Odborník radí: Twin to twin, o čo ide?

Redakcia | 5. október 2023
Odborník radí: Twin to twin, o čo ide?

Naša čitateľka sa pýta odborníka na twin to twin transfusion syndróm u jednovaječných dvojčiat.

Od druhého trimestra navštevujem rizikovú poradňu. Čakám jednovaječné dvojičky so syndrómom twin to twin. Mohli by ste mi, prosím, lepšie vysvetliť, čo to znamená, na čo sa mám pripraviť? Teraz som v 6. mesiaci a do poradne chodím už každý týždeň, vraj budem rodiť sekciou. Ja by som si trúfla radšej na vaginálny pôrod. Aký je váš názor?
Na vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH. 

Twin to twin transfusion syndróm je veľmi závažný stav

V prvom rade musím napísať, že twin to twin transfusion syndróm je veľmi závažný stav s nejasnou prognózou. Vzniká zásadne iba u jednovaječných dvojčiat, ktoré majú spoločnú placentu. V tejto spoločnej placente existujú cievne spojky, cez ktoré si deti navzájom kradnú krv.

Najčastejšie je to tak, že jeden plod je darca a druhý je príjemca krvi. Darcovi hrozí zástava v raste a chronická chudokrvnosť s poruchou výživy a príjemcovi zase hrozí preťaženie srdca nadmerným objemom krvi. Výrazným príznakom je rozdiel v množstve plodovej vody. Chudokrvné dieťa menej močí a má málo plodovej vody, naopak, druhý plod močí priveľa a má plodovej vody nadmerné množstvo.

Ak sa naozaj jedná o daný syndróm, s najväčšou pravdepodobnosťou budete rodiť predčasne, cisárskym rezom. Twin-to-Twin Transfusion Syndrome (TTTS) je vážny stav, a včasná diagnóza a liečba sú kľúčové pre zlepšenie výsledkov. Včasná intervencia môže výrazne zvýšiť šance na prežitie obidvoch dvojičiek.

Ak by sa však jednalo iba o nesymetrický rast detí bez transfúzneho syndrómu, tak je prirodzený pôrod možný iba v prípade, ak by mali deti priaznivú polohu a rozdiel medzi nimi by nebol príliš veľký.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU

Príznaky a dôsledky twin to twin transfúzneho systému (TTTS):

  • Darca: Môže mať príliš málo amniotickej tekutiny (oligohydramnios) a je často menšie. Jeho rast môže byť spomalený a môže trpieť z dôvodu nedostatku krvi a živín.
  • Príjemca: Má príliš veľa amniotickej tekutiny (polyhydramnios), čo môže viesť k nadmernému nafúknutiu maternice. Toto dvojičko je často väčšie a môže trpieť komplikáciami spojenými s nadbytkom krvi, ako sú problémy so srdcom.
  • Matka: Nadmerné množstvo amniotickej tekutiny môže viesť k bolestiam a nepohodliu, vrátane rizika predčasného pôrodu alebo odtrhnutia placenty.

Kedy vzniká TTTS?

Tehotenstvo s jednovaječnými dvojčatami predstavuje zvýšené riziko vzniku Twin-to-Twin Transfusion Syndrome (TTTS). Zatiaľ čo tento stav je relatívne zriedkavý, jeho výskyt môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie pre oba plody. Oproti tomu, tehotenstvá s dvojvaječnými dvojčatami, kde každé dvojča má svoju vlastnú placentu, nie sú touto komplikáciou ohrozené.

 

Ako sa zistí twin to twin syndróm?

V priebehu rutinných prenatálnych vyšetrení môže gynekológ na základe ultrazvuku identifikovať príznaky, ktoré nasvedčujú prítomnosti TTTS.


Medzi hlavné znaky patria:

  • Výrazné rozdiely v objeme plodovej vody medzi dvojčatami.
  • Rozdiely v prietoku krvi a objeme močového mechúra medzi dvojčatami.
  • Rýchly nárast objemu maternicovej dutiny, ktorý môže zvýšiť riziko predčasného pôrodu alebo skrátenia krčka maternice.
  • Ako doplnkové diagnostické metódy sa používa fetálna echokardiografia, ktorá hodnotí funkciu srdca obidvoch dvojčiat.

Liečba TTTS

Voľba liečby sa riadi závažnosťou TTTS a gestačným vekom tehotenstva. Medzi možné liečebné metódy patria:

  • Amnioredukcia: Táto metóda zahŕňa odtok nadbytočnej plodovej vody, aby sa znížilo tlakové napätie v maternici a predchádzalo predčasnému pôrodu.
  • Selektívna fetoskopická laserová fotokoagulácia: Táto invazívna procedúra zahŕňa uzatvorenie abnormálnych krvných ciev medzi dvojčatami pomocou lasera.

Prognóza TTTS do budúcnosti

Napriek možným komplikáciám a výzvam, väčšina detí, ktoré sú úspešne liečené TTTS, má dobrú prognózu a môže viesť normálny život. Avšak je dôležité pokračovať v sledovaní ich zdravotného stavu, pretože môžu mať dlhodobé komplikácie ako anémia, poranenie mozgu alebo srdcové problémy. Pravidelné kontrolné vyšetrenia a včasná intervencia môžu značne zlepšiť výsledky pre deti postihnuté TTTS.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: