Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hnacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Dnes o 14:00 som užila prvú tabletu z nového blistra. O hodinu a pol sa mi dostavila silnejšia hnačka. Môžem si dať pre istotu ďalšiu tabletu z náhradného blistra? Bude to v poriadku? Dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • vracanie a hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň beriem tabletky Karhleight, dnes som užila tabletku okolo 8 ráno a o 11 som vracala, preto som zobrala ďalšiu tabletku avšak okolo 15:30 som mala hnačku jednorázovú, viete mi prosím povedať ako ďalej postupovať?

  • Antikoncepcia a hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je nutné brať ďalšiu antikoncepčnú tabletu Mercilon, ak zvyčajne beriem tablety o 20tej hodine večer, ale 2 hodiny na to som dostala dosť vodnatú hnačku, ktorá bola iba raz (20. deň cyklu) a mala som aj kŕče v bruchu.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

  • Antikoncepcia a probiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, doužívala som antibiotiká, ale lekárka mi povedala, že treba ešte ďalšie 2 týždne užívať probiotiká, aby nedošlo k hnačkám. Rada by som sa spýtala, či budem opäť antikoncepciou Maitalon chránená od 8.dna po poslednej tabletke ATB alebo sa mám chrániť ešte aj ked budem užívať probiotiká (Biopron premium), či zase tie neznižujú ucinok HAK. Dakujem

  • Stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, dnes ráno okolo 3 hod som mala styk kde som použila aj Pharmatex a následne o 6:50 som užila tabletku antikoncepcie leverette avšak okolo pol 11 som mala stolicu. Nebola to vôbec hnačka ale stolica bola mäkšia avšak mala tvar (pardon za popis). Nezdala sa mi ani redšia. Je možné, že je znížená účinnosť antikoncepcie?

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat, v pripade ze by sa nejakym sposobom znizila ucinnost HAK napr.vracanie alebo dlhotrvajuce silne hnacky alebo nejake ATB, za kolko dni nastane ovulacia?
    A je pri kazdej HAK ovplyvnena ucinnost hnackami? Hnacka predpokladam je myslena tak, ze je dlhotrvajuca a vodnata. Ja beriem Aidee a v letaku je pisane ze ak nastane vracanie 3-4 hodiny po uziti, moze byt znizeny ucinok a v pripade hnacky je napisane, ak mate silnu hnacku, povedzte to svojmu lekarovi

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri vynechaní (vyzvracaní) tabletky môže nastať ovulácia cca do 12 dní, ale je to tiež ovplyvnené tým, ktorá tableta v platíčku bola vynechaná. Pri hnačkách je to ešte komplikovanejšie, pretože naozaj nemožno spoľahlivo určiť aká časť účinnej látky bola vstrebaná a aká nie. Antikoncepcia sa vstrebáva v tenkom čreve a niektoré hnačky sú známkou ochorenia hrubého čreva, vtedy nehrozí problém. Aidee obsahuje 0,3 etynylestradiolu, čo nie je úplne najnižšia dávka a preto je ovplyvnená zažívacími problémami menej.