Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Antidepresíva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette už cez rok avšak užívam aj antidepresíva xanax a chlorprotixhen. Zo začiatku som neužívala žiadnu inú ochranu pri užívaní antikoncepcie a antikoncepcia užívala. Následne sme však používali aj kondóm. Avšak rada by som znova nepoužívala žiadnu ochranu a chcela by som sa opýtať či teda naozaj xanax a chlorprotixhen neznižujú účinnosť antikoncepcie. Antikoncepciu užívam ráno o 7 a antidepresíva večer okolo 21. Som teda dostatočne chránena?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    popisuje sa, že xanax (obsahuje látku zo skupiny benzodiazepínov) môže zrýchlovať odbúravanie antikoncepcie v pečeni, pretože zvyšuje činnosť daných enzýmov. Ale nenašiel som nikde na internete ani v príbalových letákoch upozornenie, že by naozaj ovplyvňoval účinok. Leverette obsahuje vyššie hladiny hormónov, tak predpokladám, že si zachová účinok aj pri xanaxe. Chloprotixen by nemal mať vplyv.

Podobné otázky

  • Vstrebávanie lieku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu ráno pred 7 (beriem aj antidepresíva a chcem mat medzi liekmi pomerne veľký časový rozostup) ale keďže momentálne nepracujem a môžem si ráno po užití tabletky ešte hodinu pospať tak by som sa chcela opýtať, či sa antikoncepcia normálne vstrebe aj keď si 5-10 minút po užití tabletky znova ľahnem.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Užívam hormonálnu antikoncepciu Tri Regol, lenže užívala som s ňou aj antidepresíva Serlift. Mohli antidepresíva znemožniť alebo oslabiť funkčnosť antikoncepcie?
    A keď som ešte týždeň k tomu brala aj antibiotiká, je možné že som otehotnela? Od toho času mi totiž rastú prsia a bruško a jem aj hýbem sa rovnako ako predtým.
    Prosím poradte!

  • Antidepresíva a vhodná antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pre panickú poruchu užívam sertralin Actavis a príležitostne Frontin. pri prepuknutí choroby som vysadila antikoncepciu YAZ,ktorá mi podľamôjho subjektívneho pocitu dosť ubližovala.Keďžemámeuždvedetiapatrímek tým "chytlavejším " párom, uvažujeme s manželom o trvalejšom riešení (vazektómia).Toto prechodné obdobie však chcem "istotuô a preto uvažujem o krátkodobom opatovnom užívaní HAK. Ktprú by ste nasadili vy osobne? (s kondómami máme žial dve negatívne skúsenosti a s čípkami pharmatex jednu výrazne negatívnu, takže neprichádza do úvahy)