Poruchy zrážania krvi v tehotenstve

MUDr. Peter Brenišin | 23. november 2016
Poruchy zrážania krvi v tehotenstve

Tehotenstvo je spojené aj so zmenami v zrážanlivosti krvi, ktoré môžu viesť aj k poruche zrážania krvi.

Tehotenstvo môže so sebou priniesť aj poruchu zrážania krvi 

Tehotenstvo je spojené aj so zmenami v zrážanlivosti krvi. Tento jav predstavuje adaptačnú zmenu v rámci prípravy budúcej tehuľky na pôrod, ktorý je spojený s istou stratou krvi. Tá však neohrozuje mamičku, ani bábätko.

V krvi tehotných žien sa dejú dve hlavné zmeny, ktoré sa snažia zabrániť ohrozeniu budúcej mamičky:

  • V prvom rade narastá objem krvi, čím dochádza k prechodnému „zriedeniu“ všetkých zložiek krvi, a to aj zrážacích faktorov.
  • Organizmus tehuľky následne reaguje zvýšenou tvorbou zrážacích faktorov, ktoré však za normálnych okolností nepredstavujú nebezpečenstvo.

Všeobecne ale možno hodnotiť tehotenstvo ako stav, ktorý je náchylný na zvýšenú zrážanlivosť krvi. Preto si tehuľky s týmto problémom vyžadujú zvýšený dohľad, pričom výsledky pri spolupráci pacientky a lekára sú veľmi dobré a aj takéto ženy dokážu porodiť bez komplikácií.

Tu je potrebné spomenúť aj občasný výskyt zrazenín v dolnej dutej žile, pretože zväčšená maternica tlačí na dolnú dutú žilu a spomaľuje tok krvi, čo môže podnietiť poruchu zrážania krvi.

Prečítajte si aj: Syndróm dolnej dutej žily

Vo väčšine tehotenstiev sa však organizmus s touto zmenou dokáže popasovať bez problémov. Niekedy sa ale vyskytnú komplikácie, pri ktorých je potrebné tehotenstvo ukončiť skôr.

Ako príklad môžeme uviesť stav, pri ktorom dochádza k tvorbe mikrozrazenín so spotrebovaním zrážacích faktorov a následným krvácaním. Takéto prípady sú, našťastie, pomerne zriedkavé a ak sa zasiahne včas, sú veľmi dobre riešiteľné.

Záverom možno dodať, že hoci tehotenstvo posúva rovnováhu v prospech zrážania krvi, pri zdravých tehuľkách a pravidelných návštevách lekára to nie je nič, čo by sa nedalo zvládnuť a tehuľka tieto zmeny väčšinou ani nepostrehne. Po pôrode sa tento stav vracia do normálu.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: