Tehotenstvo a streptokok skupiny B

MUDr. Jozef Záhumenský, PhD. | 27. február 2010
streptokok skupiny B v tehotenstve ohrozuje novorodenca

Tak ako je streptokok skupiny B pre dospelých ľudí takmer neškodný, pre novorodenca môže byť smrteľný.

Streptokok skupiny B, latinsky Streptococcus agalactiae kolonizuje až 20 – 25 % tehotných žien.

Najčastejšie sa tento streptokok nachádza v pošve a v konečníku. V týchto lokalizáciách je pre dospelého človeka neškodný a nespôsobuje žiadne prejavy.

U tehotnej ženy však môže byť príčinou predčasného pôrodu v prípade, že sa nachádza v moči, ktorý má byť za normálnych okolností bez baktérií. Chronická močová infekcia vedie k zvýšeným hladinám látok, ktoré dráždia maternicu k predčasným kontrakciám a vedú tak k predčasnému pôrodu. V niektorých veľmi zriedkavých situáciách môže byť streptokok skupiny B spoluúčastníkom infekcie maternice po pôrode.

Baktérie sa nachádzajú všade vôkol nás, prevencia kolonizácie baktériami preto nie je možná. A navyše – keď sa žena raz prelieči, do šiestich týždňov sa kolonizácia môže obnoviť.

Streptokok skupiny B môže byť pre novorodenca smrteľný

Tak ako je streptokok skupiny B pre dospelých ľudí takmer neškodný, pre novorodenca môže byť smrteľný. Príčinou je fakt, že obsahuje obal, voči ktorému je novorodenec bezbranný.

Infekcia touto baktériou je najzávažnejšou príčinou včasných novorodeneckých infekcií.

Výskyt je cca 1-2 prípady na 1 000 novorodencov.

Infekcia môže byť včasná alebo neskorá.

V praxi sa stretávame hlavne so včasnými infekciami (tvoria až 85 % týchto infekcií), ktoré sú  dôsledkom prenosu v priebehu pôrodu. U novorodencov spôsobujú včasný zápal pľúc a celkovú infekciu – sepsu.

U predčasných pôrodov je úmrtnosť na túto infekciu až 25 %, z termínových detí umiera cca 5 % infikovaných novorodencov.

Neskorá infekcia, ktorá je zriedkavá,  býva častejšie získaná až v priebehu života novorodenca. Prejaví sa celkovou infekciou, zápalom mozgových blán a zápalom pľúc.

Rizikovými faktormi prenosu infekcie sú predčasný pôrod, dlho odtečená  plodová voda a horúčka matky počas pôrodu.

Až 25 % rodičiek má niektorý z uvedených rizikových faktorov. Pokiaľ je matka kolonizovaná streptokokom skupiny B, tak riziko prenosu na dieťa je 40 – 50 % v prípade prítomnosti niektorého zo spomínaných rizikových faktorov alebo 5 %, keď sa rizikový faktor nepreukáže.

Kultivačné vyšetrenie pošvy

Z uvedených dôvodov sa v období 35. až 37. týždňa robí všetkým tehotným ženám kultivačné vyšetrenie pošvy na dôkaz prítomnosti Streptokoka skupiny B.

Toto vyšetrenie nemá žiadny iný dôvod, nevyhľadávajú sa ním žiadne iné baktérie, či iná infekcia, vrátane mykózy. Pokiaľ má žena príznaky pošvovej infekcie (výtok, svrbenie), táto nie je spôsobená streptokokom skupiny B a mala by byť adekvátne liečená.

Pokiaľ je žena bez príznakov, tak akýkoľvek výsledok kultivácie nie je dôvodom na lokálnu a nedajbože i celkovú liečbu. Prítomnosť streptokoka skupiny B je nutné liečiť len v prípade, že sa nájde v moči.

Liečba pošvovej kolonizácie by mohla viesť k mylnému dojmu, že streptokok sa tam už nevyskytuje a počas pôrodu by nebola podaná adekvátna antibiotická profylaxia.

Streptokok B sa lieči antibiotikmi

V prípade pozitivity skríningu sa počas pôrodu podávajú antibiotiká. Existujú rôzne protokoly, štandardom je Penicilín alebo Ampicilín. V prípade alergie sa podávajú iné lieky podľa štandardných protokolov.

Lieky sa podajú na začiatku pôrodu, prípadne po odtoku plodovej vody. Pri odtoku plodovej vody u ženy, ktorá mala pozitívny výsledok na streptokok skupiny B,  sa neotáľa s vyvolávaním činnosti maternice, aby pôrod prebehol čo možno najskôr. V prípade, že pôrod prebehne tak rýchlo, že sa nestačí podať adekvátna dávka liekov, v liečbe novorodenca sa pokračuje po pôrode. Liečba u ženy po pôrode už nie je nutná.

U žien, ktoré mali negatívny výsledok na streptokok skupiny B, podávame antibiotiká až 12 hodín po odtoku plodovej vody a pôrod provokujeme až za 24 hodín po prasknutí blán.

U žien, ktoré nemali urobenú kultiváciu, podávame antibiotiká len v prípade, že sú prítomné rizikové faktory, ako je predčasný pôrod alebo infekcie novorodenca v minulosti.

V prípade dobre urobeného skríningu a správnej liečby sa zníži riziko infekcie na minimum. Preto je dôležité, aby ženy pravidelne navštevovali poradňu a hlavne počas pôrodu neodmietali lekármi navrhovanú  liečbu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: