Tehotenské starosti: Tlačia ma topánky... – môže noha narásť?

Redakcia | 21. máj 2017
Tehotenské starosti: Tlačia ma topánky... – môže noha narásť?

Mnoho tehotných žien sa vo vyššom štádiu gravidity stretne s nepríjemným problémom – topánky, v ktorých sa doteraz chodilo ako v papučkách, naraz začnú tlačiť. Prečo? Lebo nohy náhle akoby narástli – začali opúchať.

Práve tým, že tento problém je dôverne známy mnohým ženám, vzbudzuje dojem, že ide o čosi normálne, čo jednoducho s tehotenstvom súvisí a patrí k nemu. V skutočnosti pripadajú do úvahy dve možnosti – jedna lepšia, druhá horšia.
Prečítajte si: Vyšetrenia v tehotenstve

Prečo sa ženám v tehotenstve zväčšujú nohy?

Tá lepšia je, že opuchy v skutočnosti nemusia znamenať nič zlé. To, že sa tvoria, nie je síce ideálne, ale ani nič vážne. Súvisí to so zmenenými pomermi v tele, so zvýšeným objemom krvi, ktorá v tele cirkuluje.

Tiež so zvýšenou záťažou obličiek a tiež s faktom, že zväčšené brucho tlačí na cievy, ktoré odvádzajú krv z nôh smerom nahor, takže dochádza k zvýšeniu objemu krvi a tým aj tekutín v dolných končatinách, čo sa prejaví aj opuchmi.

Druhá možnosť, na ktorú je potrebné taktiež myslieť, znamená, že opuchy signalizujú vážne problémy, ktoré súvisia s funkciou obličiek. Spravidla sa zároveň objaví nález bielkovín v moči.

Tomuto stavu treba venovať zvýšenú pozornosť, pretože môže ísť o rozvíjajúcu sa gestózu. Pokiaľ sa včas nerieši, môže viesť k ohrozeniu plodu alebo zdravia ženy.
Prečítajte si:

Lekár radí: Tehuľka pod drobnohľadom alebo Aké vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: