Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • operácia myómu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som Vás požiadať o radu ohľadom mojich subseróznych myómov.
    Pri vyšetrení vaginálnou sondou mi bolo zistené: Uterus v AV, veľkosti 8,65 x 3,61 cm. Zo zadnej steny uteru smerom ku konečníku mi vyrastá subser. myóm veľkosti 6,45 x 6,0 cm. V oblasti isthmu vľavo ďalší sub. myóm veľkosti 4,75 x 4,35 cm. Biopsia bez hyperlázie, bez atypií a bez nádorových zmien. Odporúčanie operácia myómov s časťou maternice, po ktorej nebudem môcť mať deti a prestanem krvácať (LASH sine ovarectomiam). Je to toto riešenie správne? Resp. je toto riešenie jediné vhodné vzhľadom na polohu, veľkosť myómov a môj stav?
    Mám 40 rokov, som bezdetná. Žijem v zahraničí (UK), na Sk chodím 2,3 krát ročne. Myómy mi spôsobujú problémy s častým močením a bolesť v podbrušku, ak sa mechúr nevyprázdni. Silnejšiu ani bolestivejšiu menštruáciu nemám.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na Vašom prianí na zachovanie plodnosti. Je aj možnosť pokúsi´t sa vybrať myom a zachovať maternicu a pokúsiť sa o tehotenstvo, avšak je potrebné aspoň pol roka na zhojenie maternice, čo vo Vašom veku je určitý problém, lebo plodnosť výrazne klesá.
    Inak ak nebudete trvať na zachovaní plodnosti, je tento postup adekvátny.

Podobné otázky

  • operacia myomu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som 3.den po laparoskopickej operacii myomu. Chcem sa opytat, po akej dobe by som mohla byt celkom fit a zaroven aj praceschopna. Tiez by ma zaujimalo, ako dlho budem este pocitovat bolesti a krvacat. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na rozsahu operácie, myóm može byť malý a stopkatý, potom je zákrok jednoduchý, ale aj vrastený do steny maternice a veľký, potom ide o rozsiahlu operáciu.
    Všeobecne by ste mala byť po mesiaci fit.

  • Operácia myómu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Po dnešnej preventívnej prehliadke mi môj lekár odporučil vyoperovanie myómu spolu s maternicou.
    Mám 33r a 3 zdravé deti a ďalšie už neplánujeme. Myóm má veľkosť 5,5x4,5 cm a je umiestnený v pravom rohu maternice. Posledné 4 mes som mala dlhú menštuáciu (8-10dní) a niekedy mávam pichavé bolesti.
    Antikoncepciu neužívam kôli zlým pečeňovým testom a mám zavedenú Danu, ktorá mi doteraz problémy nespôsobovala.
    Chcela som sa opítať či je nutné vyberať aj maternicu a ako dlho sa žena zotavuje po takejto operácii a či môžu nastať nejaké komplikácie. A ako rýchlo ju treba absolvovať.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myom je najčastejšou príčinou operácie maternice u Vás je to pomerne veľký myom s príznakmi, tak by som operáciu určite doporučoval. Čo sa týka komplikácii a priebehu operácie, mali by Vás podrobne poučiť v nemocnici, kde bude prebiehať operácia.