Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Antikoncenpcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam cca 20 rokov HAK pre mesiacom sa mi stalo ze som zabudla uzit HAK 1 den vynechania a mala som nechraneny pohlavny styk a nedostala som menstruaciu zacala som dalsie balenie HAK a urobila som si tehotensky test ktorý vysiel negativne moze byt tehotensky test skresleny kedze uzivam nadalej HAK samozrejme ze som objednana na vysetrenie a v mojom veku 50 rokov dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vo Vašom veku by to bol skôr zázrak. Tehotenstvo môžeme naoza vylúčiť, a osobne by som zvážil zmenu antikoncepcie za hormonálnu substitúciu.

Podobné otázky

  • antikoncenpcia a rakovina prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    chcela by som sa opytat na Vas nazor. Moja dcera uziva antikoncepciu Chloe (vek 18 r.), ktoru jej nasadila pani doktorka ako vhodne riesenie problemu s castym vznikom novych cist, ktore jej sposobovali velke bolesti a nepravidelnu menzes. V rodine sa nam vsak objavila rakovina prsnikov u mojej sestri a lekarka to pripisovala aj uzivaniu hormonalnej antikoncepcie, co nas dost vydesilo. Neviem, co dalej, pretoze sa o dceru dost bojim. Za Vas nazor srdecne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    čo sa týka antikoncepcie a rakoviny prsníka, sú na to veľmi kontroverzné názory, niektoré štúdie vzťah nepotvrdili, iné štúdie dokonca preukázali nižší výskyt u užívateliek, ale sú aj práce, ktoré potvrdili mierne zvýšenie rizika.
    Lekárka sa vyjadrila veľmi nezodpovedne a hlúpo, neexistuje dokaz, že by rakovina prsníka u Vašej sestry bez antikoncepcie nevznikla.
    Osobne by som sa nijako neznepokojoval, čo sa týka Vašej dcéry, aj dlhodobé užívanie riziko nezvyšuje, prípadne zvyšuje iba veľmi mierne. Máme a zrejme aj budeme mať v budúcnosti vynikajúce skríningové programy, ktoré toto ochorenie zistia vo veľmi včasnom, plne liečiteľnom štádiu.