Moja cesta histamínovou intoleranciou

Michaela Klamová | 10. máj 2022
Histamínová intolerancia
foto: istockphoto.com, archív autorky

Tráviace problémy ma sprevádzali dlho.

Spočiatku boli nenápadné a občasné, no postupne sa stupňovali. Nafúknuté brucho, pocit ťažkosti, kŕče a príšerné migrény. Často som sa cítila, akoby na mňa „niečo liezlo“. Opuchnuté sliznice, plný nos, bolesť hrdla. No choroba nikde. Príznaky boli rôzne, no nespájala som ich dohromady.

Keď som však mala po jedle kŕče, pri ktorých som sa nevedela hýbať, plakala som, a dokonca sa povracala od bolesti, rozhodla som sa navštíviť gastroenterológa. Ten vylúčil všetky bežné potravinové alergie a potvrdil histamínovú intoleranciu. Nízku hladinu diaminooxidázy aj zníženú aktivitu. Zrútila som sa. Keďže som praktik a realista, po pár dňoch sebaľútosti som sa znova nakopla. Hor sa do zberu a triedenia informácií! 

Histamínová intolerancia

Zohnala som si knihy, začala študovať články a štúdie na internete, nainštalovala si appky pre histaminikov. Zrútila som sa druhýkrát.

Toľko zmätočných informácií a protichodných odporúčaní nemá snáď žiadna iná choroba! Trvalo istý čas, kým som si našla svoj systém. Pre všetkých histaminikov platí totiž jedno hlavné pravidlo – každý z nás je na tom úplne inak. To čo toleruje jeden, nemusí tolerovať druhý.

Ťažko sa hľadá podpora, rady či recepty, keď každý má svoj špecifický priebeh. Celiatici či laktózovo-intolerantní majú svoje skupiny, no pri intolerancii histamínu ste v tom istým spôsobom sám za seba. Testovanie je na vás, klasický systém pokus – omyl. Postupujte podobne ako pri zavádzaní príkrmov, začnete neutrálnou diétou a postupne pridávate potraviny po jednej. 

Moje odporúčania pre život s histamínovou intoleranciou

Keďže ide o pomerne novú diagnózu, stále prebiehajú výskumy a štúdie, ktoré prinášajú nové poznatky a s nimi aj nové odporúčania. Preto ten zmätok.

Aj ja stále sledujem „naše novinky“, a zatiaľ sa snažím dodržiavať, čo mám overené:

  • Vynechajte všetko, čo je náročnejšie spracované – konzervy, údeniny, zrejúce syry, omáčky, zálievky, dochucovadlá... Čím jednoduchšie a prirodzenejšie jedlo vznikalo, tým lepšie.
  • Čerstvosť je základ. Čím čerstvejšie potraviny, tým menej histamínu. To sa týka najmä potravín, ktoré sa skladajú z bielkovín.
  • Namáčajte strukoviny, ryžu, obilniny aj orechy. Na internete nájdete veľa odporúčaní, koľko hodín je vhodné čo namáčať. Histamín sa viaže na vodu. To platí napríklad aj pri vývaroch – mäso a zelenina z domáceho vývaru budú pre vás pravdepodobne menej škodlivé ako vývar samotný.
  • Na internete nájdete rôzne tabuľky vhodných a nevhodných potravín, často si v niektorých bodoch protirečiace. Berte ich ako odporúčanie, nie striktné nariadenie.
  • Nebojte sa prihrievania a skladovania jedál. Pri dodržaní hygienických pravidiel nie je dôvod vyhadzovať zvyšky zo včerajška.
  • Vymeňte chlieb za nekvasené alternatívy. Knäckebrot bez prísad má dlhú dobu spotreby, lavaš alebo nekysnuté druhy chlebových placiek sa dobre skladujú v mrazničke a veľmi rýchlo ich zohrejete k priamej konzumácii.
  • Máte po krk sladkých raňajkových kaší a cereálií? Kaše nemusia byť len sladké. Osoľte ich, pridajte zeleninu, čerstvý syr, semienka a orechy. Nebojte sa experimentovať.
  • Suplementácia probiotík je vašou každodennou súčasťou. Pozor – nie všetky probiotické kmene sú vhodné pre antihistaminikov!
  • Ak už príležitostne siahnete po alkohole, vyberajte ten najčistejší, bez zbytočných prídavných príchutí či vôní. Existujú bezhistamínové vína, no nie každému vyhovujú, aj tu treba hľadať ten správny druh. Mne osobne sa ako najmenej problémový osvedčil gin.
  • Stres je nepriateľom nielen histaminikov. Môžete dodržovať striktnú diétu, no ak máte rozhádzanú psychiku, pocítite aj malé vybočenie z režimu.
  • Pohyb môže ovplyvňovať hladinu histamínu. Aerobik a maratón naozaj nie sú to pravé, zamerajte sa na jogu, Pilates, strečing či silový tréning v pokojnejšom tempe.
  • Diagnostikovaním histamínovej intolerancie sa vaša cesta nekončí. Býva často druhotným príznakom niečoho iného. Môže byť následkom alebo maskovať najrôznejšie problémy – od nezdravého životného štýlu, potravinových alergií až po endometriózu či rakovinu.
  • Pri dodržiavaní správnej diéty sa veci časom zlepšia. Potraviny, ktoré vám pred časom nevyhovovali, vám po nejakej dobe možno nebudú spôsobovať problémy. Z času na čas opäť zaraďte kritickú potravinu a sledujte svoju reakciu.

Moja rada na záver: berte histamínovú intoleranciu ako dar, ako možnosť zlepšiť sa

Ak ste doteraz nemali práve najzdravší životný štýl, konečne máte pádny dôvod začať žiť zdravo. Vaše zdravšie stravovanie sa postupne prenesie aj na zvyšok rodiny. Začiatky sú ťažké, no časom sa pre vás nový režim stane samozrejmosťou. A jedno vám môžem sľúbiť. Váš život bude oveľa, oveľa lepší. Budete sa cítiť lepšie, zdravšie, silnejšie a vyrovnanejšie.

Stane sa z vás lepší človek, a tým pádom aj lepší rodič. Lebo ubolená, strápená mama s trojdňovou migrénou dokáže len veľmi ťažko riešiť každodenné rodičovské povinnosti. Pripravte sa na občasné zlyhania, no zbytočne si ich nevyčítajte.

histamínová intolerancia

Každý z nás občas zlyhá. Podstatné je, že sa znova postavíte na nohy a budete pokračovať tam, kde ste predtým skončili.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: