Čo s placentou po pôrode?

Stanislava Mikolášová, DPA | 22. jún 2010
Čo s placentou po pôrode?

Placenta má za sebou veľkú históriu a bohaté tradície preverené časom. Mnohé kultúry uplatňujú špeciálne rituály, ktoré majú za úlohu uctiť si dieťa a placentu...

Možno nad touto otázkou skrížite obočie. No čo by bolo? Porodím ju hneď po bábätku, lekár ju skontroluje, či je celá a pomocný personál ju zbalí a s čistým svedomím putuje do koša. Takýto postup sa málokomu v našich končinách a našej kultúre zdá neobvyklý a takmer žiadna budúca mamička sa touto otázkou nijako špeciálne nezaoberá.

Placenta má v mnohých kultúrach špeciálne rituály

Placenta má za sebou veľkú históriu a bohaté tradície preverené časom. Mnohé kultúry uplatňujú špeciálne rituály, ktoré majú za úlohu uctiť si dieťa a placentu, ktorá zohrala významnú úlohu pri jeho zrode, vývine a príchode na svet.

Napríklad v Indonézii je placenta považovaná za dvojičku dieťaťa, či staršieho súrodenca. Placenta bude dieťatku akýmsi ochranným anjelom, ktorý ho má sprevádzať počas života. Preto sa s ňou musí zaobchádzať jemne a opatrne. Placenta je pochovaná podľa tradičného obradu. Hlavná povinnosť starostlivosti o placentu je pridelená otcovi, ktorý ju očistí, zabalí a zakope v deň narodenia dieťatka.

Číňania sa pozerajú na placentu ako na silu dávajúcu život. Placenta býva po pôrode vysušená a pridávaná do špeciálnych „placentových“ receptov, ktoré by mali zvýšiť u daného človeka vitalitu a dodať energiu.

Určité africké národy povijú placentu do jemných plachiet a zakopú pod strom. Tento strom symbolizuje nekonečný život.

Jeden by neveril, čo všetko sa dá s placentou robiť. Do úvahy prichádza ešte jedna možnosť – darovať ju na medicínsky výskum.

Mohlo by vás zaujímať aj: Placenta - akú má v tehotenstve funkciu?

Zdroje: www.kidshealth.org

            www.pregnancy-info.net

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: