Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pohyby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 29 tt. tehotenstva a chcela by som sa spýtať či pohyby dieťaťka musím cítiť každý deň,pretože už od večera som žiadny necítila a neviem či sa mam strachovať alebo?!


    Ďakujem pekne za Vašu odpoveď

    Miroslava

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    s pohybami je to tak, že ak ich žena necíti, tak v 99% je to planý poplacha v 1% je neskoro. Preto by sa malo sledovanie pohybov brať s rezervou, ak ich necítite 24 hodín, navštívte porodnicu.

Podobné otázky

  • Hrčka na ľ. prsniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Mám 44r, 5gyn.operacii(cysty,rakovina krčka maternice, omylom odobraty vaječník aj s vajickovodom a prešitý močovod-nasladna reoperacia a protéza močovodu, Ďalej vraj mimomaternicove tehotenstvo, kt. sa nepotvrdilo a zese endometrioza) porodila som
    teraz už 18r.chlapca a o tri roky neskôr teraz už 15r. chlapca.
    Zrasty po operáciách sú vraj také, že hrubé črevo mám prirastene o maternicu a stolica ťažko prechádza celými črevami. . Skončila som 7r.na Transtecu a potom 4r.na Fentanyle 50.
    Prisla som o zuby, klby. Odmietla som to pred 4r. brať na ACHB a predpísali mi DHC 120mg ráno a večer,k tomu neurol, maltofer,nolpaza40mg
    Vraj už mám vybuchane receptory a to su len také cukriky pre mňa.
    Psychicky som sa zrutila a 6 rokov neopustila byt a len v depke ležala na gauči a čakala, kedy skončí deň a večer sa modlila, aby som sa už nezobudila.
    Po dvoch rokoch som zrazu behom 4 mesiacov pribrala 30kg. A dotetaz postupne to je už 45kg. Nič sa nezmenilo, len menzes mam len 4razy za rok, navaly potu, akoby prechod.
    Momentálne mam na pravom vaječníku uz od r. 2010 cystu, ktorú sleduju. Nerastie, pohybyje sa v rozpätí 4-6cm.
    Nechcú ju vybrať kvôli tým zrastom. Menzes som mávala silný, niekedy aj 3 týždne. Som anemicka od puberty. Tetaz som si mojou nadvahou sposobila vytlacenie platničky v oblasti krížov. Chodím na rehabilitácie
    6rokov zanedbané svaly sa začínajú dávať pomaly dokopy a silneju. Mám aj mäkké techniky.
    A tam to začalo.
    Jeden bod pri ľavej lopatke.
    Bolí, bolí a bolí.
    Odporučila mi ľahnúť si na loptičku a nájsť ten bod.
    Vydrzala som pol hod., ale navrela mi na krku hráča, začala ma bolieť hlava, pichať v uchu.
    Pod rebrami bolesť žalúdka, akoby vás pri behu pichalo v boku-taky pocit.
    A rameno bolesť strašná.
    Po pil hodine som sa zodvihla, odgrgla si ako po pive, hlava sa mi točila a keď som zatocila ľavým ramenom, skakali, pukali, praskalo mi v ramene, akoby sa o seba všetko trelo. Bolesť taká, že sa ho nemôžem ani chytiť. Ani ďalších spomínaných miest.
    To bolo včera a dnes som si nasla hrčku.
    Na divnom mieste, lebo som si na niečo spomenula. Už
    od mala, malinka som hovorievala, že ma bolí srdiečko. Keď som mala ukázať kde, zodvihla som ľavú ruku a ukázala som prstom na ľavú stranu rebier, presne tam, kde teraz je hrčka. Na dotyk ma bolia už rebrá a tam, kde začína rast prsnika. Uplne na zaciatku. Akoby skor lezala ta gulka na rebrach. Mám obrovské prsia, tým, že som pribrala tých 45kg.
    Ale hrčka má rozmer cca olivy.
    Nie je to pod pazuchou, takže uzliny to nie sú a nie je to celkom ani v prsniku.
    Na koho sa mám teda obrátiť?
    Kým nezačnem surfovať, stresovať a začnem sa báť, že to je rakovina.
    V rodine na rakovinu zomrel dedko - na hrubom čreve ju mal.
    Je to z tých rehabilitacii?
    Alebo som v 44r.v prechode(dá sa to nejako zistiť? ), alebo to je uzlina na rebrach, alebo naozaj tá rakovina?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa. 8

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iste pochopíte, že bez vyšetrenia Vám naozaj neviem poradiť o čo sa jedná. Ale každý hmatný útvar v oblasti prsníka je potrebné diagnosticky dotiahnuť, preto sa určite objednajte k Vášmu gynekológovi čo najskôr.

  • Prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Obraciam sa na vás nakoľko som už extrémne zúfalá. Som mladá baba. Mám 25 rokov. Čakám tretie bábo. Termín mám 4.9.2023 dva tehotenstva boli kľudne. No toto tretie nechápem čo sa deje. Ako prvé som začala mať problémi z pruhom. Nakoľko mi ho zistili pri tehotenstve. Mala som až také extrémne bolesti že som pár krát až v nemocnici skončila. Po dlhom čase som sa naučila fungovať tak že bolesti prešli. Upravila som stravu. Obmedzila prudké pohyby. To prešlo. Za tím som začala mať dosť veľké bolesti pri pohybe v kĺboch. Každý deň som sa natrela masťou. Nebolo to bohvie čo. Ale vydržala som. Najhoršie to bolo v noci. Po prebudení vstať z postele. Za tím mi začali extrémne puchnut nohy. Ani to nestačí po nohách sa mi spravili vyrážky. Nohy mám ako v ohni. Koľkokrát aj tri dni vôbec celé noci nespím. Ani len hodinu. Zobrali ma do nemocnici že či náhodou nemám niečo z pečeňou. Všetky výsledky boli vporiadku. Ná tretí deň ma prepustili. Zase teraz som chytila nejakú virózu. Celí deň som mala horúčku nad 38 nešlo mi ju znížiť. Až večer sa podarilo. No to som dostala bolesti. Dosť silné. Plus celé telo má bolelo. Tak sme išli na pohotovosť. Tam mi povedali že som otvorená len na jeden prst. A tie bolesti sú posličkovia. Tak že môžem ísť domov. No len tu sa zase ďalší problém vyskytol že som ráno vstala a nemôžem chodiť. Nohy si cítim ako keby malo 100 kg. Nevládzem prejsť. Keď si sadnem už sa nepostavím. Naozaj dnes tak fungujem tak že ma manžel musí zodvihnúť a podopierať aby som prešla na vcko. Inak sa neudržim na nohách. Plus ma bolí spodok brucha ako keď som mala bolesti pri pôrode. Už na pohotovosť znovu nejdem. Lebo zase budem ja ťa blbá. A vôbec nikoho nezaujíma že ja to zdravotné už nezvládam. Každý len musíte vydržať. Len že nikto nevie pochopiť čo to je byť 24 hod hore a v bolestiach. Preto sa vás ako doktora chcem opýtať podľa problémov ktoré mám nemôže hroziť niečo naozaj nebezpečne? Prejde to po pôrode?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete týždeň tehotnosti, ani ostatné údaje, ako krvný tlak a nejaké rizikové faktory, napríklad aj krátky interval medzi graviditami (menej ako rok) zvyšuje tiež riziko predčasného pôrodu a iných komplikácii.
    Pečeňové testy nestačia na vylúčenie cholestázy, je potrebné vyšetri´t hladinu žlčových kyselín, tá potvrdí alebo vylúči prítomnosť ochorenia (pri svrbení kože).
    Ak sa naozaj necítite dobre, v prvom rade vyhľadajte svojho rajonneho gynekológa, ktorý zváži či nie je potrebné sledovanie v ambulancii pre rizikovú graviditu, alebo zindikuje hospitalizáciu. Na pohotovosti Vás nepoznajú a oni sú na to, aby riešili akútne veci, ktoré neznesú odklad.

  • zúfalá-pomooc!!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor,už somVám písala,ale asi ste ešte neodpisovali na naše otázky,tak chcem doplniť moju otázku,aj ked je rozsiašia,mám36r, dve malé deti,1.pôrod bol 2007 ukončený kliešťami,šitý krčok maternice,zmeny po pôrode boli hodnotenéako laceračné,mám tamaj ektropium,cyto bolo negat,v 11/2009 somrodila2x,bola to akútna sekcia,poslednú kontrolu som mala v 4/2010,cyto negat.,menzes som amla pravidelný 21 dní,aktuálne som mala menzes 29.12.a následne opäť 10.1 silné krváanie 5 dní so silnými bolesťami v podbrušku,hnď po uknčení som bola u gynekologa,uzavrel to že najskôr ide o postresové krvácanie ,manžel mal vtedy vysoké teploty cez 39 a na krku obrovské uzliny do 3cm-na serologie nešiel,len usg boli hodnotené ako zápalové,po atb sa zmnšešili,.20.1 večer so začala pociťovať bolesti v podbrušku v strede aj na bokoch,bola mi zima,po 3 dňoch som išla opäť na gyndu, usg nič nezistilo,na lyžiciachpri všetrení bol síce taký belavý výtok,ja sama som extra výtok nespozorovala,lekár to zhodnotil ako parametritídu a nasadil mi Entizol4x1tbl,stále mi ale bola zima,TT bola do 37,5st,takže osm si dala urboiť na inf.serogie,výsledok ešte nemám,KO ,BIO ,CRP vnorme
    z inf.ma poslali na urologiu ked na rtg popísali kontrastné drobné tiene v mal.panve veľkosti 2-3mm-konkrement? flebolity?následne pri iv.urografii-mi kamene nezistili,takže urolog ma odbil že to s moč.cestami nesúvisí,na chirurgii mi urobili usg brucha- zistili mi cystu na pr.vaječníku,takže som skončila opäť po týždni ny gynde-bolesti sa za tých 5 dní po Entizole aj zvýraznili boli v podbrušku v strede,pichalo ma silno vpravo a takisto bolesti v krížoch,lekárka ma strašne vystrašila-vraj mám veľmi škaredý krčok,začervenalý,cyto mi neurobila vraj by to bolo prekryté zápalom,nález popísala ako staré lacerácie po pôrode, v hornej časti začervenalé,pohyby čapíkom citlivé,adnexá vpravo boelstivé,pri usg m ipopísala v mieste bolestí na pO simplexnú cystu 35mm, ĽO norm.veľkosti folikulárnej štruktúry, nasadila mi Polygynox 12 tabliet,ceroxim 500mg 2xltbl, a pichlimi Agolutin dva dni 60mg.V podstate to nijako neuzavrela len ma vystrašila že aj tie tiene v MP je bohvie čo a že mám veľmi škaredý krčo,pritom môj lekár -ma videl opakovane v januári ako som popísala ,som z toho hotová úplne,psychicky ma to zložilo,bojím sa čo mám v bruchu? čo na krčku, viem že mám zmenený krčok po pôrode ale CIN som nemala horší nikdy ako 1,pri poslednej kontrole mi lekár teraz oznámil že je tam drobnýpolypčekveľkosti šošovičky a že ho treba odstrániť,predtým som žaidne ťažkosti nemala, začalo sa mito akútne s takou zimicou bolesťami a subfebrilitami,toto intermenštruačné silné krvácanie bolo prvýkrát,aktuálne beriem atb len 2 deň ,bolesti sú miernejšie,a už ani neviem či mi je zima alebo som tak vystresovaná z výsledkov,viete sama som lekárka,takže to dosť preciťujem,a tie drobné tiene? vystrašila ma či to nie sú LU? bojím sa ale keď mám tam dole zápalnemôže ísť o reaktívne zmeny alebo flebolity?
    Mám žiadať od gynekológa okrem odstránenia polypu aj vykonanie nejakej hlbšej excízie z krčka kvôlilaceračným zmenám a ektropiu alebo sa mámspoľahnúť na cytoílogiu ?
    Dakujem za trpezlivosť ale chcela som nález popísať aporadiť ako sa mám z tým vyrovnať som strašne vystrašená,dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    polyp by sa mal odstraániť, tie drobné tiene som nevidel, ale može ísť o kalcifikované uzliny, čo nemusí nič znamenať.
    Ak sa máte lepšie, tak sa nestresujte.

  • Obdobie po spontánnom potrate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    koncom novembra som prekonala spontánny potrat v ôsmom týždni tehotenstva..V nemocnici mi povedali, že treba dodržať kľud šesť týždňov, niečo ako šestonedelie po pôrode..To obdobie už prešlo a včera (10.1.2011) som bola prvýkrát cvičiť Zumbu..Sú to dosť rytmické pohyby, ...Chcela by som vedieť, či mi to ešte môže nejako ublížiť, aj napriek tomu, že obdobie šesť týždňov už prešlo..Za pár mesiacov by sme sa chceli opäť pokúsiť o bábo, tak som sa rozhodla, že sa radšej spýtam, či si nemôžem tým cvičením nejako ublížiť..

  • Mala placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor.
    V 36+5 TT prestalo mojmu syncekovi bit srdiecko.
    Bolo to druhe tehotenstvo, podla lekara, takmer bezproblemove.
    V 8. tyzdni som mala 1 den spinenie, no lekar povedal, ze je vsetko ok.
    Od 5. mesiaca (az do porodu) mi casto tvrdlo brucho, niekedy bolo tvrde aj hodinu/dve a bolelo. Lekar robil casto ultrazvuk (kazde 2-3 tyzdne) a vraj vsetko ok.
    Na nohach mi zacali praskat zilky az sa mi tvorili modriny - podla lekara, v tehotenstve sa to stava casto.
    Od 28.tyzdna som mavala v moci pravidelne vysoku hladinu cukru (3-4) ale v krvi nie. Robili mi aj test na tehotensku cukrovku, ta sa nepotvrdila. Od 32.tyzdna som si musela pravidelne merat cukor pred a po jedle ale hodnoty boli podla diabetologa super.
    V 32.tyzdni mi robili CTG, 2 razy sa stratili ozveny srdiecka, lekarka pri mne nebola a ked som jej to povedala, povedala, ze sa maly asi pohol. No ja som pohyby necitila a ona, ze som to nemusela citit.
    Maly sa narodil cisarskym, 48cm a 2600g. Placenta mala len 220g, priemer 14 - 8 cm. Pocas tehotenstva som pribrala len 5,5kg a to az po 24.tyzdni. Brusko som mala velmi male,asi ako v 6.mesiaci. Nikto neveril, ze uz budem onedlho rodit.
    10 tyzdnov po porode, na moje neustale "otravovanie" mi dali vysledok z patologie. Rodila som v Rakusku takze nalez je po nemecky. Pisu tam o skleroze klkov na placente, Thenney-Parker jave, nejake infarkty placenty, cievne narezy/krvacania? Co to znamena?

    Prve tehotenstvo prebehlo v poriadku, mala sa narodila 15 dni pred terminom (48cm a 2790g), tesne pred porodom sa otocila naspät, porod bol sectiou.
    Nie som fajciarka a ani som nikdy nebola. Krvny tlak mam väcsinou nizky. A aj v tehotenstve sa pohybovel okolo 100-110/ 55-65
    Co bola pricina?
    Mohol lekar vidiet, ze je nieco s placentou, ze nie je v poriadku?
    Dalo sa tomu zabranit?
    Chceme este jedno dieta ale mam strach, ze sa to zopakuje.
    Ako dlho mam po cisarskom cakat na otehotnenie (pocula som rozne nazory 6-24 mesiacov)?
    Dakujem vopred za vysvetlenie a pomoc.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa mňa ide o klasickú pupočníkovú smrť, ktorej sa nedá predísť, žiaľ takéto úmrtie plodu v maternici je nepredvídateľné a nedá sa mu zabrániť. Dieťa vážilo naprosto normálne, nepredpokladám chronické poruchy placenty, išlo zrejme o akútnu záležitosť.
    Nič iné sa nedá napísať, iba že to proste bola jedna z nešťastných udalostí, ktoré sa v živote stávajú a nedá sa im zabrániť.
    Riziko opakovania nemáte vyššie ako ostatné tehotné.