Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Rekonstrukcia panvového dna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor,prosila by som vás o váš názor alebo radu,bola som začiatkom júna na operaciu(rekonštrukcia panvoveho dna)-predná aj zadná plastika z dôvodu že mi moje pohlavné organy tlačili dolu,časť mi vychádzala aj von,dôvod bol 2 pôrody mam za sebou aj keď mam 32 rokov bolo to elkom nutné. Problém je v tom že po operácii sa mi moja rána asi po 4 dňoch zapálila a jazva na určitom mieste sa otvorila cca 2-2,5cm. Vnútorné šitie držalo akurát zvonku mi to po mesiaci opäť zasili nedávno, no zase nastal problém, že som musela ísť na "veľkú potrebu" a s pardon ale moja stolica bola tvrdá a pretrhla mi stehy. Už dávnejšie mam problém s vyprázdňovanim, zvlášť po operacii ešte horšie,brala som aj rôzne "lieky" na trávenie a probiotika, až nedávno som jedny skúsila (probiotika) ,ktoré sú docela fajn akurát už je neskoro lebo rána sa opäť nezrastla a to som naozaj na odporúčanie lekára nič nerobila, nezdvihala ťažké, ani s deťmi žiadne hry a podobne na ruky zdvíhanie a tak,poctivo som oddychovala a ta "stolica" mi to opäť pokazila. Čo v takom prípade robiť, môže byt pravda aj to ze mi telo to neprijalo to šitie alebo ako to že mi to šitie dokonca dvojité nevydržalo ani tu stolicu. Bojím sa ísť aj na kontrolu,čo mi lekár povie,ale skutočne to bolo nechtiac ako prvý krát aj druhý. Co by ste mi poradili?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade toto v žiadnom prípade nie je Vaša chyba, zatlačenie na stolicu ani primeraná námaha nemôže narušiť hojenie rany.
    Bez vyšetrenia Vám neviem poradiť, osobne si myslím, že ak sa aj rozišla stena pošvy, mala by sa zhojiť aj bez nutnosti opakovaného ošetrenia, závisí, či je tkanivo okolia zhojené. Určite bez obáv navštívte lekára, nech Vás vyšetrí, ak budete chcieť, môžeme sa na to pozrieť aj u nás v nemocnici.