Slovák žijúci vo Veľkej Británii - nikto tu nenosí rúško

Rastislav Stano | 22. marec 2020
Slovák žijúci vo Veľkej Británii - nikto tu nenosí rúško

Rastislav sa onedlho stane otcom v krajine, ktorá mala doteraz v súvislosti s COVID -19,"svoju cestu".

Veľká Británia išla doteraz cestou "mäkkých" opatrení v súvislosti  s COVID 19 

Z môjho pohľadu by som názory na dianie v súvislosti s epidémiou rozdelil na dve skupiny. 

Jedna skupina žije v panike a v strachu, že doteraz  vláda nerobila žiadne kroky a potom je tu druhá skupina, ktorá si myslí, že je to zbytočné haló vytvorené médiami. 

Po oznámení vlády VB, že zatvárajú školy, bary, krčmy a rekreačné zariadenia (posilňovne, knižnice, fitká či plavárne, atď.), však začali ľudia premýšľať a mať reálne obavy. Ale doteraz všetci žili, akoby sa nič nedialo, akurát bolo občas niekoho vidieť, ako sa zásobuje potravinami  a drogériou. 

Viac sa prísnejších opatrení obávajú zamestnávatelia a tým pádom aj zamestnanci malých a stredných podnikov -  tieto opatrenia ovplyvnia výrazne ich fungovanie.

Briti si pomaly zvykajú, že všetko bude inak 

V obchodoch sú aj tu zrazu prázdne regály (nedostatok toaletného papiera, dezinfekčných prostriedkov, plienok, ale aj jedla a to najmä trvanlivých potravín. Aj tu majú lekárne nedostatok ochranných pomôcok - chýbajú rúška, rukavice a lieky (napr. paracetamol)). 

Posledné týždne od vyhlásenia Covid 19 epidémie vo VB sme zatiaľ počuli len odporúčania  - ako sa môžeme chrániť pred nákazou. Väčšina to ignorovala  prijala stav "kolektívnej nákazy". V týchto dňoch sa už aj správanie ľudí pomaly mení.  

Napriek tomu, že úrady hovoria o dostatku ochranných pomôcok, skutočnosť je iná. Ja pracujem v nemocnici a niektoré oddelenia stále čakajú na ich dodanie. Na druhej strane, bezpečnostné opatrenia sú na vysokej úrovni - aspoň v nemocnici, kde pracujem.

Čo je však zarážajúce, rúška vidieť len sporadicky. Dôvod je zvláštny, ale mnohí mu veria - ak máte rúško, okoloidúci si myslia, že ste nakazení a musíte ho mať.  

Od pondelka budú školy aj v Británii zatvorené

Od pondelka budú zatvorené školy. Ale deti, ktorých rodičia pracujú v kľúčových zamestnaniach, budú môcť navštevovať školy aj naďalej.  Neviem presne, ako to bude fungovať. 

Bude to náročné aj pre nás. Čakáme bábätko, ktoré sa má čoskoro narodiť a máme doma aj školáka. Ako to budeme zvládať, neviem. 

Čo sa týka samotného pôrodu, zatiaľ je partner pri pôrode dovolený.  

Hovori sa, že deti majú väčšiu imunitu voči vírusu, ale novorodenci sú ešte tak nepripravení. Obávam sa síce,  ale verím, že budeme môcť bábätko ochrániť. Spolieham sa na lekárov. 

Ľudia sa začali báť o svoj príjem

Celkovo ma prekvapilo, ako pristupuje vláda vo VB k situácii. I napriek tomu, že ostatné európske krajiny urobili rázne kroky, tu sa stále váhalo. Po zavedení prísnejších opatrení sa mnohí boja o svoj príjem. Ja pracujem v zdravotníctve, aspoň v tomto prípade mám finančnú istotu.

Verím a dúfam, že už budú aj tu nosiť obyvatelia bežne rúško a  budú sa chrániť. Že sa začnú aj tu ľudia správať zodpovedne. Aj v záujme našich detí.    

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: