Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Užívam antikoncepciu o 7 rano a dnes okolo 11 som mala normálnu stolicu a taktiež po 8 hodinách som mala redšiu stolicu ale nie hnačku. Užila som 17 tabletku z blistra. Mam sa chrániť aj inak alebo som chránená?

Podobné otázky

  • Regulon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň beriem tabletky regulon každý deň nezabudla som užiť ale nedodržim presný čas vždy ale užijem každý deň cca od toho ako mám pol hodinka viac nie tabletky užívam o 8.00rano včera som užila tiež tak isto ale dnes ráno ako som vstala vypila kávu má prehnalo nič sa nestane nemôžem byť tehotná keď mám pohlavný styk a vždy do mňa partner ejakuje ale potom už som viac nemala hnačku

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak užívate tablety v rozptyle do 12 hodín, tak je riziko zlyhania minimálne, aj jedna redšia stolica nemení vstrebávanie. Riziko gravidity je takmer nulové.

  • Stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, dnes ráno okolo 3 hod som mala styk kde som použila aj Pharmatex a následne o 6:50 som užila tabletku antikoncepcie leverette avšak okolo pol 11 som mala stolicu. Nebola to vôbec hnačka ale stolica bola mäkšia avšak mala tvar (pardon za popis). Nezdala sa mi ani redšia. Je možné, že je znížená účinnosť antikoncepcie?

  • Účinok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Dnes som užila tabletku ako zvyčajne a cca o hodinu a trištvrte po ma jednorazovo prehnalo na WC. Stolica bola redšia ale nebola to úplne hnačka. Mala by som užiť pre istotu ešte jednu tabletku?
    Dakujem za odpoved.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Citala som ze ak sa pocas uzivania antikoncepxie vyskytne hnacka alebo zvracanie tableka neucinkuje... Je to možné ? A ako je to s alkoholom a fajcenim pocas uzivania antikoncepcie.. ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedna redšia stolica nič neznamená, ale úporná opakovaná vodnatá hnačka može sposobiť, že sa tableta nevstrebá. Obsah žalúdka v ňom ostáva cca. 3 hodiny, ale závisí na jedle a iných faktoroch, takže muselo by dojsť k zvracaniu v podstate hneď po užití a tableta sa vyvráti. Potom nie je účinnosť zachovaná.
    Alkohol samotný antikoncepcii neprekáža, v opilosti však možete tabletu zabudnúť užiť. Fajčenie k ženám (ani mužom) nepatrí, je to svinstvo, ktoré komplexne ničí Vaše telo, a hrozí veľkými rizikami. Neznižuje účinok antikoncepcie, ale fajčením vznikajú oxydované typy cholesterolu, ktoré ničia stenu ciev a zvyšujú riziko vzniku trombózy na zničených miestach. Antikoncepcia samotná (rovnako ako tehotnosť) zvyšuje zrážanlivosť krvi, a ak sa spojí zničená cieva spolu so zvýšenou zrážanlivosťou, ak je riziko vzniku trombózy vyššie, rovnako ho má tehotná fajčiarka.

  • otázky o antikoncepcii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, všade sa píše, že ak máte do 4 hodín po užití antikoncepcie hnačku alebo vraciate, treba užiť dalšiu tabletku. Ale je to potrebné aj v prípade, ked mám do 4 hodín obyčajnú stolicu, iba raz a nie takú riedku a hnačkovú? A je bezpečná ejakulácia do pošvy ak užívam HAK, prípadne po kolkých tabletkách/blistroch je HAK 100%-ne účinná?

    ďakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je to potrebné, pod hnačkou sa myslí vodnatá opakovaná stolica s bolesťami brucha a konečníku. HAK je takmer 100% účinná od 7. tablety prvého balenia až do konca brania.