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Reagujem na odpoveď dr. ohľadom môjho 3. tehotenstva-fetus mortus v 36.tt. Áno, dieťatko bolo váhovo pod normou 1708g a 44 cm, čo zodpovedá 32tt. V 32tt. mi dr. povedal, že dieťatko vyzerá o týždeň menšie, ale ďalšia kontrola bola až v 36tt. Pohyby som stále cítila, ale prišla som pred plánovaným termínom kontroly, keďže mi praskla plodová voda. Záver pitvy bol viacpočetné infarkty placenty, preto som sa obávala, či sa to môže opakovať v prípadnom ďalšom tehotenstve. Dieťatko nemalo žiadnu VVV, ja som mala celé tehotenstvo ukážkové výsledky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už mám dostatok informácií, áno nedostatočná funkcia placenty je možná príčiny smrti plodu, čo sa prejavilo nízkou pôrodnou hmotnosťou. Otázka znie, či ste mali aj zvýšený tlak krvi, pretože preeklampsia je prítomná pri poruche rastu plodu až v 70%. V tom prípade je na zváženie preventívne podávanie Aspirínu 150 mg denne od 12. týždna tehotnosti.

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. V treťom tehotenstve som v 36. tt. porodila mŕtve dieťatko. Príčinou boli viacpočetné infarkty placenty. Preeklampsiu ani eklampsiu som nemala, ani vysoký krvný tlak, ani teh. cukrovku, ani bielkovinu v moči, ani nie som obézna. Výsledky z hematológie mám v poriadku. Môže sa mi to zopakovať v ďalšom tehotenstve? V 1. Tehotenstve som mala MA v 8tt, druhé prebehlo bez komplikácií a v 3. fetus mortus 36tt. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi by som bol opatrný pri vyslovení záveru, že početné infarkty boli príčinou smrti plodu. Nie je to vylúčené, ale veľká časť plodov zomrie v maternici na príznaky dusenia a presná príčina sa nezistí a viacpočetné infarkty sú veľmi častý nález.
    Je dôležitá aj otázka, koľko plod vážil, či naozaj sa jednalo o nedostatočnú funkciu placenty, vtedy by mal byť plod váhovo pod normou.
    Osobne si myslím, že sa netreba obávať opakovania, ak máte tieto vyšetrenia v norme.

  • Tvrdnute brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Ja by som sa chcela informovať. Momentálne som v 33 týždni tehotenstva a pred 2 dňami som začala cítiť tvrdnutie na hornom časti brucha. Hlavne vtedy ak vstávam alebo robím niečo. Vôbec nie je to bolestivé, len ako prvorodička neviem či je to normálne alebo nie.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

  • Problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Cca pol roka po porode mam raz do mesiaca stav, pri ktorom pocitujem slabost, busenie srdca, obcas i nevolnost, tocenie hlavy. Tento stav trva cca 1 minutu, odoznie a som v poriadku. Avsak opakuje sa mi to i kazde 1-2 hodiny a trva to cca 24 hodin. Potom to cele odoznie a fungujem normalne. Neda sa mi urcit, v akej faze cyklu spominany stav mam, niekedy i pocas menstruacie, no zvycajne asi par dni po menstruacii. Na par vynimiek mi to pretrvava pravidelne kazdy mesiac uz skoro 2 roky.
    Minuly rok som bola tehotna, avsak potratila som. Pocas tehotenstva som spominany stav nemala ani raz, po potrate prisiel za par dni.
    Myslite, ze ide o nejaky hormonalny problem alebo skor o problem s nervovou sustavou, napr. urcita forma epilepsie, tetanie?
    Rada by som otehotnela, po gynekologickej stranke som v poriadku.
    Vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je veľmi ťažké odpovedať, príčin môže byť viacero, naozaj sa ponúkajú ako dôvod hormonálne výkyvy. Bolo by dobré počas problémov vyhľadať vyšetrenie, kde by sa zmerali niektoré hodnoty vašich vitálnych funkcii. Predpokladám, že toto by nemalo nijako ovplyvni´t tehotenstvo.

  • Moze cierne korenie uskodit??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den dneska som si pridala do cestovin cierne korenie, ze jak som to jedla tak to ustach trosku stipalo. Pridala som trosku viac korenia , a citam na Google ze by sa nemalo ze moze vyvolat predcasny porod .Mno u mna asi tazko ked som iba 3 mesiaci skor sa bojim potratu. Myslite ze vsetko bude pohode??dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tak to som nikdy nepočul, že by čierne korenie vyvolávalo pôrod alebo potrat. V bežných dávkach je súčasťou veľa jedál a nič to nespôsobuje.