Musia mať dvojčatá jedného otca?

MUDr. Peter Brenišin a redakcia MAMA a ja | 13. október 2023
Musia mať dvojčatá jedného otca?

Pohľad na dvojčatá často vzbudí zvedavosť a mnoho otázok. Jednou z najčastejších otázok je, či je možné, aby dvojčatá mali rôznych otcov. Ako to teda v skutočnosti je?

Jednovaječné dvojčatá 

Jednovaječné dvojčatá vznikajú, keď sa jedno vajíčko oplodní jednou spermiou a potom sa rozdelí na dve embryá. Mechanizmus, ktorý spôsobuje toto rozdelenie, nie je úplne pochopený a zdá sa, že je to náhodný proces. Zaujímavé je, že frekvencia jednovaječných dvojčiat je približne rovnaká na celom svete a odhaduje sa na približne 1 z 250 až 1 z 1000 pôrodov.

Čo sú dvojvaječné dvojčatá?

Dvojvaječné dvojčatá vzniknú, keď sa do dvoch rôznych vajíčok v jednom cykle dostanú dve spermie. V dôsledku toho sa z nich vyvinú dve zárodočné blany, čo znamená, že dvojčatá sa vyvíjajú v dvoch samostatných plodových vakoch. Z genetického hľadiska sú si takéto dvojčatá podobné ako bežní súrodenci - zdieľajú približne 50% svojich génov.

Faktory, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť narodenia dvojvaječných dvojčiat, zahŕňajú dedičnosť (iba z matkinej strane rodiny), vyšší vek matky a určité formy liečby neplodnosti. Frekvencia výskytu dvojvaječných dvojčiat sa môže líšiť v závislosti od etnickej skupiny a regiónu.

 

Ako dojčiť dvojčatá?
Prečítajte si tiež:

Ako dojčiť dvojčatá?

Štatistika dvojčiat

Približne 2/3 všetkých dvojčiat sú dvojvaječné a 1/3 sú jednovaječné. Tieto čísla sa môžu líšiť v závislosti od regionálnej a etnickej variability.

Treba poznamenať, že s nárastom používania asistovanej reprodukčnej technológie, ako je napríklad in vitro fertilizácia (IVF), môže byť zvýšená pravdepodobnosť dvojvaječných a viacplodových tehotenstiev.

Môžu mať jednovaječné dvojčatá dvoch otcov?

Nie, jednovaječné dvojčatá nemôžu mať dvoch otcov. Ako sme spomínali, jednovaječné dvojčatá vznikajú z jedného vajíčka, ktoré je oplodnené jednou spermiou. Po oplodnení sa toto vajíčko rozdelí a vyvinie sa v dve embryá, ktoré sú geneticky identické.

V prípade jednovaječných dvojčiat je teda otázka otcovstva jednoznačná - oba plody musia mať rovnakého otca.

Dvojvaječné dvojčatá a otázka otcovstva 

Tu je to komplikovanejšie, lebo teoreticky je možné, že dvojvaječné dvojčatá majú rôznych otcov.  Je to však extrémne zriedkavý jav, ku ktorému dochádza, keď je druhé vajíčko uvoľnené počas toho istého menštruačného cyklu dodatočne oplodnené spermiami iného muža pri samostatnom pohlavnom styku. 

Čiže, keď žena v priebehu jednej ovulácie uvoľní viac ako jedno vajíčko a má pohlavný styk s viacerými partnermi v krátkom časovom úseku, môže sa stať, že jedno vajíčko oplodní spermia jedného partnera a druhé vajíčko spermia druhého partnera. Tento jav sa nazýva heteropaternálna superfekundácia.

Aj keď je tento jav pomerne zriedkavý, v medicínskej histórii existujú zaznamenané prípady, keď sa dvojvaječné dvojčatá narodili  rôznym otcom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: