Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvácanie po styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Už som zúfalá.. už rok mi trvá problém, že mám špinenie v druhej polovici cyklu. V apríli mi predpísal môj gynekológ Duphaston, užívala som to 3 mesiace - bez efektu. Cyklus mám ináč pravidelný, menštruáciu nemám bolestivú. Vtedy všetky výsledky som mala negatívne. Minulý mesiac sa mi stalo, že po styku som tiež krvácala, stalo sa to 2x a potom vkuse špinenie. Pred 2 týždňami som navštívila znova gynekológa - výsledky zase v poriadku. Vtedy mi povedal, že mám tam slabé cievy, preto to krvácanie. 3x po sebe som bola odvtedy na tzv. “liečbe”, akokeby mi tam spálil tie cievky. Teraz som týždeň pred menzesom, po styku zase krvácanie, potom to špinenie. Nie som obézna, snažím sa žiť zdravo, cvičím, beriem vitamíny.
    Prosím Vás, čo to môže byť?
    Ďakujem pekne za odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa prejavuje ochorenie krčka maternice, môže ísť o jeho zápal. Bolo by na zváženie odber z krčka okrem cytologie aj na infekcie a prípadne antibiotická liečba.

Podobné otázky

  • Krvácanie po pohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po dlhšom čase (polrok) som mala pohlavný styk, po ktorom som po 2 dňoch krvácala čerstvú krv pri defekácii. Menštruacia mi má prísť až o 5 dni, no odvtedy som už nekrvacala. Mám sa niečoho obávať? Ďakujem.

  • Gynekologicke problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    chcela by som vás názor na moje problémy, ktoré sa dookola točia. Už asi rok a pol. Neustále mám diskomfort, jemne svrbenie a pocit začínajúceho zápalu. Najhoršie asi po styku (aj s kondómom aj bez) a po menštruácii. Začalo sa to pozitívnou candidou a neskôr mi zistili ureaplazmu. A veľa veľa krát negatívne vytery. Aj v cytologii som mala zápalové zmeny. Stále som bola preliecena aj antibiotiká a užívaj aj doplnky na zlepšenie mikroflóry. Skúšam a striedam doplnky z lekárne. Teraz sa mi už často opakuje krvácanie po styku, môj gynekológ povedal že je všetko ok ale navštívila som aj iného, ktorý povedal že mám zápal krčka maternice. Dal mi macmiror. Po macmirore sa mi zosilnilo svrbenie. Môže to takto reagovať, brat ďalej? A čo hovoríte celkovo na môj stav. Imunitu mám vyšetrení je v poriadku, ale som už z toho v koncoch. Manžel bol vyšetrený ešte na začiatku, všetko ok.Ako keby sa mi stále robil zápal krčka, ale netuším z čoho.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky naozaj vyzerajú ako zápal krčka maternice, ktorý sa však určite nedá vyliečiť macmirorom.
    Na zápal krčka sa odporúča kombinácia antibiotík, možno poda´t klarytromycín s ciprofloxacínom, dlhodobo, aspoň 3 týždne. Potom je vhodné nasadiť do pošvy probiotiká.

  • Krvácanie po pohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem
    Chcem sa opýtať či môže predstavovať nejaký problém keď som mala krvácanie po pohlavnom styku s manželom, nikdy predtým sa mi to nestalo až teraz prvý krát. Už dlhšiu dobu má trápia bolestí v podbrušku, menštruáciu mám teraz pravidelnú aj keď dĺžka krvácania je rôzna niekedy trvá len dva dni inokedy celý týždeň. Menila som teraz ošetrujúceho lekára a prvé vyšetrenie mám až koncom novembra a preto sa chcem opýtať či by som mala ísť k nemu skôr pre to krvácanie. Ďakujem vám za vašu odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krvácanie po styku veľmi často znamená nejaké ochorenie krčka maternice. Ak je spojené s bolesťami, môže ísť o zápal krčka maternice, a odporúčal by som vyšetrenie.

  • Zápal krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať či sa chronický zápal krčka maternice dá zistiť klasickým vyšetrením? Mám dlhodobý gynekologický problém - svrbenie, bolesti podbruška, krížov a hustý hlienovitý výtok. Liečila som sa spolu s partnerom aj na ureaplasmy doxyhexalom, ale tie už som mala 3 x po sebe negatívne. Liečila som sa viac krát lokálne (macmiror, gynopevaryl, canesten) ale bez výsledku - dokonca niektoré mi problém zhoršili - krvácala som a zhoršili sa mi bolesti podbruška. Brala som aj rôzne antibiotiká dalacin, zinnat, atd. Uz si vsetky ani nepamätám, ale problém stále pretrváva. Je to veľmi nepríjemné a obmedzujúce, keďže mám bolesti aj pri styku, bojím sa chodiť kúpať a obmedzuje ma to aj pri bežných činnostiach. Už to trvá takmer 5 rokov a vystriedala som 4 gynekológov. Nikto nevie, čo mi vlastne je.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky môžu svedčiť pre zápal krčka, ten sa dá spoznať napríklad pri kolposkopii. Chronický zápal môže viesť k chronickému výtoku z krčku, ten mení pH pošvy a tým zhoršuje imunitu pošvy a vedie k opakovaným mykózam (svrbenie). Pri chronickom zápale býva typické aj zakrvácanie po styku, ale nemusí sa objaviť. Bolo by dobré odobrať z kanála krčka ster na chlamýdie, gonokoky, aj bežnú kultiváciu a zváži´t dlhodobú (3 týždne) antibiotickú liečbu - kombinovanú (napríkla klarytromycin + ciprinol).

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, menštruácia mi skončila pred 9 dňami, s priateľom sme mali predvčerom sex. Aj počas sexu som trošku krvácala a krvácam už druhý deň, ani počas sexu ani teraz ma nič nebolí. Nekrvácam ako pri menštruácii nemám ani žiadne krvné zrazeniny ale neviem čo by to mohlo byť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krvácanie po styku je podozrivé z ochorenia krčka maternice, preto je vhodné vyšetrenie u gynekológa.
    Môže byť spôsobené však aj odlúčením sliznice maternice pri zvýšenom prekrvení počas sexuálneho aktu.