Tehuľka v jeseni: DARY jesene, ktoré vám posilnia IMUNITU

Mgr. Jarmila Hýroššová | 28. október 2017
tehuľka, jeseň, tehotenstvo, depresia, imunita

Áno, už ju nezastavíme, pani Jeseň prichádza s otvorenou náručou. Rána a večery sa už ochladili. Dni sa začnú pomaly viac a viac skracovať. Príchod jesene a rozlúčku s letom však netreba brať tragicky. I jeseň má totiž svoje čaro! A to aj pre nastávajúce mamičky.

Užívajte si posledné slnečné lúče!

Deti sa tešia na jeseň, lebo môžu zbierať gaštany a púšťať šarkanov.

A dospelí? Farebná jeseň je pre nich ako stvorená na prechádzky. Aj tehuľkám urobí dobre, keď obrátia tvár k slnku a zachytia jeho posledné teplé lúče.

Prečítajte si: Pohodové tehuľkovanie: Čo únavné vás čaká a ako si môžete pomôcť?

Chôdza predstavuje prevenciu proti mnohým chorobám a príznakom, ktoré tehotenstvo sprevádzajú. Napríklad zlepšuje kvalitu spánku, pretože sa vďaka prechádzke bude budúca mamička cítiť príjemne unavená. Prechádzky ďalej eliminujú nevoľnosť alebo zápchu, lebo pohyb podporuje správnu funkciu čriev. Vyhnúť sa dá takto i opuchom nôh alebo vzniku kŕčových žíl.

TIP: Využite slnečné počasie v jeseni a aspoň na polhodinu sa vyberte na čerstvý vzduch. Ak sa podrobíte aspoň polhodinovému pôsobeniu slnečného žiarenia, váš organizmus okrem spomenutých výhod zásobíte i dôležitým vitamínom D.

Podráždená alebo suchá pokožka?

Keď klesne vonkajšia teplota, zapíname na jeseň kúrenie. Vonku je chladno a vlhko, vnútri zasa sucho a teplo. To môže predstavovať problém pre pokožku tehotnej ženy. Tá sa totiž často začne rýchlo vysúšať. Niektoré ženy trápi v tehotenstve pleť plná vyrážok, väčšina však bojuje práve so suchou pleťou. Suchá pokožka spôsobuje veľké nepríjemnosti, lebo môže byť podráždená, začervenaná a môže sa aj šúpať.

TIP: Nezabudnite sa krémovať kvalitným hydratačným krémom. Dôležité je, aby ste si vyberali neagresívne kozmetické prípravky, najlepšie založené na prírodnej báze. Na tie dobre reaguje aj citlivá pleť.

Pre zdravý stav pokožky je ale rovnako dôležitá i vnútorná starostlivosť v podobe dostatočného pitného režimu, ktorý by mal predstavovať 1,5 – 2,5 litra tekutín denne. K odporúčaným zdrojom pitného režimu v tehotenstve patrí najmä neperlivá voda, riedené ovocné šťavy a malé množstvo minerálnej vody.

tehuľka, tehotenstvo, jeseň, prechádzky, depresia

Aj keď na jeseň nemáme zvyčajne pocit, že pleť treba chrániť pred slnečnými lúčmi, nie je to celkom tak. Odborníci odporúčajú aj v týchto mesiacoch používať krémy s UV faktorom aspoň 10.

Čítajte tiež: NEBEZPEČNÁ horúčka počas tehotenstva a dojčenia!

Ochrana pred nádchou a chrípkou

Počas sychravých jesenných dní sme asi všetci náchylnejší na nádchu, kýchanie, kašeľ, či miernu teplotu. Najviac ohrozené sú však ženy počas tehotenstva.

Začali ste kýchať, dostali ste dokonca horúčku a trápi vás kašeľ? Nemusíte sa báť, obyčajné prechladnutie s nádchou sa dá zvládnuť aj bez liekov, ale v prvom rade si to „tehuľky“ musia namieriť rovno do postele a zásobiť telo dostatkom tekutín – klasickým horúcim čajom či horúcou vodou s citrónom. K lekárovi ale treba ísť hneď, ako stúpne teplota nad 38 °C, pretože najmä v prvom trimestri tehotenstva môže ohroziť dieťatko.

TIP: Ak je to možné, snažte sa vyhýbať sa miestam a situáciám, kde hrozí nákaza. Ak je kolegyňa v práci chorá a chodí s chrípkou do práce, vy zostaňte doma, po prípade eliminujte spoločný kontakt na minimum, často si umývajte ruky (majte vlastný uterák i mydlo). Najrizikovejší je pritom už spomínaný prvý trimester, počas ktorého sa vytvárajú základy všetkých orgánov.

Dary jesene, ktoré posilnia imunitu budúcej mamičky

Najmä s príchodom jesene je obranyschopnosť tehotnej ženy vystavená nadmernej záťaži. Silný imunitný systém však dokáže vírusom a baktériám vzdorovať. Pre správne fungovanie imunitného systému je nevyhnutné dodávať mu dostatočné množstvo vitamínov a minerálov.

TIP: Využite to, čo nám ponúka príroda na jeseň a s jej pomocou posilnite imunitu!

  • Jablká sú napríklad plné antioxidantov a šupky z jabĺk obsahujú veľké množstvo flavonoidov.
  • Zásoby železa si môžete doplniť konzumovaním typicky jesenného plodu – hrozna. Hrozno je totižto bohatým zdrojom železa, a to nielen v čerstvej forme, ale aj v sušenej.
  • Častejšie siahnite aj po hruške, najmä pre jej vysoký podiel vápnika, ktorého dostatok je zárukou pevných kostí a zdravých zubov.
  • Jeseň je taktiež obdobím fantastických druhov zeleniny! Začína sa sezóna zberu kapusty, kelu a tekvíc, ktoré sú skvelou základnou surovinou na prípravu polievok.
  • Kučeravý kel obsahuje antioxidanty a je znamenitým zdrojom vitamínu K.
  • Pre chladné jesenné dni sa taktiež skvelo hodí červená repa, mrkva a kukurica, ktoré majú sladkú chuť a zároveň sú zdravé a bohaté na vlákninu i vitamíny.
  • Na jeseň nám pri zabezpečovaní vitamínu C môže pomôcť i šípka. Tento plod obsahuje veľké množstvo kyseliny askorbovej a pri príprave pokrmov a nápojov je možné ho použiť na mnoho rôznych spôsobov.

7 vecí, ktoré robia bábätká v brušku

Aké meno vybrať pre dieťa?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: