Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Antikoncepcia

    , Autor: Používateľ

    Dobrý deň. Mám dve otázky ohľadom antikoncepcie. Užívam Belaru, mám polycystické vaječníky. Je dostatočná ochrana kombinovať HAK s kondómom? Ďakujem

    A prosím vás cítim mierne pichanie v podbrušku. Môže to byť spôsobené praskaním cýst? Mám ich naozaj veľmi veľa na vaječníkoch. Nie je to tehotenstvo však? S priateľom používame popri HAK aj kondóm. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    HAK samotná, ak sa berie bezchybne tehotenstvo takmer na 100% vylučuje, ak to kombinujete s kondomom ste dokonale chránená.
    Pichanie v podbrušku určite nespôsobuje praskanie cýst, pri polycystických vaječníkoch sú tzv. cysty maličké do 1 cm a určite neprasakajú.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Stanka12

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať? Beriem Mistru a včera som dobrala antibiotika Dalacin koľko sa treba chrániť aj inak?

  • Hormonálna antikoncepcia

    , Autor: Michaela428

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu BELARU už 2 roky, 2.7. som zabudla dať 1 tbl a zistila som to 3.7. Užívam ich bežne okolo 20:00. V príbalovom letáku bolo, že mám užiť 2 a ak balenie vypotrebujem do 7 dní (ostáva mi 6) tak mám začať nové bez pauzy a menštruácie. Nechránnený pohlavný styk som mala 2.7. Poradíte mi prosím, čo mám robiť? Treba si dať núdzovú tabletku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    núdzovú tabletu si nedávajte a postupujte podľa tohto návodu. Doberte balenie a začnite nové bez prestávky. Menštruáciu nemusíte dostať, ale ak aj dostanete, nevadí to.

  • HAK a endometrioza

    , Autor: Linda3908

    Dobrý deň, lan doktor. Mala by som na Vás pár otázok.
    V marci mi diagnostikovali endometriozu odvtedy užíval HAK. Najskôr Azaliu po ktorej som ale začala krvácať a máji som prešla na Seasonique po ktorej sa to ale nezlepšilo. Neviete prosím čím to môže byť? Prečo krvácanie neustupuje prípadne ako ho zmierniť?

    Druhá otázka sa týka toho, či bude potrebné užívať HAK aj po laparoskopickom zákroku? Cysta je vo veľkosti 36mm.

    Budem veľmi rada za Vaše odpovede a prípadne rady.
    Prajem pekný deň
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antikoncepcia bráni nárastu endometriotických ložísk, pretože v nej sú dominentné tehotenské hormóny, ktoré potláčajú rast buniek sliznice maternice. Je to liek prvej voľby pri endometrioze.
    Nepíšete ako dlho beriete antikoncepciu, pri endometrioze je vhodá taká, ktorá obsahuje gestagón dienogest, ktorý má silné gestagénne účinky.
    Antikoncepciu by ste mali užívať až do doby, kedy budete plánovať tehotenstvo, pretože má veľa benefitov, okrem potlačenia recidívy endometriozy znižuje celkové riziko smrti na rakovinu asi o 13%.

  • Antikoncepcia Dienorette

    , Autor: Ninareg

    Dobrý deň, začala som užívať antikoncepciu Dienorette už minulý mesiac, po prvej tabletke som v noci trikrát zvracala, potom sa mi ešte párkrát stalo že som o niekoľko hodín neskôr po užití tabletky zvracala. Brala som to normálne keďže je to moja prvá antikoncepcia. Lenže už som začala užívať druhý blister a zvracala som znovu, tabletku som užila o 15:00 ako bežne a zvracala som o 6 hodín neskôr. Chcela som sa opýtať či je to normálne alebo mám kontaktovať svoju gynekologičku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj zvraciate v dôsledku užitia antikoncepcie, je vhodné skontaktovat lekárku a zmeniť lieky, prípadne dať inú aplikačnú formu. Avšak osobne som sa s tým nestretol.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý deň užívam antikoncepciu Azalia o 13:30 dnes som užila o 22:30 ma to som mala nechránený pohlavný styk. Je šanca ze otehotniem. Ďakujem