6 dôkazov tehotenstva: A je to na betón!

Redakcia | 29. október 2019
6 dôkazov tehotenstva: A je to na betón!

Okrem pozitívneho tehotenského testu, ktorý ste si kúpili v lekárni (percento spoľahlivosti je v súčasnosti veľmi vysoké) patria medzi isté príznaky gravidity:

Pretrvávajúca zvýšená teplota

Nemáme na mysli zvýšenú teplotu ako napr. pri chrípke, ale zvýšenú bazálnu teplotu. Tento príznak si dokáže zistiť žena samotná, pokiaľ si pravidelne každé ráno, skôr než vstane z lôžka, meria bazálnu teplotu.

Bazálna teplota je zvyčajne okolo 36,5 °C, v strede cyklu zvyčajne vystúpi o štyri až šesť desatín. Pokiaľ žena neotehotnie, o jeden-dva dni sa vráti späť do normálu.

Pokiaľ žena otehotnela, zvýšená bazálna teplota pretrváva dlhšie ako 14 dní (spravidla zhruba prvé tri mesiace tehotenstva, potom sa vráti k normálu).

Pozitívny test na tehotenský hormón HCG

Ide o test na prítomnosť tzv. tehotenského hormónu v krvi tehotnej ženy. Hodnota HCG vypovedá (v závislosti od spôsobu spracovania krvi v príslušnom laboratóriu) i o dĺžke tehotnosti a dokonca aj o jej vývoji, pokiaľ sa krv na toto vyšetrenie odoberie opakovane.

Robí sa tak spravidla pri podozrení na určité nepravidelnosti v gravidite (napr. mimomaternicová tehotnosť) alebo pri podozrení na určité ochorenia.

Ultrazvukové vyšetrenie

Už v 5.-6. týždni gravidity možno rozpoznať v maternici plodové vajce. Ultrazvukové vyšetrenie je veľmi dôležité aj pre posúdenie miesta, kde sa gravidita uchytila – umožňuje teda včas odhaliť mimomaternicovú graviditu alebo inak nevhodne uchytené plodové vajce.

Som TEHOTNÁ: Čo ma čaká?
Prečítajte si tiež:

Som TEHOTNÁ: Čo ma čaká?

Dôkaz akcie srdca plodu

Tento dôkaz sa získava ultrazvukom od desiateho týždňa gravidity, hoci moderné prístroje ho dokážu zachytiť podstatne skôr (aj od 5. týždňa).

Neskôr môže bijúce srdiečko počuť aj samotná budúca mamička – buď pri ultrazvukovom vyšetrení, kde vďaka zabudovaným reproduktorom možno tehotnej sprostredkovať tento úžasný zážitok, alebo pomocou špecializovaného prístroja (na princípe dopleru), ktorý dokáže ozvy srdca plodu reprodukovať.

Zistenie časti tela plodu

V minulosti sa tento dôkaz získaval pohmatom, v súčasnosti je veľkým pomocníkom ultrazvuk, ktorý umožňuje jednotlivé časti tela aj zmerať a takto posúdiť vývoj plodu.

som tehotná?

Pohyby plodu

Jeden z najkrajších príznakov gravidity – hlavne pre budúcu mamičku, pretože plod svojimi pohybmi dáva vedieť, že žije, rastie, že sa vyvíja. Pohyby tehuľka jednak cíti, jednak ich môže sledovať pri ultrazvukovom vyšetrení.

Ako vidieť, všetky isté príznaky tehotenstva sa nedajú zistiť ihneď, pretože niektoré sa prejavia až vo vyšších štádiách tehotenstva. Ak sa na bábätko tešíte, poteší vás aj ich postupné objavovanie sa spolu s postupujúcou graviditou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: