Predčasný pôrod: prečo príde dieťa na svet skôr?

Redakcia | 26. október 2016
Predčasný pôrod: prečo príde dieťa na svet skôr?

Hoci sme už v minulosti okrajovo spomínali niektoré príčiny, ktoré môžu viesť k predčasnému pôrodu, treba povedať, že tieto príčiny môžu mať veľmi rôznorodý charakter.

Kvôli prehľadnosti sa ich skúsime usporiadať do nasledujúcich skupín:
  • Zápal plodových obalov
  • Nedostatočná funkcia placenty
  • Predčasné kontrakcie
  • Oslabenie krčka maternice  

Zápal plodových obalov

Ide o zápal plodových obalov (chorioamnionitída), ktorý vzniká z pretrvávajúceho zápalu pošvy (kolpitídy). Spravidla začína ako bežný neliečený zápal, ktorý postupuje z pošvy alebo dokonca z vonkajších ženských pohlavných orgánov smerom nahor. Otázke gynekologického zápalu treba počas gravidity venovať mimoriadnu pozornosť, pretože tehotné ženy majú určitú „predispozíciu“ pre vznik týchto zápalov.

Zápal sa môže rozšíriť dokonca až na placentu. Medzi priame – a charakteristické – následky zápalu plodových vakov patrí predčasný odtok plodovej vody a nástup kontrakcií (pôrodných sťahov), ktoré nemožno medicínskymi prostriedkami zvládnuť, takže dochádza k predčasnému pôrodu.

Prečítajte si: Kvasinková infekcia v tehotenstve

Nedostatočná funkcia placenty 

Odborný názov – uteroplacentárna insuficiencia v sebe skrýva diagnózu nedostatočnej funkcie placenty, ktorá nedokáže zabezpečiť dostatočnú výživu plodu. Organizmus vyhodnotí situáciu a v záujme zachovania života dieťaťa spustí mechanizmus predčasného pôrodu. Z tohto pohľadu ide teda o nevyhnutný predčasný pôrod. 

Preto sa pri vyšetreniach tehotných žien kontroluje aj funkcia placenty. Ak sa zistí, že placenta neplní dostatočne svoju funkciu (vyšetrenia vykazujú jej nedostatočnosť), pristúpi sa k operačnému ukončeniu gravidity aj pred riadnym termínom pôrodu, pričom sa vopred podniknú príslušné kroky, aby bol plod schopný fungovať mimo maternice aj po pôrode.

Predčasné kontrakcie

Ide o predčasné pôrodné sťahy (nezamieňajme ich s tzv. predzvestnými sťahmi v závere gravidity), ktoré vedú k predčasnému pôrodu. Vznikajú na základe neúmerného preťaženia, ktorému je budúca matka vystavená, a to bez ohľadu na to, či ide o preťaženie fyzické alebo psychické. 

Medzi ďalšie príčiny predčasných kontrakcií patria rôzne infekčné choroby, vysoké horúčky, rôzne vývojové chyby genitálií, ale aj viacplodová gravidita.

Oslabenie krčka maternice 

Pri oslabení krčka maternice (cervikálna insuficiencia), nedokáže krčok „uniesť“ zvyšujúcu sa hmotnosť rastúcej maternice a začína sa pomaličky otvárať. Pritom tehotná žena o tom nemusí vôbec vedieť, pretože toto pozvoľné rozostupovanie sa otvoru krčka maternice nebýva sprevádzané žiadnymi kontrakciami, takže problém rozpozná až gynekológ v rámci pravidelnej vaginálnej kontroly krčka. V horšom prípade tehotná žena prichádza do poradne alebo do nemocnice s už hroziacim predčasným pôrodom.

Takže do úvahy prichádzajú dve možnosti riešenia problému v závislosti od toho, v akom štádiu bol problém identifikovaný:

  • liečba hroziaceho predčasného pôrodu,
  • pôrodnícky postup pri nezadržateľnom predčasnom pôrode.

Liečba hroziaceho predčasného pôrodu je zameraná predovšetkým na zabezpečenie pokoja rodičky na lôžku a na eliminovanie všetkých faktorov, ktoré vedú k predčasnému pôrodu.

Nezadržateľný predčasný pôrod vyžaduje špeciálny prístup s ohľadom na nezrelosť plodu. Podávajú sa lieky, ktoré majú za úlohu zabezpečiť jeho ľahšiu adaptáciu na podmienky mimo maternice, a to hlavne čo sa týka podpory zrelosti pľúc.

Prečítajte si: Predčasný pôrod: Príliš skoro na svet...

Aby bolo možné tieto lieky podať, snažia sa pôrodníci medikamentózne tlmiť kontrakčnú činnosť maternice aspoň počas 24 – 48 hodín, čo sa považuje za minimálnu dobu na podanie liekov pre zvýšenie zrelosti pľúc. Vďaka týmto postupom v súčasnosti môžu prežiť aj deti, ktoré sú narodené dokonca aj pred 28. týždňom gravidity.

Prečítajte si: Neprehliadnite: Varovné signály v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: