Chcete počať chlapca? Takto to môžete ovplyvniť

Redakcia | 21. marec 2018
Chcete počať chlapca? Takto to môžete ovplyvniť

Žiadne čary ani mágia v tom nie sú. Biológia a evolučné inštinkty áno. Čítajte!

Stravovanie ženy v období počatia potomka môže podľa vedcov ovplyvniť jeho pohlavie. Výskum predpokladá, že strava s veľkým množstvom kalórií a pravidelné raňajky zvyšujú šancu počať chlapca.

Prečo sa rodí menej chlapcov?

Vedci z univerzít v Exeteri a Oxforde tvrdia, že súčasný trend nízkokalorickej stravy by mohol vysvetliť menší počet rodiacich sa chlapcov v niektorých krajinách.

Výskum skúmal 740 prvorodičiek vo Veľkej Británii, ktoré mali zaznamenávať svoje stravovacie návyky pred a v prvých fázach tehotenstva.

Vedci zistili, že u žien, ktoré prijímali potraviny s väčšou energetickou hodnotou, sa podarilo počať chlapca v 56 % prípadov, kým u žien s menším príjmom energie len v 45 % prípadov.

počať chlapca

Telo matky musí byť silné

Vysvetlenie by mohlo spočívať v evolučnej potrebe potomstva. „Samce väčšiny druhov dokážu byť otcom viacerým potomkom ako samice, ale môže to byť veľmi ovplyvnené i veľkosťou a sociálnym postavením samca,“ myslí si Fiona Mathewsová, ktorá sa zúčastnila výskumu.

„Samice sa, na druhej strane, rozmnožujú veľmi trvalo. Ak má samica dostatok zdrojov, je celkom logické, že ich investuje do syna, pretože ten je prísľubom väčšieho počtu vnúčat ako dcéra. V čase nedostatku je dcéra lepšia voľba.“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: