Horčík v živote budúcej mamičky
Horčík je jedným z najvýznamnejších minerálov v živote tehotnej ženy. Jeho potreba sa v tehotenstve zvyšuje, pretože v dôsledku „skákajúcich hormónov“ sa vo väčšej miere z tela vylučuje. Nedostatok vedie k zdravotným ťažkostiam, ktoré môžu ohroziť matku i dieťa. Z pohľadu dieťaťa je horčík zodpovedný za jeho výživu a rast.
Väčšina tehotných si uvedomuje, že dostatočné množstvo horčíka zabraňuje predčasnému pôrodu, krvácaniu a kŕčom, no v skutočnosti je pôsobenie magnézia oveľa rozsiahlejšie.
Tipy pre užívanie horčíka
Hoci existuje mnoho prirodzených zdrojov horčíka, tehotné mamičky si vo väčšine prípadov zásobu tohto minerálu dopĺňajú výživovými doplnkami. Magnézium je vhodné užívať medzi jedlami, pretože ak sa užíva priamo s jedlom, môže spôsobiť hnačku.
Ak sa teda rozhodnete pre magnézium, nezabudnite, že magnézium potrebuje aj dobrý nosič. Ide o prvok, ktorý pomôže nášmu organizmu lepšie vstrebať a teda aj využiť magnézium. Výborným nosičom je pri magnéziu kyselina orotová. Medzi jej nesporné výhody patrí to, že ide o telu prirodzenú látku, ktorá sa nachádza v mlieku a klostre, ale aj v niektorých potravinách.
Ak spolu s horčíkom dopĺňate i zásoby železa, dodržte časový odstup medzi podanými dávkami aspoň dve hodiny. Platí to aj o konzumácii potravín, ktoré disponujú vysokým zastúpením železa. Inak riskujete ohrozenie vstrebávania horčíka a jeho následný deficit.
So zníženou schopnosťou vstrebávať horčík môže súvisieť i nedostatok niektorých vitamínov, nadmerná konzumácia tukov, cukrov, vlákniny a potravín bohatých na vápnik a zinok.
Odporúčaná denná dávka je pre tehotné ženy vyššia približne o 20 percent ako predstavuje bežné užívanie. Potom sa doporučené denné množstvo pohybuje medzi 350 až 360 mg. V niektorých prípadoch sa môže pristúpiť aj k vyšším dávkam, ale len z rozhodnutia lekára. Väčšinou platí, že viac denných dávok je účinnejších ako jednorazové dávkovanie.
Gynekológovia odporúčajú preventívne užívanie horčíka najneskôr od 16. týždňa gravidity, pričom formu a množstvo stanovuje odborník na základe individuálneho zhodnotenia.
Prirodzené zdroje horčíka
Najlepšie vstrebávanie minerálneho prvku, ktorý objavil H. Davy v roku 1808, zabezpečíte vtedy, ak sa rozhodnete konzumovať potraviny bohaté na horčík.
Nachádza sa v celozrnných obilninách, orechoch, mandliach, banánoch, slnečnicových semienkach a zelenej zelenine.
Optimálnu dávku horčíka získate kombináciou nasledovných potravín:
Názov potraviny | Množstvo potraviny v gramoch | Obsah magnézia v mg |
Tekvicové semienka | 100 | 402 |
Tofu | 100 | 50 |
Pšeničné klíčky | 100 | 250 |
Slnečnicové semená | 100 | 396 |
Morské riasy | 100 | 760 |
Lieskovce | 100 | 285 |
Celozrnná múka | 100 | 490 |
Banány | 100 | 33 |
Špenát | 100 | 68 |
Aké sú úlohy horčíka?
Minerálny prvok horčík patrí k najzastúpenejším prvkom v ľudskom organizme. Nachádza sa v bunkách, kostiach a zuboch.
- Zohráva dôležité úlohy v energetickom metabolizme.
- Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
- Bez horčíka nie je možné zabezpečiť zdravie svalov, nervov, kostí ani zubov.
- Je dôležitým prvkom pre zdravé srdce, pretože významným spôsobom podporuje srdcovú činnosť.
Horčík sa osvedčuje aj proti kŕčom či nespavosti
Kedy treba zvýšiť množstvo horčíka v jedálničku?
• ak hrozí riziko krvácania alebo predčasného pôrodu,
• pociťujete nepríjemné kŕče,
• trápi vás nespavosť, bolesti hlavy alebo vysoký krvný tlak,
• ste sužovaná nervozitou, vnútorným nepokojom, únavou alebo triaškou,
• v minulosti ste potratili,
• máte problémy s trávením, rannými nevoľnosťami, hnačkou alebo zápchou.
Hľadáte odpoveď na nejaký problémik či problém počas tehotenstva? Nahliadnite do našej TEHOTENSKEJ MAMAPÉDIE.