Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vodička MKD

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážený pán doktor,
    mám na Vás 3 otázky:
    1:V októbri by sme sa s manželom chceli začať snažiť o dieťatko, ale v marci mi bola nasadená liečba Fungolonom kvoli častým kvasinkovým infekciám.Liečbu končím 11.9. a do konca septembra musím užívať homeopatické kvapky Mastodynon.Hneď začiatkom októbra mám ovuláciu.Možeme mať s manželom už vtedy nechránený styk, alebo po liekoch ktoré užívam musí byť nejaká pauza?Od začiatku augusta užívam aj kyselinu listovú.
    2:Pred rokmi som bola operovaná na slepé črevo, po ktorom mi samozrejme ostala jazva.AKo ju počas tehotenstva ošetrovať?Tak isto ako celé brucho prípravkami na strie alebo niečim špeciálnym?
    3:Táto záležitosť ma veľmi trápi, pretože sa snažím robiť všetko preto, aby naše dieťatko bolo zdravé a nechcela by som privodiť zbytočné problémy.Pracujeme s manželom ako vodiči kamiónu.Ak by som v aute otehotnela, a tehotenský test by bol pozitívny po vynechaní menzesu, tak by som sa domov dostala v nejaký 3-4TT.Fyzicky sa v práci nenamáham, sedím na vzduchovom ortopedickom vankúši, hlavne pre problémy s chrbticou-tlmí nárazy, ale sú cesty ktoré sú veľmi rozbité a neviem čo by to urobilo s dieťatkom.Pretože ak by som mala ostať doma tak pravdepodobnosť stretu manžela s mojou ovuláciou je dosť nízka a na bábatko by som z tohoto dovodu nerada roky čakala.
    Ďakujem za odpoveď
    Vaša verná čitateľka Michaela

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. nie je nutná pauza, po liečbe hneď možete otehotnieť
    2. nemusíte jazvu po operácii nijak zvlášť ošetrovať, je pravdepodobné, že sa Vám v tehotnosti viac sfarbí dohneda ale s tým sa nedá nič robiť
    3. cesta kamiónom nijako tehotnosť neovplyvní a nesposobuje poškodenie plodu ani potrat.