Rozhodla som sa pre sterilizáciu

Z vašich listov -an- | 19. jún 2022
Steriizácia žien

Píšem Vám, lebo som prečítala na o žene, ktorá sa dala sterilizovať po dvoch deťoch na vašej stránke. Ja som si dala urobiť rovnaký zákrok.

Mám štyri deti, všetky som rodila prirodzene a všetky mali skoro štyri kilá. Neboli to ľahké pôrody, ale to ani nebol dôvod môjho rozhodnutia. Mám za muža poloróma, je z normálne slušnej rodiny, bývajú v paneláku a všetci pracujú, ak by náhodou mal niekto nejakú zlú predstavu. Ale v ich kultúre je normálne, že rodiny majú veľa detí, sám pochádza zo siedmich a jeho súrodenci majú tiež veľké rodiny. Takže jeho postoj je taký, že koľko detí príde, toľko bude. 

Viac detí si neviem predstaviť

Ja som však spokojná s mojimi dcérami a synom a viac detí si ani neviem predstaviť. Sme veriaca rodina a zdôverila som sa aj kňazovi, ktorý ma pozná od mala a jeho postoj ma aj prekvapil, keď mi naznačil, že sú predsa spôsoby, ako to vyriešiť. Gynekológ mi pred pôrodom štvrtého dieťaťa aj odporúčal, či tento zákrok nepodstúpim. Ale ešte som nemala všetko usporiadané v hlave a riešila som skôr pôrod.

Pred mesiacom som bola na zákroku a som rada, že som sa tak rozhodla. Chcem deťom zabezpečiť aký taký štandard a nepatríme k boháčom. S mužom sa milujeme, som zdravotne v poriadku a tuším, že to štvrté by nebolo moje posledné tehotenstvo. Verím, že to neoľutujem, moja mama o tom vie a podporila ma, mužovi som to zatiaľ nepovedala. Raz sa na to odhodlám, alebo aj nie, deti máme a budeme im dobrými rodičmi. Je náročné vychovať v slušných podmienkach veľa detí a ja si to uvedomujem, aj pri všetkej snahe, ledva stíhame platiť účty. 

Kňaz ma neodsúdil

Som rada, že som našla podporu pre moje rozhodnutie aj u kňaza, aj keď to asi nie je v súlade s presvedčením, ale chápe, že skutočný život je o inom a neodsúdil ma, ani neprehováral. Dúfam, že ženy nájdu oporu v ťažkých rozhodnutiach, ktoré musíme niekedy urobiť, lebo potom by znášali veľké výčitky svedomia. Ja hľadám spôsob, ako to povedať manželovi, alebo vhodný čas. Možno raz príde a možno nie. 

-an-

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: