Je čas na počatie! December je najplodnejším mesiacom

MK | 26. december 2023
Je čas na počatie! December je najplodnejším mesiacom

Za septembrový babyboom môže december a zimné radovánky. "Výroba" bábätka si vyžaduje čas a v tomto ročnom období ho máme. Ak sa snažíte o dieťatko, skúste to v decembri!

Najviac detí sa štatisticky rodí v septembri, takže, ak si to vyrátame, najoptimálnejším mesiacom na počatie je december. Prečo je to tak? 

Vianočný (vz)duch plný lásky

Vianoce sú skvelou príležitosťou, ako využiť spoločný voľný čas, nechať sa uniesť atmosférou štedrosti a lásky a stvoriť nový život. Studené počasie tiež znamená, že kvalita spermií vášho partnera je vyššia, takže aj pravdepodobnosť počatia sa zvyšuje. (Spermie, ako dobre vieme, sú citlivé na na zvyšovanie teploty. Semenníky sú v miešku mimo telo práve preto, že telesná teplota je pre ne vysoká.) 

Zabudnite na stres z plodenia, počatie dieťaťa by malo byť radostným zážitkom, nech trvá akokoľvek dlho. Využite príjemné zimné večery a užívajte si vzájomnú blízkosť preto, lebo vám to je príjemné. Ak sa dostanete do rutiny a milujete sa len v dni, keď ste plodní, môže byť ťažké vnímať milovanie ako niečo viac než proces tvorby bábätka. December je ako stvorený na sexuálne zblíženie sa so svojím partnerom. Teplo, objatie, pohoda a mágia Vianoc namixujú minimálne krásny intímny zážitok

Aj neplánované tehotenstvá spadajú do štatistík

Vianočné obdobie je na druhej strane sprevádzané aj neočakávanými tehotenstvami a tak trošičku to súvisí aj s firemnými večierkami a oslavami. Nie je to len obdobie osláv, je to aj mesiac, v ktorom pravdepodobne zabudneme použiť antikoncepciu, keď nemáme stále partnera, ale nemyslíme neočakávané udalosti...

Zatiaľ čo niektoré páry dúfajú, že im december prinesie dlho očakávané dieťa, iní by to mohli považovať za neželaný dôsledok sviatočnej sezóny. Takže buďte obozretní, ak dieťatko nemáte v pláne. 

Prečo je december najplodnejším obdobím v roku? 

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu vysvetliť túto zaujímavú tendenciu. 

  1. Vianočná nálada: December prináša so sebou unikátnu atmosféru plnú radosti, lásky a tepla. Ľudia sú v pohode a uvoľnení, čo môže mať pozitívny vplyv na ich celkový pohodu. Partneri majú v tomto období väčšiu tendenciu stráviť viac času spolu a vieme, čo sa stáva keď sa dvaja majú radi...
  2. Voľný čas a spoločné chvíle: Voľný čas a oddych môžu vytvárať ideálne podmienky na otehotnenie. Strávenie kvalitného času spolu môže posilniť emocionálnu väzbu medzi partnermi a podporiť túžbu po založení rodiny. Idete do toho? 
  3. Zvýšená teplota a kvalita spermií: Studené decembrové nás pritiahnu k sebe, sme viac sexuálne aktívni. Niektoré štúdie naznačujú, že chladné teploty môžu pozitívne ovplyvňovať kvalitu spermií, čo zvyšuje šance na počatie.
  4. Romantické aktivity: Vianočné sviatky prinášajú so sebou množstvo zábavných a romantických aktivít, ktoré môžu prispieť k posilneniu partnerského vzťahu. Odborníci na vzťahy odporúčajú využiť túto príležitosť na posilnenie intímneho spojenia a zvýšenie pravdepodobnosti počatia.

Aj keď nie je vedecky presne stanovené, prečo je december najplodnejším obdobím v roku, kombinácia týchto faktorov môže hrať dôležitú úlohu. V každom prípade by páry mali pamätať na to, že tehotenstvo by malo byť radostným zážitkom, a mali by si užívať proces (s)tvorenia s láskou a bez stresu. Šťastné a veselé!

Tak ako? Uvidíme v septembri. 

Zdroj: www.dailymail.co.uk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: