Dvojčatá: ako to všetko začína – tehotenstvo

Mgr. Klára Vítková Rulíková | 2. apríl 2017
Dvojčatá: ako to všetko začína – tehotenstvo

V súčasnosti sú viacpočetné tehotenstvá stále častejšie a stretnúť mamičku so širokým kočíkom nie je žiadnou raritou.

Zvyšujúci sa počet viacplodových tehotenstiev má za následok viacero faktorov

Narastajúci počet viacpočetných tehotenstiev je spôsobený nielen oplodnením IVF, ale taktiež hormonálnou liečbou, niektoré zdroje uvádzajú aj vyššiu pravdepodobnosť pri otehotnení do niekoľkých mesiacov po vysadení hormonálnej antikoncepcie.

Mamičky čakajúce dvojčatá (troj- alebo štvorčatá) sa stretávajú so strachom, ako ich tehotenstvo dopadne, ako zvládnu výchovu a náročnú starostlivosť o dvojčatá, a v neposlednom rade zisťujú, že predpokladané náklady na plánované bábätko budú najmenej dvojnásobne vyššie.

Kníh zaoberajúcich sa materstvom, tehotenstvom a pôrodom je na našom trhu mnoho, knihy o výchove a vývoji dvojčiat sú dostupné iba dve (vydané vo vydavateľstve Portál a Computer Press).

Mamička, čakáte dvojičky 

Čo čaká budúcu mamičku, keď jej lekár oznámi „Mamička, čakáte dvojičky...“? Počiatočnú radosť okamžite vystriedajú obavy – ako to celé zvládnem? Čo ma čaká?
Každé viacpočetné tehotenstvo je považované za rizikové. Je to celkom logické, pretože organizmus ženy nie je pripravený na dvojnásobnú záťaž (alebo viacnásobnú, podľa počtu plodov) – predovšetkým jej maternica, ale aj srdce a celý obehový systém, obličky, pečeň, cievy dolných končatín sú vystavené nadmernej záťaži.
Prečítajte si: „Hrozia“ vám dvojčatá?

Veď je úplne bežné, že mamička čakajúca dvojičky priberie okolo dvadsať kilogramov (dvojčatá pred pôrodom vážia spolu približne 6 kg, viac ako jeden kilogram pripadá na placentu, približne kilogram váži plodová voda a mamička sama priberie počas tehotenstva 8-10 kg)!

Niet sa čo čudovať, že si pred pôrodom pripadá ťarbavá, zle sa jej leží, sedí a už sa teší na príchod dvojčiat na svet (keby len vedela, čo ju čaká, určite by ešte rada počkala!

Problémy súvisiace s viacpočetným tehotenstvom

Viacpočetné tehotenstvo so sebou prináša aj väčšie nebezpečenstvo vzniku rôznych tehotenských problémov (napr. ťažšej formy tehotenského zvracania, anémie, krvácania, vysokého tlaku, väčšieho množstva plodovej vody, potratu, predčasného pôrodu), a preto vyžaduje aj zvýšený dohľad lekára (najmä ak ide o jednovaječné dvojčatá).

Dôležité je preto včasné rozpoznanie viacpočetného tehotenstva (to sa deje väčšinou na 1. UZ vyšetrení medzi 8. – 12. t. t.). Napriek tomu, že sa mamička môže cítiť úplne v poriadku, bez problémov a niektoré lekárske opatrenie jej pripadajú zbytočné, akékoľvek riskovanie a hrdinstvo nie sú namieste.

Určite stojí za to podstúpiť nejaké to vlastné „nepohodlie“ (napr. hospitalizáciu, steh – pri skracovaní maternicového hrdla, indikovaný cisársky rez a pod.) v záujme zdravia očakávaných dvojčiat. Samozrejme, niekedy môže ísť iba o určité „poistenie“ prípadných možných problémov (ktoré sa zdravej mamičke môžu javiť zbytočnými), ale nikdy neviete, čo sa môže stať...

Každopádne by mamička mala zostať v pracovnej neschopnosti (najneskôr od 20. týždňa tehotenstva!!!) v pokoji doma, aj keď nepociťuje žiadne ťažkosti.

Nechcem budúce mamičky strašiť, ale za 15 rokov práce s rodinami dvojčiat som sa stretla s mnohými matkami, ktorým včasná (a zdanlivo bezdôvodná) hospitalizácia deti zachránila – včas boli pod lekárskym dohľadom, prišlo sa na neočakávané problémy detí v brušku, mohli byť ihneď prevezené na pôrodnú sálu atď.

Možné riziká spojené s viacpočetným tehotenstvom

Najväčším rizikom viacpočetného tehotenstva je predčasný pôrod. Skúsenosti síce dokazujú, že pre dvojčatá je priaznivejšie tehotenstvo trvajúce 37 – 38 týždňov (jednoplodové tehotenstvo trvá 40 týždňov), napriek tomu až 50 % všetkých dvojpočetných tehotenstiev končí pred 37. týždňom (teda v ôsmom mesiaci).
Prečítajte si: Predčasný pôrod: prečo príde dieťa na svet skôr?

Pôrody v období medzi 26. – 37. týždňom tehotenstva sú u dvojčiat až 10-krát častejšie ako u samostatne narodených detí.

Pri predčasnom pôrode hrozí u narodených dvojčiat nebezpečenstvo dýchacích a neurologických komplikácií (naopak, dvojčatám narodeným po 38. týždni hrozí to, že placenta, ktorá je už „opotrebovaná“, nebude mať dostatočnú schopnosť výmeny kyslíka a kysličníka uhličitého a dostatočného prívodu živín).

Dôsledkom predčasných pôrodov je nízka pôrodná hmotnosť, s ktorou súvisí nebezpečenstvo novorodeneckého úmrtia, aj vyššie riziko poškodenia v čase okolo pôrodu.

Za dieťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou je považované to, ktorého hmotnosť po pôrode je nižšia ako 2 500 g. Hoci sa udáva priemerná hmotnosť u dvojčiat asi 2,4 kg (u detí narodených jednotlivo je to 3,5 kg), to samo osebe je už určitým varovným signálom.

Vďaka modernej medicínskej technike a skúsenostiam lekárov sa darí zachraňovať, už celkom úspešne, aj deti s pôrodnou hmotnosťou okolo 600 g, napriek tomu sú tieto deti vystavené obrovskému riziku rôznych poškodení a nákaz a dlhodobému pobytu na jednotkách intenzívnej starostlivosti.
Príčinou nízkej pôrodnej hmotnosti môže byť aj oneskorenie vnútromaternicového rastu. To nastáva najčastejšie v poslednom trimestri a môže sa týkať jedného alebo oboch dvojčiat.

Príčiny tohto oneskoreného rastu plodu v matkinej maternici nie sú úplne známe, najčastejšie sa udáva, že ide o obmedzenie príjmu živín z matkinho tela. Pri dôslednom sledovaní mamičky čakajúcej dvojčatá sa vďaka ultrazvuku a vyšetreniu prietoku pupočníkom na podobné oneskorenie vo vývoji ihneď príde.

Mamička následne chodí častejšie na ultrazvukové vyšetrenia a v prípade väčších problémov sú lekári pripravení previesť predčasný pôrod cisárskym rezom. 
Prečítajte si: Budú to dvojičky?

Ďalším dôvodom nízkej pôrodnej hmotnosti môže byť transfúzny syndróm, ktorý postihuje iba jednovaječné dvojčatá, ktoré sa vyvíjajú v jednom spoločnom plodovom obale. V tomto prípade sa narodia síce jednovaječné, ale úplne rozdielne dvojčatá.

Jedno je malé a bledé, druhé je veľké, červené s rôznymi opuchmi a niekedy aj so zväčšenými vnútornými orgánmi. Je to spôsobené nerovnomerným prísunom živín počas tehotenstva, ktorý je v dôsledku prepojenia obehových systémov (cez spoločnú placentu) pre oba plody.

Jedno z dvojčiat tak zásobuje krvou druhé a samo sa stáva chudokrvným a podvyživeným. Najväčším nebezpečenstvom pri neskorom odhalení transfúzneho syndrómu je smrť tohto plodu v matkinej maternici.

Prečítajte si: Keď sa dve bábätká delia o jednu placentu alebo transfúzny syndróm u dvojčiat

Po zvážení možných, vyššie uvedených problémov si zrejme každá mamička rada nechá lekárom poradiť, čo je pre ňu vhodné a čo nie (určite by sa nemala preťažovať a cvičiť, podnikať dlhé výlety a pod.!).

Úplne chápem, že pobyt v nemocnici nie je ničím príjemným, najmä ak už doma máte jedno malé dieťa, ale pokúste sa brať to z tej lepšej stránky – nemusíte variť, prať, upratovať, a manžel sa naučí postarať sa o vaše prvorodené (a zíde sa mu to, keď si domov prinesiete dva uzlíčky radosti...) a vy aspoň budete mať chvíľu sama pre seba.

    

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: