Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Rada by som sa s Vami poradila. Už pól roka mám gynekologické potiaže. Pálenie( nie každý deň), občas svrbenie, bolesť pri každom styku(bolesť pri vchode do pošvy). Výtok žiadny. V marci som mala nález streptokoka, ktorého som liečila Macmiror tabletami. Pani doktorka mi robila o mesiac neskôr ďalší ster – negatívny. Potiaže pretrvávali, nasadila mi polygynax. Užívam gynimun a aj gynimun na vkladanie. Naposledy mi zobrala stery na streptokokov, candidu, mykoplazmy, ureaplazmy, (aerobne aj anaerobne baktérie)- všetko negatívne. Ale potiaže stále pretrvávajú, hlavne pálenie a bolesť pri styku(pri vchod do pošvy, lubrikacny gél som používala ale nepomohol ). Viete mi poradiť, čo mám ďalej robiť ? Trvá to už 6 mesiacov. Pani doktorka mi už nevie pomôcť, keďže všetky stery, ktoré mi robí vychadzajú negatívne. Mám 30 rokov.Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vďaka opakovaným liečbam máte zrejme rozbitú imunitu pošvy a zničenú flóru. Stačí malý podnet a pošvovoá sliznica reaguje zápalom.
    Odporučil by som nasadiť dlhodobo probiotiká, a do pošvy čípky cicatridina (kys. hyalouronová) na prevlhčenie. Z celkových opatrení - intímne mydlo, nerobiť výplachy pošvy, obmedziť sladké jedlá, jesť živé jogurty a kvasenú zeleninu a nosiť bavlnenú bielizeň.
    Stav by sa mal postupne upraviť, ale treba by´t trpezlivý.

Podobné otázky

  • Gynekologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím mám otázku, som po serklazy a začalo ma bolieť hore v ľavo buď niečo s vezmy,alebo neviem dosť veľká bolesť až do kŕča pri cikani tak že ani chodiť sa neda , bola som na kontrolu všetko bolo Ok,a aj s mocom, ešte ma napáda zápcha lebo nejde ľahko stolica ide ťažšie ,neviete poradiť čo to môže byt ?? Nejaku radu , už som zúfalá stoho dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takáto bolesť môže mať viacero príčin, aj obličky a močovody, aj zápcha, ale aj od chrbtice. Bez vyšetrenia sa nedá presne určiť príčina. Skúste niečo spraviť so zápchou, dajte si viac vlákniny v strave a pite veľa tekutín. Dobré sú pravidelné prechádzky.

  • Veľkosť pošvových zrkadiel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Zmenila som gynekológa, ten môj doterajší zomrel. Bola som na gynekologickom vyšetrení. Nikdy som takú obrovskú bolesť pri zasúvani zrkadiel do pošvy doteraz nepocítila. Po vyšetrení som aj krvácala. Viem, že existujú rôzne veľkosti a typy zrkadiel. Tie, čo boli použité, bolí strašne veľké a široké. Nerodila som, pošva nie je taká roztiahnutá. Bol urobený iba obyčajný ster z pošvy. Mám právo ako pacientka dožadovať sa, aby lekár použil menšie zrkadlá alebo iný typ? V pošve je infekcia a zrkadlami keď zbytočne spôsobí trhliny, tak asi to pošve neprospeje. Tento typ zrkadiel ešte gynekológ pri mojom vyšetrovaní určite nepoužil. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napíšem za seba pár poznámok:
    - odobratie steru na kultiváciu pri vaginálnej infekcií sú škodlivá prax, pretože baktérie, ktoré sú potvrdené v stere vôbec nemusia robiť potiaže pacientke, práve naopak, často vyjdú bežné baktérie a žena je potom nesprávne "liečená". Jedine ak by lekár robil náter na sklíčko a rovno to pozrel pod mikroskopom, čo však v súčasnosti nikto nerobí.
    - žene pri zápale pošvy zásadne nedávam do pošvy zrkadlá (ak naozaj nie je nejaký iný dôvod), pretože to veľmi bolí, ak je treba ster pošvy (a takmer vždy nie je treba) tak sa dá urobiť iba zavedením tamponu do pošvy.
    - samozrejme že je možné použiť menšie zrkadlá, aj zavádzať sa dajú bez zbytočného trápenia pacientky.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 11tt, na kontrole som mala zvýšené ph 5,4 a bola mi braná kultivácia z pošvy, z ktorej sa zistilo, že mám pomnoženú baktériu Gardnerella vaginalis, dr mi predpísala fluomizin. Žiadne príznaky som predtým nepociťovala, žiadny výtok ani diskomfort alebo svrbenie, pálenie, nič... Po užití fluomizinu (prvej tablety) včera večer mi od večera pretrváva bolesť v podbrušku, diskomfort, mám pocit, že sa to stupňuje, dnes až v miere, že ma to bolí pri chôdzi a mám problém preložiť nohu cez nohu... Keď som v kľude, že sa nehybem, tak je to ok, inak ma to obmedzuje, keďže musím chodiť do práce... Je to normálne? Mám pokračovať v užívaní? Mohla sa tableta nerozpustiť? Ak sa náhodou nerozpustila, vyjde sama von? Teraz sa bojím dať si večer ďalšiu tabletu aby tam náhodou neboli dve alebo neviem, hkci mám pocit, že som ju zaviedla správne... Nemala som žiaden výtok po tablete ako sa píše v príbalovom letáku, musí tableta vytiecť? Ďakujem za radu, začínam mať dosť strach o plod, keďže predtým mi nič nebolo.....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    fluomizín je liekom na bakteriálnu vaginózu, ktorú Vám lekár dokázal meraním pH a aj dôkazom Gardnerelly. Uvedené príznaky môžu byť vedľajším účinkom lieku, osobne si myslím, že by ste mali skúsiť pokračovať v liečbe, ak sa budú opakovať, je možné liek zmeniť za Dalacin krém, napríklad. Po liečbe odporúčam dlhodobo probiotiká.

  • Pálenie a štipanie po ohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať o čo môže ísť. Už viac krát sa mi salo s partnerom po pohlavnom styku,že mi na 2. Deň alebo ešte v ten deň začali ťažkosti palenia a štipania v pošve. Používa krém Canesten a vždy to po pár dňoch prestane. Niekedy mám aj problemi pri pohlavnom styku že počas neho pociťujem bolesti. Vedšinou po pohlavnom styku pociťujem aj bolesť pyskou. Ale najviac ma trápi to palenie a štipanie ktore pretrváva niekoľko dní. Môžte mi prosim poradiť o čo môže ist prípade neake trvalé riešenie aby sa to už nedialo

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o chronickú kvasinkovú infekciu, kedy sa po ejakuláte zvýši pH v pošve a premnožia sa kvasinky a spravia príznaky. Máte zrejme narušenú rovnováhu pošvovej flory.
    Skúste si dlhodobo nasadiť vaginálne probiotiká, nejedzte sladké, používajte intímne mydlá a noste bavlnenú bielizeň, postupne by sa mohol stav upraviť.

  • Sono prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa spytat, mam skoro 36rokov, som 8mes po druhej sekcii, kojila som len velmi kratko. Pred 3mes som bola na laparo sterilizacii a odvtedy akoby sa mi daco stalo s pravym ramenom. pobolieva ma pravy prsnik z vonk strany, velmi mierne. Podla fyzio mam skrateny prsny sval a po terapii bolest ustupila, aj ked sa dakedy este ozve. Nenahmatala som si nic podozrive, iba okolo menzesu samozrejme je to tkanivo tuhsie. Na poslednom sone 2022 som mala vsetko v poriadku, na dalsie sa estelen chystam. Viete ma v tomto smere dako ukludnit alebo nasmerovat? Nefajcim, nepijem, cvicim. Velmi sa bojim nalezu na prsnikoch, moja mama mala DCIS, ale odobraty a zatial sa nevratil. Vdaka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem vašej otázke, píšete že Vám fyzioterapeut stanovil diagnozu aj jeho liečba bola viac menej úspešná. Tým pádom nie je potrebné riešiť prsník.