Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hak a bolest pri menstruacii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, trpim velmi silnymi menstruacnymi bolestami, v minulosti som brala HAK, avsak aj pocas toho som mala silne bolesti, pocas ktorych som uplne vyradena z fungovania, prace ..cca na 3dni. Vysetrenia u gynekologa bez nejakej priciny, ze to tak proste je, ale ja uz nevladzem takto fungovat. Existuje HAK, ktoru by som mohla brat bez prestavky na krvacanie? Nezvysuje sa vtedy riziko neziaducich ucinkov? Obavam sa hlavne trombozy a pod.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to zvláštne, pretože bolesti pri menštruácii vznikajú kvôli ovulácii a antikoncepcia potláča ovuláciu. U Vás je pravdepodobnou príčinou zúženie krčka maternice, takže pri odchode menštruačnej krvi máte bolesti.
    Áno existuje viacero druhou antikoncepcie, ktoré môžete brať bez prestávky a vyrieši to Vašu situáciu, na toto sú najlepšie preparáty s obsahom dienogestu, ktorý dobre potláča rast sliznice.