Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Baktérie

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň,
    chcela by som sa Vás opýtať aké môžu byt dôsledky otehotnenia počas prítomnosti niektorých z baktérií - ureaplazmy, mykoplazmy a trichomoniazy? Dá sa vykonať ster na tieto baktérie aj počas preventívnej prehliadky súčasne s cytologickým vyšetrením? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazmy a mykoplazmy v pošve sú pomerne časté a nemusia byť príčinou problémov. Celkovo ich vplyv na tehotenstvo je pomerne nejasný, ureaplazmy môžu spôsobiť predčasný pôrod, ale ich prítomnost v pošve ešte neznamená riziko.
    Trichomonas nie je baktéria ale prvok, ten je potrebné liečiť ak sa nájde. Ster sa dá urobi´t kedykolvek aj počas preventívnej prehliadky.

Podobné otázky

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: SIMČ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia colli je normálna súčasť pošvovej flory a nelieči sa. Sú to Vaše normálne baktérie. Najskôr máte rozhádzajú pošvovú floru opakovanými liečbami a odbermi na kultiváciu, kedy sa potom premnožia kvasinky a robia Vám nepríjemné pcity.
    Kúpte si Jenamazol, preliečte sa, a potom dlhodobo si dávajte probiotiká, postupne by sa to malo upraviť.

  • Unasyn vagynal. tobolky

    , Autor: Lakrdno

    Dobry vecer.Boli mi naordinovane na masivne zmnozene bakterie Ecoli v posve antibioticke tobolky Unasyn.Je vhodne sucasne cez den aplikovat vaginalne probiotika alebo treba uzivat probiotika oralne.Pripadne ci sa to vylucuje nejak.Tiez by som chcela vediet,ci to moze ovplyvnit nejak traviaci trakt,pripadne mocove cesty (ci teda mozem mat z toho zmnozene nejake ine bakterie v urogenitalnom alebo crevnom trakte).Tiez ci sa moze s tym sucasne uzivat Lexaurin.Dakujem

  • Spinenie pocas uzivania aktivnych tabliet

    , Autor: SP99.

    Dobry den,

    Mam 25 rokov a uz skoro dva roky uzivam antikoncepciu Karlhleight. Niekolkokrat v priebehu tohto roku sa mi stalo, ze som zacala bolestivejsie spinit az slabsie krvacat pocas uzivania aktivnych tabliet. Vysledky mam v poriadku, aj cytologiu, vytery a ultrazvuk. Na krcku mi bolo najdene ektropium, ale ziadny zapal ani bakterie sa nepotvrdili. Toto slabsie krvacanie trva od 2-3 dni do tyzdna a potom prestane. Neprichadza pravidelne v rovnaky cas, tak kazdy 2-3. mesiac. Vzdy, ked navstivim gynekologa, vsetko je podla neho v poriadku. Preto sa chcem spytat, moze byt pricinou samotna antikoncepcia, ze si telo na nu zvyklo alebo prestala vyhovovat, kedze doteraz som nikdy nemala problemy? Placebo tyzden si skracujem na 5 tabletiek, moze to mat nejako dopad? A taktiez sa mi zoparkrat stalo, ze som musela uzit dvojnasobnu davku aktivnych tabliet, lebo som mala zaludocne tazkosti a hnacky. Dakujem za info

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto špinenie naozaj býva z atrofie sliznice pri dlhodobom užívaní antikoncepcie, nie je to nič nebezpečné, ak Vás to obťažuje, možno zvážiť zmenu liečiva.

  • Klebseilla

    , Autor: Rona

    Dobrý večer ďakujem za odpoved keďže momentálne beriem opäť macmirror na ešte ďalšie baktérie beriem aj probiotiká objednala som nejaké ženské probiotiká ale chcela by som vás poprosiť či by ste mi nevedeli poradiť nejaké dobre vaginálne probiotiká ďakujem

  • Klebbseilla escherichia coli streptococcus candida albicans

    , Autor: Rona

    Bola mi zistená klebseilla vybrala som cele balenie Macmiror samozrejme brala som aj tablety do posvy gynella Silver dobráka som atb samozrejme ťažkosti pretrvávali je to už piaty mesiac počas pohlavného styku pálenie tak som šla znova gynekológ urobil kultiváciu a vyšli tieto styry baktérie zas mi nasadil macmiror bola som aj u alergologicky a imunologickú testy vyšli nie najlepšie biele Krvinkyy mám vyššie niektoré nižšie ani ona sama nevie čo o 3 mesiace mám ísť znova ja už neviem akým spôsobom liečiť lebo 5 mesiacov je už dosť priateľ vyšetrený bol mal tiež nejakú baktériu na ktorú dostal atb spermie si dal tiež nič nemá no moje problémy pretrvávajú stále začala som používať aj anionove vložky ale nič môj gynekológ už nevie čo poprosim vás o radu aký postup zvoliť aby sa to konečne dalo do normálu dala som si aj pichnúť ccko na imunitu a nerozumiem ani tým výsledkom a či to môže mať s tým noeco spoločne ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiella nezvykne robi´t problémy v pošve, zrejme opakované liečby Vám rozbili imunitu pošvy.
    Osobne si myslím, že máte problém s kvasinkami, ktoré nie sú dobre preliečené. Kultivácie sú v tomto prípade často na škodu.
    Skúste zatiaľ dlhodobo vaginálne probiotiká, to by mohlo obnoviť imunitu pošvy a jej pôvodnú mikroflóru. Noste bavlnené nohavičky, a neprejedajte sa sladkým.